A lopásvédelem az elmúlt évek leghasznosabb Android-funkciója lesz!

2024.05.16| Android Authority

A telefonjaink hordozzák az életünket, és a telefonlopás már nem a tényleges eszköz ellopásáról szól, hanem a benne lévő adatokról.

 Olvasson tovább a legfrissebb híreink között!

A technológia túlságosan iteratív, túl unalmas, és túlságosan az AI-ra koncentrál. És akkor vannak igazi csodálkozási pillanatok, amikor egy vállalat bejelent egy lenyűgöző új funkciót, és Ön azt mondja: „Wow!" Ha egyszer megjelent, ez a funkció olyan nyilvánvalónak, egyszerűnek és olyan hatásosnak tűnik, hogy el sem tudja képzelni, hogy visszatérhet egy olyan világba, ahol nem létezik.

Ezek a pillanatok egyre ritkák, de az elmúlt években néhányszor megélhettük a Google segítségével. Először is ott volt a Pixel 2019-ben elindított autóbaleset-érzékelője, amely a telefon helyére, a mikrofonokra és a fizikai mozgásra támaszkodik, hogy kitalálja, volt-e baleset, és segít a segélyszolgálattal való kapcsolatfelvételben. 

Aztán 2020-ban megjelent az Android földrengésre figyelmeztető rendszere, amely Android telefonok millióinak gyorsulásmérőjét használja a rezgések észlelésére és a környéken tartózkodó emberek figyelmeztetésére, így néhány értékes másodpercet adva nekik a reagálásra és a fedezékre.

Android: Remote Lock

Most a Google hasonló érzékelőket használ annak megállapítására, hogy feloldott állapotban ellopták-e telefonját. Amikor meghallottam a funkció leírását, újra átéltem az egyik „Aha” pillanatot. Mint valaki, aki gyakran használ tömegközlekedést Párizsban, és egy kicsit túl szorosan markolja Pixel 8 Pro készülékét a párizsi metró hírhedt lopási aránya miatt, ez az a fajta funkció, amelyre sosem tudtam, hogy szükségem van rá, de nem akarok élni többé nélküle.

Megtévesztően egyszerűnek és nyilvánvalónak is hangzik, de valakinek gondolnia kellett rá. Íme a forgatókönyv: Ön feloldva tartja a telefonját, és böngészik, streamel, vagy bármit csinál a telefonján. A tolvaj elkapja, messze elszalad tőled, és elég okos ahhoz, hogy azonnal kinyissa a kamerát (hogy elkerülje a kijelző időtúllépését, és így a telefon feloldva maradjon). Ha biztonságos helyen vannak, letilthatják a Készülékkereső funkciót, beléphetnek az alkalmazásaiba, hozzáférhetnek adataihoz és fényképeihez, vásárolhatnak dolgokat, és sok online és pénzügyi kárt okozhatnak. A telefontolvajokat ritkán érdekli az ellopott telefon ára; több értékes információt és adatot akarnak benne.

Ebben a forgatókönyvben nincs sok ideje a kár elkerülésére. A fiókba másik eszközről történő bejelentkezéshez és a távoli zárolás beállításához időbe telik még akkor is, hogyha van tartalék számítógépe vagy telefonja). 

Az Android közelgő lopásészlelési zárja elkerüli ezt a fejfájást. Ha a telefon fel van oldva, a gyorsulásmérő észlel egy ugrást (eltörést), majd egy gyors elmozdulást az eredeti helyétől (a meneküléstől), hogy automatikusan lezárja magát. Ha a telefon még mindig a kezében van, és hirtelen mozdulattal kapta csak fel, egyszerűen feloldja a telefon zárolását a szokásos módon, és minden rendben megy tovább. Ha azonban a telefont valóban ellopták, a tolvaj egy darabig nem tud mit kezdeni a telefonnal, így ez idő alatt minden adatot távolról törölhetünk róla. 

Android: lopás elleni védelem

Alapvetően ha valaki nagyon el akarja lopni a telefonját és megszerezni az adatait, biztos vagyok benne, hogy kitalál valami módot erre. Az aljas emberek mindig megtalálják a módját. A lopásvédelem azonban – legyen szó telefonokról, autókról vagy otthonokról – a korlátok emeléséről és az ösztönzők csökkentéséről szól, és ez az új Android-funkció. Újabb akadályt állít a tolvajok útjába, és arra kényszeríti őket, hogy felhagyjanak a lopással.

Bár a funkció először az Android 15-höz érkezik „később ebben az évben”, a Play-szolgáltatásokon keresztül később elérhető lesz régebbi Android verziókra is. Ez azt jelenti, hogy telefonok millióit érintheti egyik napról a másikra, és sokkal kevésbé lesznek jók lopási célpontként. 

És bár lehet, hogy nincs szüksége minden pillanatban és minden nap erre a funkcióra, az autóbaleset-észleléshez és a földrengésriasztásokhoz hasonlít. Csakúgy, mint a légzsákokat egy autóban, nem használjuk minden nap, de amikor egyszer szükség van rájuk, ott vannak.

Már néhány év telt el azóta, hogy láttam, hogy az Android hozzáadott valami igazán nagyon hasznosat. Egy ikon itt, egy kapcsoló oda, egy rejtett menü valahol – ezek mind rendben vannak. De valami, ami egy pillanat alatt megkülönböztető tényező lehet az életben? Nem, ezek ritkák, és ezek közé tartozik a lopásjelző zár. Most megvárjuk, amíg a funkció ténylegesen elindul, hogy kipróbálhassuk.

 

 

A cikkhez kapcsolódó linkek:


Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok


Baj van a Samsung mobilokkal, lehet téged is érint

Baj van a Samsung mobilokkal, lehet téged is érint

2024.05.03
| PhoneArena
Ismerd meg a legfrissebb Samsung One UI 6.1 frissítés kihívásait és a leállás hátterét a Galaxy S22 készülékeken!
Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

2024.06.09
| Phone Arena
A friss iPhone 16 akkumulátorának híre azt mutatja, hogy az Apple nem vállalja azt a kockázatot, amit az iPhone 15 Pro esetében tett.
A Face ID-s Az Apple iPhone SE 4 ára 200 ezer forint alatt lesz?

A Face ID-s Az Apple iPhone SE 4 ára 200 ezer forint alatt lesz?

2024.05.22
| MacRumors
Az Apple 500 dollár alatti kikiáltási árat céloz meg a közelgő negyedik generációs iPhone SE modelljéért, annak ellenére, hogy a pletykák szerint számos frissítés érkezik a megfizethetőbb készülékhez.
Óriási kedvezménnyel veheted most meg a kamerakirály Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G-t

Óriási kedvezménnyel veheted most meg a kamerakirály Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G-t

2024.05.24
| Szponzorált cikk
Szeretnél egy új telefont? Egy olyan készülékre fáj a fogad, ami nem túl drága, azonban mégis olyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a prémium modellek legjava?