Betiltotta az Apple ezt a népszerű appot

2024.06.10| GSM Aréna
Címkék:

apple

,

siri

,

mac

,

pc

,

utm

,

ios

,

windows


A PC-k és konzolok közötti határvonal újabb vitát váltott ki az Apple és az UTM alkalmazás kapcsán.

 Olvasson tovább a legfrissebb híreink között!

"**Helló, én egy Mac vagyok**" - mondja Justin Long. "**Én pedig PC vagyok**" - válaszol John Hodgman. Az Apple híres reklámjának mindenki által ismert szlogenje azonban most új értelmet nyer. A közelmúlt eseményei rámutatnak arra, hogy a "PC nem konzol", és ez most az UTM SE alkalmazás kapcsán válik különösen fontossá.

Az UTM egy virtuális gépeket futtató alkalmazás, amely lehetővé teszi, hogy iOS-en Windows, Linux és más operációs rendszerek fussanak, emulálva x86-64, ARM64 és RISC-V processzorokat. A Just-In-Time (JIT) fordítást is támogatja, amit az Apple különösen nem kedvel. Ennek eredményeként az UTM csapata beadta az UTM SE verzióját – egy "lassú kiadást" JIT nélkül, hogy megfeleljen az Apple szigorú előírásainak.

Az Apple nemrégiben kezdte engedélyezni az emulátorok használatát az App Store-ban, miután több mint egy évtizeden keresztül blokkolta az ilyen szoftvereket. Azonban csak a retro konzolokhoz engedélyezi ezeket az alkalmazásokat, és a PC-k világában az Apple továbbra is keményen tartja magát: a PC nem konzol, még a rengeteg régi DOS és Windows játék ellenére sem.

Az UTM csapata egy tweetben jelentette be, hogy az SE verzió "alulmúlja az élményt, és nem éri meg küzdeni érte" – az alkalmazás JIT nélkül lassú és nem nyújt megfelelő felhasználói élményt. Így, hacsak az Apple meg nem változtatja álláspontját, az UTM SE számára ez az út vége. Az Apple ugyanis nem csak a saját alkalmazásboltjából tilthatja ki az alkalmazást, hanem megtagadhatja a harmadik fél alkalmazásboltjain keresztül történő terjesztését is.

Az UTM működése jelenleg a sideloading és jailbreak módszereken alapul. A sideloading iOS 11-13 esetében lehetséges, amihez 99 dolláros éves fejlesztői fiókra van szükség, míg az iOS 14 esetében a jailbreak elengedhetetlen. Az SE verzió célja az volt, hogy egy könnyen telepíthető opciót biztosítson a felhasználóknak, de ez a remény egyelőre szertefoszlott.

Eközben az Európai Bizottság már vizsgálja az Apple felülvizsgált alkalmazásbolt szabályait, és azt, hogy azok megfelelnek-e a digitális piacokról szóló törvénynek. Ez a vizsgálat újabb ráncfelvarrást jelenthet az eljárásban, és talán változásokat hozhat az Apple politikájában.

Az UTM és az Apple közötti küzdelem egy érdekes és fontos kérdést vet fel: hol húzódik a határ a számítógépek és a konzolok között? Az Apple álláspontja szerint a PC nem konzol, de a felhasználók és fejlesztők igényei talán előbb-utóbb új irányba terelhetik a szabályozást. Egy biztos: az Apple és az UTM közötti párharc még messze nem ért véget.

 

 

A cikkhez kapcsolódó linkek:


Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok


Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

2024.07.02
| SamMobile
A One UI lehetővé teszi egyedi parancsikonok létrehozását specifikus alkalmazásfunkciókhoz.
Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

2024.06.09
| Phone Arena
A friss iPhone 16 akkumulátorának híre azt mutatja, hogy az Apple nem vállalja azt a kockázatot, amit az iPhone 15 Pro esetében tett.
A Face ID-s Az Apple iPhone SE 4 ára 200 ezer forint alatt lesz?

A Face ID-s Az Apple iPhone SE 4 ára 200 ezer forint alatt lesz?

2024.05.22
| MacRumors
Az Apple 500 dollár alatti kikiáltási árat céloz meg a közelgő negyedik generációs iPhone SE modelljéért, annak ellenére, hogy a pletykák szerint számos frissítés érkezik a megfizethetőbb készülékhez.
Óriási kedvezménnyel veheted most meg a kamerakirály Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G-t

Óriási kedvezménnyel veheted most meg a kamerakirály Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G-t

2024.05.24
| Szponzorált cikk
Szeretnél egy új telefont? Egy olyan készülékre fáj a fogad, ami nem túl drága, azonban mégis olyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a prémium modellek legjava?