Így működnek a sugárvédelmi ajtók

2022.07.11
Címkék:

Sugárvédelmi ajtókból több különböző típus létezik. Az egyik nagy kategóriába az automata sugárvédelmi ajtók tartoznak, míg a másikba azokat soroljuk, amelyek automata és kézi működtetésű ólombetétes ajtók

 További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide!

Fontos az óvintézkedések megtétele

 

Amíg a legtöbb helyiségben megfelelő egy általános automata ajtó, addig vannak speciális esetek, amikor sugárvédelmi ajtókra van szükség. Ilyen lehet egy egészségügyi intézmény vagy egy kórház, ahol röntgenfelvételeket készítenek. Találhatók még ilyen helyiségek továbbá laboratóriumokban, valamint bizonyos ipari létesítményekben, de állatorvosi rendelőkben is.

 

Ezen folyamat során az emberekre és állatokra is káros sugarak kibocsátása történik meg, ami ellen muszáj védekezni. Ha személyekről készül felvétel, akkor egyes testrészeket speciális öltözékkel védenek meg, de arra is ügyelni kell, hogy a sugár a nyílászárókon se jusson ki az adott teremből. A hagyományos röntgenfelvétel elkészítése mellett egy fogászati beavatkozást megelőző panorámaröntgen, egy MRI vizsgálat vagy egy háziállaton elvégzett röntgenvizsgálat során is célszerű gondolni erre.

 

A sugárzásnak ellenálló speciális ajtók ólombetéttel rendelkeznek. Az ajtókeret védelmét ólombetéttel erősítik meg, így sehol sem marad esélye a sugárnak arra, hogy kiszivárogjon.

 

Az ólombetétes ajtók változatai

 

A FAAC CLEAN sorozatában léteznek automata és kézi működtetésű ólombetétes ajtók is. A CLEAN K3 Pb elnevezésű ólomkeretes tolóajtót úgy tervezték meg, hogy mindenféle sugárzás ellen védelmet biztosítson. Ennek létezik kézi működtetésű változata, valamint automata kivitele is.

 

A CLEAN-Pb sorozat elektronsugárzás mellett röntgen- valamint gammasugárzás ellen is hatékony. E termékek megfelelnek a DIN 6834 szabványnak, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az ólombetéteket a teljes ajtólapban helyezik el, de gondoskodnak a keretek védelméről is. A keretprofilok belső oldalán túlmenően magában az ajtókeretben is van ólombetét.

 

Léteznek egyszárnyú és kétszárnyú tolóajtós változatok is ezen sugárvédelmi ajtókból. A különféle ólom-egyenértékű védelmek fél milliméteres lépésekben választhatók.

A sugárvédelmi ajtók legfontosabb tulajdonságai

 

Érdemes tudni, hogy a sugárvédelmi ajtók légmentesen záródnak. Felületük higiénikus, továbbá az ajtólap bélése hangszigetelt, így megfelelőek bármilyen egészségügyi célokat szolgáló épületbe történő beépítésre.

 

A védőbetétek tekintetében ahogyan azt már említettük, különféle ólom-egyenértékű sugárzás elleni betétekkel lehet kapni ezeket a speciális nyílászárókat. Akár nedves helyiségekhez is lehet őket használni, hiszen az anyagok vízállóak. Pozitív tulajdonságuk még, hogy mindezen felül egyben tűzállóak is.

A cikkhez kapcsolódó linkek:


    Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok


    Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

    Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

    2024.07.02
    | SamMobile
    A One UI lehetővé teszi egyedi parancsikonok létrehozását specifikus alkalmazásfunkciókhoz.
    Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

    Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

    2024.06.09
    | Phone Arena
    A friss iPhone 16 akkumulátorának híre azt mutatja, hogy az Apple nem vállalja azt a kockázatot, amit az iPhone 15 Pro esetében tett.
    A Face ID-s Az Apple iPhone SE 4 ára 200 ezer forint alatt lesz?

    A Face ID-s Az Apple iPhone SE 4 ára 200 ezer forint alatt lesz?

    2024.05.22
    | MacRumors
    Az Apple 500 dollár alatti kikiáltási árat céloz meg a közelgő negyedik generációs iPhone SE modelljéért, annak ellenére, hogy a pletykák szerint számos frissítés érkezik a megfizethetőbb készülékhez.
    Óriási kedvezménnyel veheted most meg a kamerakirály Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G-t

    Óriási kedvezménnyel veheted most meg a kamerakirály Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G-t

    2024.05.24
    | Szponzorált cikk
    Szeretnél egy új telefont? Egy olyan készülékre fáj a fogad, ami nem túl drága, azonban mégis olyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a prémium modellek legjava?