A Google küzd, hogy meggyőzze az iPhone felhasználókat a Chrome-ra váltásról

2024.07.06| Android Police
Címkék:

Google

,

Apple

,

Chrome

,

kereső


A Google és az Apple hosszú távú üzleti kapcsolatot ápol, de a Google jelenléte a Safari alapértelmezett keresőmotorjaként a DOJ vizsgálata alatt áll.

  • A Google nehezen tudja meggyőzni az iPhone felhasználókat, hogy váltsanak a Chrome-ra, jelenleg a felhasználók 30%-a használja.
  • Az EU DMA szabályai lehetőséget biztosíthatnak a Google számára, hogy több iPhone felhasználót vonzzon a Chrome-ra az eszköz beállítása során.

Bár a Google és az Apple riválisok az operációs rendszer és az okostelefon piacon, kiterjedt üzleti kapcsolatot alakítottak ki. Az RCS üzenetküldés iOS-be való bevezetésétől kezdve a Gemini AI integrálásáig az Apple Intelligence-be és a nem kívánt nyomkövetés elleni küzdelemig a Google és az Apple folyamatosan bizonyította, hogy megbízható partnerekként tudnak együttműködni.

Azonban a Google és az Apple üzletének egy aspektusa, amely szinte nem kerül nyilvánosságra, a Google jelenléte az Apple Safari böngésző alapértelmezett keresőmotorjaként. Tavaly a Google ellen indított per során, amelyet az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma (DOJ) kezdeményezett, kiderült, hogy az Apple a Google keresési bevételeinek 36%-át kapja a Safariról. Emellett a Google körülbelül 20 milliárd dollárt fizetett az Apple-nek, hogy megőrizze pozícióját a Safari felhasználók alapértelmezett keresőmotorjaként. Azonban a Google elleni közelgő trösztellenes ügy veszélyeztetheti ezeket a hosszú távú megállapodásokat az Apple-lel.

A The Information jelentése szerint a DOJ trösztellenes ügye a Google ellen néhány hónapon belül végleges ítéletet hoz, amely meghatározza a Google sorsát az iPhone-ok alapértelmezett keresőmotorjaként. Ez a közelgő ítélet jelentősen megzavarhatja a technológiai ipart, mivel kényszerítheti a Google-t, hogy megszakítsa hosszú távú kapcsolatát az Apple-lel, és alternatív módokat találjon az iPhone felhasználók elérésére.

A Google már vállalta, hogy 2030-ra növeli a Chrome keresések számát az iPhone-okon 50%-ra. Jelenleg ez az arány 30%, ami enyhe növekedés az öt évvel ezelőtti 25%-hoz képest, de úgy tűnik, hogy a Google lemaradt az ütemtervtől, és nem biztos, hogy teljesíteni tudja célját. Ahogy az oldal írja, a folyamat 2023 közepe óta akadályokba ütközött.

Ahogy egyre több iPhone felhasználó vált a Chrome-ra keresés miatt, a Google végül kevesebb pénzt kell, hogy fizessen az Apple-nek, és megvédheti üzletét a trösztellenes ügyektől, főként a vállalat versenyellenes gyakorlataira koncentrálva. Abban az esetben, ha a Google elveszíti a folyamatban lévő trösztellenes ügyet, meg kell szakítania kapcsolatát az Apple-lel, ami az iPhone-okon végzett keresések körülbelül 70%-ának elvesztését eredményezheti.

Remény a Google számára Európában

Azonban lehet, hogy van egy reménysugár a Google számára Európában. Az EU DMA szabályainak részeként az Apple-nek és a Google-nak lehetővé kell tennie, hogy a felhasználók szabadon választhassanak böngészőt, keresőmotort és virtuális asszisztenst, amikor először állítják be az eszközüket. Ez a szabályváltozás, amely az iOS 17.4-től kezdve lépett életbe, jelentős lehetőséget kínál a Google számára. Az EU-ban az Apple ügyfelei mostantól a 12 legnépszerűbb böngésző listájával szembesülnek az App Store-ban, beleértve a Google Chrome-ot is, ami potenciális alternatívát kínál a Safarival szemben.

Ha a Google szeretné ösztönözni az iPhone felhasználókat a Google Chrome-ra váltásra, akkor az új európai ügyfelek meggyőzése könnyebb lehet, mint a meglévő Safari felhasználók meggyőzése. Az AI funkciók hozzáadásával a Chrome-hoz szintén segíthet a Google-nak több felhasználót elcsábítani a Safaritól. Azonban ez a stratégia azt is jelenti, hogy a Google jobban függ az európai piactól, ami saját kockázatokkal és kihívásokkal járhat.

 

 

 További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide!

A cikkhez kapcsolódó linkek:


Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok


Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

2024.07.02
| SamMobile
A One UI lehetővé teszi egyedi parancsikonok létrehozását specifikus alkalmazásfunkciókhoz.
Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

2024.06.09
| Phone Arena
A friss iPhone 16 akkumulátorának híre azt mutatja, hogy az Apple nem vállalja azt a kockázatot, amit az iPhone 15 Pro esetében tett.
A Face ID-s Az Apple iPhone SE 4 ára 200 ezer forint alatt lesz?

A Face ID-s Az Apple iPhone SE 4 ára 200 ezer forint alatt lesz?

2024.05.22
| MacRumors
Az Apple 500 dollár alatti kikiáltási árat céloz meg a közelgő negyedik generációs iPhone SE modelljéért, annak ellenére, hogy a pletykák szerint számos frissítés érkezik a megfizethetőbb készülékhez.
Óriási kedvezménnyel veheted most meg a kamerakirály Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G-t

Óriási kedvezménnyel veheted most meg a kamerakirály Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G-t

2024.05.24
| Szponzorált cikk
Szeretnél egy új telefont? Egy olyan készülékre fáj a fogad, ami nem túl drága, azonban mégis olyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a prémium modellek legjava?