Az élelmiszeriparban és a háztartásokban a hosszabb eltarthatóság érdekében egyaránt fontos, hogy higiénikus, légmentes csomagolást tudjunk készíteni.
Ebből kifolyólag az utóbbi években egyre népszerűbbek a kamrás vákuumcsomagoló gépek, amelyek rendkívül hasznosak például az élelmiszerek esetében.
Hogy működik a kamrás vákuumcsomagoló gép?
A sousvidehungary.hu Maxima kamrás vákuumcsomagoló gépeit nagyon egyszerű használni, hiszen a terméket csak be kell tennünk egy vákuumzacskóba vagy fóliába, és behelyeznünk a kamra belsejébe. Ezután a gép fedelét bezárjuk, és elindítjuk a csomagolást. Ekkor a kamra légrétegét a gép elszívja, s miután a vákuum létrejött, a gép automatikusan lezárja a csomagot.
Ezekben a gépekben a kamra mérete változó lehet, ez a különböző méretű termékek csomagolására ad lehetőséget. A kisebb, háztartási gépek kisebb kamrával, míg az ipari felhasználású készülékek nagyobb kamrával rendelkeznek. Hűtőventilátoruk megakadályozza a működés közben keletkező hő felhalmozódását, és a terméket a beállításnak megfelelő hőmérsékletre hűti.
Miért előnyös vákuumcsomagolás?
A gép eltávolítja a levegőt a termék környezetéből, és légmentes tárolást biztosít. Ez élelmiszerek esetén azzal az előnnyel jár, hogy hosszabb ideig megőrzik frissességüket. Az ételek tartósabbá tételével tovább tárolhatjuk és fogyaszthatjuk őket, hiszen nem romlanak meg olyan gyorsan. Így az élelmiszerpazarlást is csökkenthetjük.
A vákuumcsomagolás segít megőrizni az élelmiszerek és ételek eredeti ízét és aromáját, így azok finomabbak maradnak. Ez egy gyorsan romló felvágott vagy gyümölcs esetében igen hasznos, hiszen nem lesz furcsa íze a néhány napig hűtőszekrényben tárolt szaláminak, a gyümölcs pedig nem kezd el romlani, erjedni. Mindez annak köszönhető, hogy a vákuumcsomagolás megvédi a terméket a káros mikrobák és baktériumok hatásától.
Milyen területeken használhatjuk a Maxima kamrás vákuumcsomagoló gépet?
- A leggyakoribb felhasználási terület az élelmiszeripar, hiszen ezzel a készülékkel lehet tartósan tárolni a húsokat, halakat, sajtokat, szárított gyümölcsöket és zöldségeket stb. Az élelmiszerek így megőrzik eredeti ízüket és minőségüket is.
- A háztartásokban is nagy hasznát vehetjük, hiszen higiénikusan tárolhatjuk a maradék ételeket, az előre elkészített ételeket, a boltban megvásárolt felvágottakat, sajtokat. A zöldségek és gyümölcsök esetében gyakran tapasztaljuk, hogy a zöldséges üzletben hibátlannak tűnő áru az otthoni környezetben hamar romlani kezd. Ez sok esetben azért van, mert az üzletben hideg helyen tárolták, vagy légkondival hűtötték. A készülék segítségével otthon is tovább lesz jó minőségű az egyébként könnyen romló áru.
- Ipari környezetben, például éttermekben is hatékony lehet, hiszen gyorsan, higiénikus csomagolást tudunk készíteni, ami akár a fagyasztásra szánt termékek esetében is ideális.
A Maxima kamrás vákuumcsomagoló gépek tehát hatékonyak az otthoni és az ipari célú felhasználás esetén egyaránt, használatuk módjáról a Sous Vide Hungary oldalán lehet bővebben olvasni.