Az Apple szerint nem érdemes a matek leckét AI-jal megoldani

2024.10.18| Phone Arena
Címkék:

Apple

,

AI

,

matek


Az Apple kutatói most megerősítették, hogy a generatív mesterséges intelligencia (AI) logikai hibái különösen a számokkal és a matematikával kapcsolatban jelentkeznek.

Valójában úgy tűnik, hogy az AI nem annyira "okos", mint ahogyan azt gondolnánk, és nem teljesít jól még az alapfokú matematikai feladatok megoldásában sem. Egy új, hat Apple-kutató által publikált tanulmány, amelynek címe "GSM-Symbolic: Understanding the Limitations of Mathematical Reasoning in Large Language Models" (GSM-Symbolic: A nagy nyelvi modellek matematikai érvelési korlátainak megértése), azt mutatja, hogy a fejlett nagy nyelvi modellek (LLM) matematikai érvelése pontatlan lehet.

A kutatók a GSM8K nevű adatbázist használták, amely 8 ezer magas minőségű, változatos nyelvezetű, alapfokú matematikai feladatot tartalmaz. Ez egy általánosan használt mérőszám a nyelvi modellek teszteléséhez. A kutatók ezután kissé megváltoztatták a feladatok megfogalmazását, anélkül, hogy a logikán változtattak volna, és ezt nevezték GSM-Symbolic tesztnek.

Az első tesztsorozatnál a teljesítmény 0,3 és 9,2 százalék közötti csökkenést mutatott. A második sorozat, amelyben a problémák egy részébe olyan állításokat illesztettek, amelyeknek semmi köze nem volt a válaszhoz, "katasztrofális teljesítménycsökkenést" eredményezett, 17,5 százalékról akár 65,7 százalékra is.

Ez sokak számára nem meglepő. Sokan látták már, hogy az AI egyszerű feladatokkal is küszködik, különösen, ha számokról van szó. Valójában az AI nem igazán oldja meg a matematikai problémákat, hanem inkább egyszerű "mintafelismerést" alkalmaz, anélkül, hogy ténylegesen megértené, miről van szó.

 További friss Telefongurus hírek erre!

Úgy tűnik, az AI gyakran azért bukik el az egyszerű matematikai feladatok megoldásában, mert a szavak túl bonyolultak vagy nem követik az ismert mintákat. Összességében az AI csupán "érvelés" illúzióját kelti, miközben valójában csak adatokat gyűjt és dolgoz fel.

De mit jelent ez a nagyobb képre nézve? Az utóbbi időben túlságosan is az AI-ra fókuszáltunk, és sokan csodákat várnak tőle. De komoly korlátai vannak, és nem biztos, hogy ezeket le lehet küzdeni. Kíváncsian várjuk, hogy az AI fejlődése hol fog megrekedni (nos, a matematikán kívül!).

 

 

A cikkhez kapcsolódó linkek:


Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok


Nagy iPhone 16 szivárgás: specifikációk, árak és promóciós képek

Nagy iPhone 16 szivárgás: specifikációk, árak és promóciós képek

2024.08.22
| Android Headlines
Fontos információk szivárogtak ki az iPhone 16 sorozatról, beleértve a specifikációkat, az amerikai árakat és promóciós képeket.
Kiderült az iOS 18 megjelenési dátuma: ekkor frissítheted iPhone-odat

Kiderült az iOS 18 megjelenési dátuma: ekkor frissítheted iPhone-odat

2024.09.10
| Phone Arena
Az Apple a szeptember 9-i Glowtime eseményen hivatalosan bejelentette, hogy az iOS 18 frissítés szeptember 16-án érkezik a támogatott iPhone készülékekre. Ugyanezen a napon lesz elérhető az iPadOS 18 frissítés is.
Ezért válaszd az iPhone 16-ot a Pro helyett!

Ezért válaszd az iPhone 16-ot a Pro helyett!

2024.09.11
| 9to5mac
Ha nehéz dönteni az iPhone 16 és az iPhone 16 Pro között, négy meggyőző okot mutatunk, miért lehet érdemesebb az iPhone 16 mellett letenni a voksot.
Ezért fogod megvenni az iPhone 16-ot

Ezért fogod megvenni az iPhone 16-ot

2024.09.04
| 9to5mac
Az új iPhone 16 bemutatója előtt a CIRP egy friss tanulmányt tett közzé, amely rávilágít arra, hogy az iPhone-vásárlók többsége nem az új funkciók miatt frissít.