Dave Burke elmagyarázza az Android 14 nagy akkumulátor- és teljesítményfejlesztéseit

2023.10.24| Android Police
Címkék:

Android 14

,

ART


Extra: a háttértevékenység 50%-os csökkentése a funkcionalitás feláldozása nélkül.

  • Az Android 14 jelentős teljesítménynövekedést hoz, 30%-kal kevesebb hidegindítással és 50%-kal csökkenti a háttértevékenységet.
  • A főbb fejlesztések közé tartozik a rendszer RAM- és processzorterhelésének kezelésében bekövetkezett változások, amelyek észrevehető javulást eredményeznek a felhasználók számára.
  • Az Android 14 az ART (Android Runtime) optimalizálását is tartalmazza, így 9%-kal csökkenti a tárhelyhasználatot, és 50–100 MB adatot szabadít fel az optimalizált alkalmazásokban.

Az Android 14 valóban változást hoz a teljesítmény terén. A Feature Drops megjelenésével az operációs rendszer főbb verziói már nincsenek annyira tele a felhasználókat érintő változtatásokkal, mint korábban. Az Android 14 azonban számos jelentős fejlesztést tartalmaz, amelyeket a felhasználók akkor is biztosan észre fognak venni, ha nem vizuális frissítésekről vagy új funkciókról van szó: a Google megváltoztatta a rendszer RAM- és processzorterhelésének kezelési módját, és a végeredmény jelentős teljesítménynövekedés lesz.

Dave Burke, a Google mérnöki alelnöke, aki felügyeli az Android fejlesztését, a vállalat podcastjában, a The Android Show-ban adott betekintést sok ilyen változásba. "Rengeteg munkát végeztünk a háttéralkalmazások CPU-tevékenységének csökkentése érdekében, és ennek eredményeként 30%-kal kevesebb a hidegindítás az Android 14-en" - mondta Burke. "A hidegindítás az, amikor ki kell olvasni a kódlapokat a flashről, és be kell olvasni a memóriába, mielőtt végrehajtaná őket, így a 30%-os csökkentés elég drámai, és ezt felhasználóként is érzi."

A Google már említette a munka néhány részét 2023 februárjában, az Android 14 első fejlesztői előzetes verziójának kiadásakor. A vállalat elmagyarázta, hogy az új verzió korlátozni fogja az üzenetek küldését, amelyek az alkalmazások felé történő kommunikációt jelentik, amikor kritikus változás történik, például a telefon akkumulátor szintjének csökkenése vagy az internetkapcsolat átváltása Wi-Fi-ről mobil adatra. A fejlesztőket arra is figyelmeztették, hogy ne használjanak pontos riasztásokat feladatok ütemezéséhez az alkalmazásaikban, hacsak azokat az alkalmazásokat óraként vagy naptárként nem szánják használatra.

Burke elmagyarázta, hogy az alkalmazások hidegindításainak csökkentése érdekében finom egyensúlyt kellett találni. "Növelni akartuk a gyors indítások számát, azaz azokat a folyamatokat, amelyek a RAM-ban találhatók, hogy több meleg indítást érhessünk el. De ennek a veszélye az, hogy ha túl sok gyors indítás van és az appok nem alszanak, akkor több CPU-tevékenységet kezdenek használni, és ez akkumulátor fogyasztáshoz vezet."

Végül sikerült jelentős teljesítményjavulásokat elérni. "A csapatnak valójában sikerült a háttértevékenységeket 50%-kal csökkenteni, CPU-alapján mértük, és ezt belső projektek során értük el a folyamatok megfelelő fagyasztásával, valamint az üzenetek csökkentésével" - magyarázta Burke. "Az ismétlődő üzenetek összevonása és valójában várólistára helyezése egy alkalmazás gyors indításából származó eredményeként a hideg indítás 30%-kal nőtt."

De az üzenetek és a háttértevékenységek nem az egyetlen alapvető változások. Az ART 14 (Android futtatókörnyezet) olyan optimalizációkat tartalmaz, amelyek csökkentik a foglalt tárhelyet anélkül, hogy a teljesítményt áldoznák fel. Burke hozzátette: "A kódméretet 9%-kal csökkentettük az elágazó visszatérések összevonásával és különböző optimalizációkkal a fordítóban. Egy olyan eszköz, amelynek körülbelül 500 megabájt és egy gigabájt közötti optimalizált kódja van - ezek az alkalmazások, amelyeket telepítettél és optimalizáltak - az megtakarítás körülbelül 50-100 megabájt adatot jelent."

Tehát bár kezdetben talán nem tűnik nagy frissítésnek, amikor először kipróbálod az Android 14-et, adj neki egy kis időt. Valószínűleg, miután néhány akkumulátorciklust végigcsinálsz és ellenőrzöd az adatokat, találsz néhány érezhető javulást - vagy, ahogy ezek a Pixel 6 és 7 felhasználók is megerősíthetik, talán még annál is többet.

 

 

 További friss Telefongurus hírek erre!

A cikkhez kapcsolódó linkek:


Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok


Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

2024.07.02
| SamMobile
A One UI lehetővé teszi egyedi parancsikonok létrehozását specifikus alkalmazásfunkciókhoz.
Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

2024.06.09
| Phone Arena
A friss iPhone 16 akkumulátorának híre azt mutatja, hogy az Apple nem vállalja azt a kockázatot, amit az iPhone 15 Pro esetében tett.
A Face ID-s Az Apple iPhone SE 4 ára 200 ezer forint alatt lesz?

A Face ID-s Az Apple iPhone SE 4 ára 200 ezer forint alatt lesz?

2024.05.22
| MacRumors
Az Apple 500 dollár alatti kikiáltási árat céloz meg a közelgő negyedik generációs iPhone SE modelljéért, annak ellenére, hogy a pletykák szerint számos frissítés érkezik a megfizethetőbb készülékhez.
Óriási kedvezménnyel veheted most meg a kamerakirály Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G-t

Óriási kedvezménnyel veheted most meg a kamerakirály Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G-t

2024.05.24
| Szponzorált cikk
Szeretnél egy új telefont? Egy olyan készülékre fáj a fogad, ami nem túl drága, azonban mégis olyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a prémium modellek legjava?