Fogpótlás a mosolyzónában

2023.05.10
Címkék:

A mosolyzónában lévő hiánytalan és szép fogak önbizalmat adnak. Ez is fontos, hiszen egy találkozás alkalmával pozitív vagy negatív irányba mozdíthatja a rólad kialakult képet.

 Kattintson ide a Telefonguru legfrissebb híreiért!

De az talán még lényegesebb, hogy a hiányos fogazat további deformitásokat okozhat a szájban. A fogak pótlása ezért az egész szájüregben elengedhetetlen, azonban a mosolyzónában elhelyezkedő fogak esetében kulcsfontosságú.

 

Mosolyzóna = veszélyzóna

 

A front fogak sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint a hátul ülő rágófogak. Ha az arc elölről sérül sport vagy baleset következtében, könnyen előfordul, hogy törnek a fogak is.

 

Az ételmaradékok fogkővé alakulását a nyálban jelen lévő ásványi anyagok okozzák. Az alsó fogsor mögött található nyálmirigyek elhelyezkedése miatt a mosolyzónában lévő alsó fogak vannak leginkább kitéve a fogkőképződésnek. A fogínysorvadás sokáig jól kezelhető, egy idő után azonban az alsó frontfogak meglazulhatnak. 

 

Akár a fogágypusztulás, akár baleset, esetleg fogszuvasodás okozta gyulladás miatt, de előfordulhat, hogy épp a mosolyzónában kell eltávolítani a fogakat. A rágózónában sem optimális a foghiány, de elöl lényegében lehetetlen fog nélkül létezni. A Budapest Dental rendelőjében végzett esztétikus fogpótlás segíthet visszanyerni a szép mosolyt.

Implantátum vagy híd?

 

A menthetetlen fog eltávolítása után meg kell várni, amíg a fogágy regenerálódik. Az első napokban figyelni kell az étkezésre, valamint a helyes, az érintett területen kíméletes fogápolásra.

 

Nagyjából két hónap alatt a kihúzott fog helye annyira stabilizálódik, hogy szóba kerülhet a következő fázis: a fogpótlás.

 

Erre több megoldás is létezik. CT-vel megnézik, hogy van-e kellő mennyiségű csont az implantátum beültetéséhez. Ha nincs, akkor először ezt pótolják, viszont ez további hónapokkal tolhatja ki a szép mosoly elkészülését.

 

A másik megoldás a híd, ami jóval rövidebb idő alatt elkészül. Mindig a fogászati szituáció alapján lehet megfontolni, hogy melyik megoldás lesz az optimális. A döntéssel sokáig nem érdemes várni, sőt a mosoly területén nem is nagyon lehet.

 

Így készül az új fog

 

Az új fognak úgy kell funkcionálnia, mint az egészséges, természetes fognak. Megfelelő tartóerővel kell rendelkeznie, jól kell illeszkednie, és a harapás ereje is számít. Ha ezek rendben vannak, akkor rágásra alkalmas lesz a pótlás, de még a küllemét is a pácienshez kell igazítani.

 

A legújabb mosolytervező szoftverek segítségével egyre harmonikusabb mosoly alakítható ki az új fogpótlással. Persze a szoftver által megálmodott képet meg is kell valósítani. Erre mind a fogbeültetés, mind a hagyományos fogpótlások készítésekor fel kell készülnie a fogorvosnak és a fogtechnikusnak egyaránt.

 

Az utolsó lépések

 

A tartófogak lecsiszolása, vagy az implantátum beültetése után ideiglenes fogpótlás készül. A legmodernebb ideiglenes hidak vagy fogsorok 3D nyomtató eljárással készülnek. A végleges koronák, hidak vagy egyéb fogpótlások a próbák során alakulnak, érdemes megfelelő időt szánni erre, hiszen a végleges fogpótlást éveken át hordani fogjuk majd.

 

Ha elérkezik az utolsó alkalom, a hagyományos hidakat véglegesen ragasztják fel a fogcsonkokra. A beültetett fogpótlásokat azonban a legtöbb esetben csavarozással rögzítik a beültetett implantátumokon. Mindkét megoldás igényel utánkövetést, érdemes tehát betartani az éves fogászati kontrollvizsgálatokat! 

 

Esztétikus fogpótlási lehetőségekért a Budapest Dental Fogászatot érdemes felkeresni a XIII. kerületben.

A cikkhez kapcsolódó linkek:


    Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok


    Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

    Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

    2024.07.02
    | SamMobile
    A One UI lehetővé teszi egyedi parancsikonok létrehozását specifikus alkalmazásfunkciókhoz.
    Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

    Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

    2024.06.09
    | Phone Arena
    A friss iPhone 16 akkumulátorának híre azt mutatja, hogy az Apple nem vállalja azt a kockázatot, amit az iPhone 15 Pro esetében tett.
    A Face ID-s Az Apple iPhone SE 4 ára 200 ezer forint alatt lesz?

    A Face ID-s Az Apple iPhone SE 4 ára 200 ezer forint alatt lesz?

    2024.05.22
    | MacRumors
    Az Apple 500 dollár alatti kikiáltási árat céloz meg a közelgő negyedik generációs iPhone SE modelljéért, annak ellenére, hogy a pletykák szerint számos frissítés érkezik a megfizethetőbb készülékhez.
    Óriási kedvezménnyel veheted most meg a kamerakirály Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G-t

    Óriási kedvezménnyel veheted most meg a kamerakirály Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G-t

    2024.05.24
    | Szponzorált cikk
    Szeretnél egy új telefont? Egy olyan készülékre fáj a fogad, ami nem túl drága, azonban mégis olyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a prémium modellek legjava?