A légkeveréses technológia komoly népszerűséggel bír az éttermi konyhákban illetve cukrászatokban.
Technológia szempontjából úgymond középen helyezkedik el, komoly technikai előrelépést jelent a statikus hagyományos sütőkhöz képest, de nem tud annyit, mint a gőzölésre is alkalmas kombisütők. A működési elv igen egyszerűen megfogalmazható: a meleg levegő keringetése által a készülék képes egyenletes hőmérsékletet biztosítani a sütőtérben.
Elektromos és gázüzemű készülékek
A legelterjedtebb fajta az elektromos árammal üzemeltetett légkeveréses sütő, hiszen a legtöbb éttermi konyhában vagy cukrászatban adottak a feltételek egy ilyen készülék használatához. Hátrányuk, hogy a nagyteljesítményű modellek energiahatékonyság szempontjából gyengén teljesítenek, így az üzemeltetési költségek igen magasak.
A gázüzemű készülékek üzemeltetése kevésbé terheli meg hosszú távon a számlánkat, de fontos tudni, hogy a légkeverést biztosító ventilátor üzemeltetéséhez ezeknél a modelleknék is szükség van elektromos áramra.
Milyen ételeket készíthetünk vele?
Az ipari légkeveréses sütő nem specializálódott egyetlen ételféleségre sem, igazából bármilyen receptet el lehet vele készíteni, ami sütést igényel. Ha mégis ki kell emelni valamelyik erősségét, akkor a kenyeret és a desszertet kell említenünk, a forró levegőnek köszönhetően ugyanis a tészta könnyű és levegős lesz.
A hús- és zöldségfélék magas hőmérsékleten történő sütése is kiváló eredményt hozhat, ropogós, gazdag ízvilágú fogásokat kapunk, de az alacsony hőmérsékleten történő, hosszú, lassú hőkezelés sem okoz gondot.
A párásítási vagy gőzfunkció, mely bizonyos légkeveréses modelleknek is sajátja, véd az ételek kiszáradása ellen, ezeket a sütőket sokszor már érdemesebb a kombinált sütők közé sorolni, komoly az átfedés e tekintetben a két kategória között.
Tisztítás
A légkeveréses sütők tisztántartásának legegyszerűbb módja, ha rögtön a használat után takarítjuk ki őket. Meg kell várni, amíg kihűl a sütőtér, és azután kezelésbe lehet venni a szennyeződött felületeket egy nedves ruhával. Durvább szennyeződés esetén érdemes a gőz funkciót használni, vagy ezt egy tál, a sütőbe helyezett vízzel helyettesíteni, amit 200 fokon kell elforralni. A gőz komoly segítséget jelent a szennyeződések fellazításában, amiket szintén egy nedves ronggyal érdemes kezelésbe venni.
Az ajtó üvege külön figyelmet igényel, érdemes ezt minél gyakrabban áttörölgetni egy nedves ronggyal.
A Nagykonyhai.com Webáruházban kapható légkeveréses sütők és egyéb nagykonyhai sütő és főzőberendezések magas minőséggel és megbízhatósággal válaszolnak a szerteágazó nagykonyhai kihívásokra, bizonyára ön is megtalálja az igényeihez leginkább illeszkedő modellt.