Ezért nem szabadna vékonyabb keretet csinálni telefonokhoz

2024.10.13| Android Police
Címkék:

vélemény

,

keret

,

kijelző


A telefontervezés már régen maga mögött hagyta a kitolható billentyűzeteket, érintőpaneleket és fizikai hívásbefejező gombokat.

Manapság szinte minden okostelefon, amit egy szolgáltató üzletében találunk, ugyanazokat a jellemzőket hordozza: egy hatalmas akkumulátort, egy jócskán kiálló kameramodult, valamint egy óriási, nagy felbontású kijelzőt, amely szinte megszakítás nélkül nyúlik el a készülék szélétől széléig.

Csak azért, mert minden gyártó ugyanazt a dizájnfilozófiát alkalmazza, még nem jelenti azt, hogy ez hibátlan. Valójában elég ellentmondásos, hogy a modern okostelefonok dizájnja túl messzire ment a kijelzőkeretek vékonyításával – vagy éppenséggel azok teljes eltüntetésével. Bár a Galaxy S25 Ultra futurisztikus megjelenésű lehet, szerintem olyan irányba haladunk, amely kényelmetlen készülékeket eredményez.

A telefonkeretek rövid története

Nem tudom pontosan, mikor kezdődött az iparág megszállottsága a keretek minimalizálása iránt. Talán az LG G2-vel, amely aránytalan kereteket használt a hely minimalizálására a tetején, és a kijelzőt a készülék oldalaihoz közel helyezte. Vagy talán a Samsung Galaxy S6 Edge volt az, ami igazán elindította ezt a trendet a mainstreamben a hajlított panelek alkalmazásával. De talán az Essential Phone volt az, amely — a rétegpiaci sikerek ellenére — igazán megragadta a figyelmet.

LG G2

Bárhogy is, az elmúlt évtizedben a keretek gyakorlatilag eltűntek. 2017-ben a Galaxy S8 és az iPhone X már az alacsony 80%-os képernyő-test arányt érték el, és 2019-re a Galaxy S10 már 88,3%-os arányt hozott, ami még ma, 5 évvel később is ultravékony dizájnt jelent.

Azóta a gyártók továbbra is próbálják milliméterek ezredrészeit eltüntetni a keretekből, és nem vagyok benne biztos, hogy ez jó irány. A legújabb iPhone 16 Pro Max például 91,4%-os arányt ért el, de a kérdés az, hogy mindez mit hoz valójában. Néhányan arról számoltak be, hogy a készülék érintés-érzékelése túl érzékeny vagy éppen nem elég agresszív, mindez azért, hogy a dizájn esztétikus legyen, de a felhasználói élmény rovására megy.

 Kattintson ide a Telefonguru legfrissebb híreiért!

Google Pixel 2 XL

Miért fontosak a keretek

Ahogy a telefonok egyre inkább kijelzővé válnak, úgy veszíthetjük el azt a kényelmet, amit a keretek nyújtanak. Az olyan eszközök, mint a Pixel 8a, vastagabb kereteikkel sokkal kényelmesebb fogást biztosítanak. Az ultravékony keretek, amellett hogy érzékenyebbek az érintésekre, bonyolultabbá teszik a tokok és kijelzővédők használatát is.

Összefoglalva, bár a modern okostelefon dizájn elbűvölő és futurisztikus, el kell gondolkodnunk azon, hogy vajon nem vesztünk-e többet, mint amennyit nyerünk a keretek teljes eltüntetésével. Ha már elértük a csúcspontot a kijelzőkeretek vékonyításában, az egyetlen további áldozatunk a kényelem lesz.

 

 

A cikkhez kapcsolódó linkek:


Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok


iPhone 16-ot akarsz venni? Nézd meg itt, hogy fog kinézni!

iPhone 16-ot akarsz venni? Nézd meg itt, hogy fog kinézni!

2024.08.15
| Android Authority
A legfrissebb Apple iPhone 16 fotószivárgás leleplezte a valószínűleg végleges dizájnt és egy szokatlan hátlapi megoldást is egyben.
Nagy iPhone 16 szivárgás: specifikációk, árak és promóciós képek

Nagy iPhone 16 szivárgás: specifikációk, árak és promóciós képek

2024.08.22
| Android Headlines
Fontos információk szivárogtak ki az iPhone 16 sorozatról, beleértve a specifikációkat, az amerikai árakat és promóciós képeket.
Kiderült az iOS 18 megjelenési dátuma: ekkor frissítheted iPhone-odat

Kiderült az iOS 18 megjelenési dátuma: ekkor frissítheted iPhone-odat

2024.09.10
| Phone Arena
Az Apple a szeptember 9-i Glowtime eseményen hivatalosan bejelentette, hogy az iOS 18 frissítés szeptember 16-án érkezik a támogatott iPhone készülékekre. Ugyanezen a napon lesz elérhető az iPadOS 18 frissítés is.
Ezért válaszd az iPhone 16-ot a Pro helyett!

Ezért válaszd az iPhone 16-ot a Pro helyett!

2024.09.11
| 9to5mac
Ha nehéz dönteni az iPhone 16 és az iPhone 16 Pro között, négy meggyőző okot mutatunk, miért lehet érdemesebb az iPhone 16 mellett letenni a voksot.