Formabontó fenntartható alapanyag a divatipar számára

2022.07.11
Címkék:

A fenntarthatóság napjaink egyik kiemelten fontos kérdésköre, életünk számos területén érdemes lenne alkalmaznunk

Maga a fenntarthatóság egy rendszer hosszú távú fennmaradását biztosító kialakítását jelenti.

Tekintettel arra, hogy a fenntarthatóság fogalma összekapcsolódik a környezetünk védelmének témakörével a Kutyabarát Magazin állatvédelmi magazinjában is találhatunk megannyi érdekes hírt a témában. Többek között itt is olvashatunk a hírről, miszerint a halbőr lehet a fenntartható divat egyik új alapanyaga.

Az ötlet megszületése

A nem hétköznapi ötlet Aarav Chavda-tól származik. A fiatalember lelkes profi búvárként tevékenykedik már hosszú ideje. Ötletgazdaként évek óta foglalkozik a tűzhalak vagy más néven az oroszlánhalak problémájával. Ez az agresszív faj hosszú ideje pusztítja a floridai őshonos trópusi hal populációkat, komoly kárt okozva az óceán számára. Az aggasztó jelenség adta az ötletet, miszerint a tűzhal bőre tökéletes alapanyagként szolgálhat a divatipar számára. Az anyag nem csak fenntartható és környezetbarát, de felhasználásával az óceán ökoszisztémája is fellélegezhet.

A tűzhalak káros hatása

A tűzhalakat minden bizonnyal sokan ismerik. A meglehetősen páratlan látványosságként szolgáló élőlény sok-sok otthoni akváriumban előfordul, nem hétköznapi megjelenése okán. Mindezek mellett ez a faj előszeretettel használja ki az Egyesült Államok délkeleti és karibi partja adta remek lehetőségeket. Mivel egy invazív, azaz nem őshonos fajról beszélünk, növekvő jelenlétük egyre csak rombolja, gyéríti az őshonos populációkat és az egyébként is veszélyeztetett korallokat.

A tűzhal agresszív csúcsragadozó, tehát az említett vizekben nincs természetes ellensége. Az Amerikában őshonos csúcsragadozókkal szemben pedig fontos előnnyel bír. Tekintettel arra, hogy húsa értéktelen, ehetetlen, a halászattal sem gyérítik jelentős számú közösségüket. Természetes ellenség és emberi beavatkozás nélkül hosszú távon teljes mértékben kipusztíthatja az egyébként páratlanul sokszínű helyi őshonos fajokat. Szakemberek megfigyelésén alapuló becslések alapján a tűzhalak az egyéb, fiatal tengeri élőlények közel 80 százalékát felfalják, a korallzátony rendszerbe való bejutást követő öt héten belül. 

Megoldás a problémára

A tűzhalakkal foglalkozó Chavda jó pár, a környezetvédelemmel törődő búvár társával céget alapított, mely a tűzhalakból új terméket készít: a halbőrt! Az anyag előállításához a tűzhal bőrét szárítószerekkel, cserzéssel, festéssel dolgozzák fel. Az így megkapott halbőr már most luxusterméknek számít és valószínűleg a divatipar fog a legtöbbet dolgozni vele. Pénztárcák, táskák vagy éppen övek készülhetnek majd a kifejezetten erős bőrből. 

Az ötletnek köszönhetően munkával segítik majd azokat az elszegényedő helyi halászokat, akiknek nincs más megélhetési forrásuk, tehát mind a környezet, mind pedig az ott élők jól járnak majd ezzel a korszakalkotó ötlettel.

 

 Olvasson tovább a legfrissebb híreink között!

A cikkhez kapcsolódó linkek:


    Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok


    Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

    Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

    2024.07.02
    | SamMobile
    A One UI lehetővé teszi egyedi parancsikonok létrehozását specifikus alkalmazásfunkciókhoz.
    Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

    Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

    2024.06.09
    | Phone Arena
    A friss iPhone 16 akkumulátorának híre azt mutatja, hogy az Apple nem vállalja azt a kockázatot, amit az iPhone 15 Pro esetében tett.
    A Face ID-s Az Apple iPhone SE 4 ára 200 ezer forint alatt lesz?

    A Face ID-s Az Apple iPhone SE 4 ára 200 ezer forint alatt lesz?

    2024.05.22
    | MacRumors
    Az Apple 500 dollár alatti kikiáltási árat céloz meg a közelgő negyedik generációs iPhone SE modelljéért, annak ellenére, hogy a pletykák szerint számos frissítés érkezik a megfizethetőbb készülékhez.
    Óriási kedvezménnyel veheted most meg a kamerakirály Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G-t

    Óriási kedvezménnyel veheted most meg a kamerakirály Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G-t

    2024.05.24
    | Szponzorált cikk
    Szeretnél egy új telefont? Egy olyan készülékre fáj a fogad, ami nem túl drága, azonban mégis olyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a prémium modellek legjava?