Ingatlanvásárlás - mi az, amit észben kell tartanod?

2023.09.12
Címkék:

Ha egy ingatlant akarsz megvásárolni, akkor minden esetben érdemes lehet nagyon körültekintően eljárnod.

 Olvasson tovább a legfrissebb híreink között!

Még azokra az esetekre is érvényes ez, ahol egyébként minden simán megy, és semmi bonyolító körülmény nincs a láthatáron. A jogi eljárás szabályainak maradéktalan betartása és az egyéb intéznivalók gyakran időbe telnek, és bizony rajtuk kell tartanod a szemed.

Hosszú folyamat elé nézünk

Ha ingatlant vásárolunk, akkor persze azt be is kell majd rendezni, éppen ezért már attól a pillanattól kezdve, hogy a vásárlási folyamat elindul, nagyon sokan már a berendezést tervezgetik. Ebben a DODO bútor kategóriája igazi partner. Náluk olyan remek darabok között válogathatsz, amelyekkel garantáltan megteremtheted a tökéletes atmoszférát az új helyen.

Persze a vásárlási folyamat már az igatlanok körének áttekintésével, majd a saját igényeidnek és elképzeléseidnek megfelelő egyetlen tökéletes kiválasztásával indul, hogy a végén a földhivatali bejegyzéssel tulajdonos lehess.

 

Kerüld el, hogy becsapjanak!

Legyél nagyon alapos és vonj be szakértőket is, ha kell. Mindenképp hallgass az ösztöneidre, az ingatlan műszaki állapotát ellenőriztesd, és minden esetben jól járd körbe a jogi hátteret is. Ez nemcsak a 30 napnál nem régebbi közhiteles tulajdoni lapot, de társasház esetén annak alapító okiratát és SzMSz-ét is jelenti. Az eladó személyazonosságának ellenőrzése alap. Sokan nem tudják, de az eladót szavatossági kötelezettség terheli, és a hibás teljesítésért jogszavatossággal és kellékszavatossággal felel. Ha itt alapos vagy, később nagyon sok költségtől megkímélheted majd magad.

Célszerű írásbeli ajánlatot tenned, amelyben szerepel a pontos ajánlati összeg és a fizetési határidők. Ha az ingatlan lakott, akkor még a kiköltözés határideje is. Magát az adásvételi szerződést Magyarországon kötelező vagy egy ügyvédnek vagy egy közjegyzőnek ellenjegyeznie. Csak olyan személyt kérj fel erre, akiben maximálisan bízol. Nagyon fontos a szerepe, súlyos jogi és pénzügyi következményei is lehetnek, ha hanyagul végzi el a feladatát.

Ne sajnáld rá az időt és a jogi költséget

A birtokba adás lényeges pillanat az ingatlanvásárlási folyamatban, ekkor kerülnek hozzád a kulcsok és a vásárolt “jószág”. Egy jegyzőkönyvet szokás erről felvenni a fontos adatokkal, amelybe beletartoznak a közüzemi mérőórák aktuális állásai is. Az eladónak mindenképpen rendeznie kell az addigi fogyasztásait és a közös költség kötelezettségeit. A tartozásmentességről kérj nyilatkozatot. A birtokba adással egyidőben rád száll át a kárveszélyviselés is.

 

A jegyzőkönyvben az eladónak bele kell egyeznie, hogy ezentúl te leszel az ingatlan tulajdonosa, ő pedig törlésre kerül a nyilvántartásból. Ezzel az irattal és az adásvételi szerződéssel mehet majd az ügyvéded az illetékes Földhivatalba az átírást intézni. Neked a közüzemi szolgáltatóknál kell ezt megtenned.

A cikkhez kapcsolódó linkek:


    Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok


    Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

    Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

    2024.07.02
    | SamMobile
    A One UI lehetővé teszi egyedi parancsikonok létrehozását specifikus alkalmazásfunkciókhoz.
    Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

    Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

    2024.06.09
    | Phone Arena
    A friss iPhone 16 akkumulátorának híre azt mutatja, hogy az Apple nem vállalja azt a kockázatot, amit az iPhone 15 Pro esetében tett.
    A Face ID-s Az Apple iPhone SE 4 ára 200 ezer forint alatt lesz?

    A Face ID-s Az Apple iPhone SE 4 ára 200 ezer forint alatt lesz?

    2024.05.22
    | MacRumors
    Az Apple 500 dollár alatti kikiáltási árat céloz meg a közelgő negyedik generációs iPhone SE modelljéért, annak ellenére, hogy a pletykák szerint számos frissítés érkezik a megfizethetőbb készülékhez.
    Óriási kedvezménnyel veheted most meg a kamerakirály Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G-t

    Óriási kedvezménnyel veheted most meg a kamerakirály Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G-t

    2024.05.24
    | Szponzorált cikk
    Szeretnél egy új telefont? Egy olyan készülékre fáj a fogad, ami nem túl drága, azonban mégis olyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a prémium modellek legjava?