Az Intel bemutatta új Xeon 6 szerverprocesszor-családját

2024.06.04| GSM Aréna
Címkék:

intel

,

processzor

,

xeon 6


Az Intel bemutatta legújabb Xeon 6 szerverprocesszor-családját, mely két különálló sorozattal - Sierra Forrest és Granite Rapids - jelentős teljesítmény- és energiahatékonyság-növekedést ígér.

Az Intel legújabb szerverprocesszor-családja, a Xeon 6, két különálló sorozattal érkezik: a Sierra Forrest és a Granite Rapids. A Sierra Forrest sorozat különlegessége, hogy kizárólag hatékonysági magokat (E-magok) használ, míg a Granite Rapids sorozat nagy teljesítményű magokkal (P-magok) lesz felszerelve. Az Intel célja, hogy minél több magot tudjon egyetlen foglalatba zsúfolni, ezáltal jelentősen növelve a szerverek teljesítményét és hatékonyságát.

Sierra Forrest: Maximális hatékonyság E-magokkal

A Sierra Forrest sorozat a Xeon 6 6710E-vel nyit, amely 64 hatékonysági maggal rendelkezik, alapfrekvenciája 2,4 GHz, míg az összmagos turbófrekvenciája 3,2 GHz. A sorozat további modelljei között találhatók 96, 112, és 128 magos változatok, valamint két csúcskategóriás modell, a 6766E és a 6780E.

A 6766E 144 E-maggal és 250 W-os TDP-vel (Thermal Design Power) rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy 1,9 GHz-es alapfrekvencián és 2,7 GHz-es összmagos turbóval működjön. A 6780E szintén 144 magos, de magasabb, 330 W-os TDP-vel rendelkezik, így 2,2 GHz-es alapfrekvenciával és 3,0 GHz-es összmagos turbófrekvenciával büszkélkedhet.

Ezek a modellek lenyűgöző 108 MB L3 gyorsítótárral vannak felszerelve, míg a kisebb, 6710E modell is 96 MB-ot kínál. Az összes Xeon 6 E-mag processzor 88 PCIe 5.0 sávval rendelkezik, amelyek jelentős adatátviteli sebességet biztosítanak.

 További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide!

Teljesítmény és energiahatékonyság

Az Intel szerint a Sierra Forrest sorozatú processzorok különösen előnyösek azoknak a munkaterheléseknek, amelyeknél a magok száma fontosabb, mint az egyes magok sebessége. Példaként említik, hogy egy 5 évvel ezelőtti processzorokat használó 200 rackből álló szerverfarm most 66 rackre csökkenthető. Továbbá, a rack-szintű teljesítmény akár 4,2-szeresére is javulhat, miközben kevesebb energiát használnak fel a rendszerindításhoz, ami az egy wattra jutó teljesítmény akár 2,6-szoros javulását eredményezheti. Az Intel állítása szerint a Xeon 6 E-mag processzorok 1,3-szor jobb teljesítményt nyújtanak wattonként a jelenlegi versenytársakhoz képest.

Granite Rapids: Nagy teljesítményű P-magok

A nehezebb számítási feladatok, mint például a mesterséges intelligencia és a számítógépes látás, előnyösek lesznek a Granite Rapids sorozat nagy teljesítményű magjaival. Ezek a P-magok kevesebb számban, de nagyobb teljesítménnyel rendelkeznek, és az idei év harmadik negyedévében kerülnek piacra.

Új AI gyorsító: Gaudi 3

Az Intel emellett bejelentette, hogy a Gaudi 3 AI gyorsító általános elérhetősége szintén az idei év harmadik negyedévében várható. Ez az új AI gyorsító további teljesítménybeli előnyöket kínál majd a mesterséges intelligencia alkalmazások terén.

Az Intel új Xeon 6 szerverprocesszor-családja tehát jelentős előrelépést jelent mind a teljesítmény, mind az energiahatékonyság terén, különféle felhasználási esetekre optimalizálva.

A cikkhez kapcsolódó linkek:


Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok


Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

2024.07.02
| SamMobile
A One UI lehetővé teszi egyedi parancsikonok létrehozását specifikus alkalmazásfunkciókhoz.
Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

2024.06.09
| Phone Arena
A friss iPhone 16 akkumulátorának híre azt mutatja, hogy az Apple nem vállalja azt a kockázatot, amit az iPhone 15 Pro esetében tett.
A Face ID-s Az Apple iPhone SE 4 ára 200 ezer forint alatt lesz?

A Face ID-s Az Apple iPhone SE 4 ára 200 ezer forint alatt lesz?

2024.05.22
| MacRumors
Az Apple 500 dollár alatti kikiáltási árat céloz meg a közelgő negyedik generációs iPhone SE modelljéért, annak ellenére, hogy a pletykák szerint számos frissítés érkezik a megfizethetőbb készülékhez.
Óriási kedvezménnyel veheted most meg a kamerakirály Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G-t

Óriási kedvezménnyel veheted most meg a kamerakirály Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G-t

2024.05.24
| Szponzorált cikk
Szeretnél egy új telefont? Egy olyan készülékre fáj a fogad, ami nem túl drága, azonban mégis olyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a prémium modellek legjava?