Lehet-e hatékony a napelem rendszer hálózati visszatáplálás nélkül?

2023.06.13
Címkék:

Elképzelhető-e, hogy egy napelem rendszer visszatáplálás nélkül is hatékonyan tudjon funkcionálni?

 További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide!

Amennyiben ennek megvan a reális esélye, akkor milyen technikai megoldás szükséges az eléréséhez? 

Nem kevés háztartás nyerhet sokat azzal, ha választ talál ezekre a kérdésekre. Mi most ezt fogjuk megtenni a bejegyzésben, illetve kitérünk a Solax inverter előnyeire.

A tápellátottság fontossága a napelem rendszer hatékonyságát tekintve

Tudni kell, hogy az ingatlanok szempontjából különbséget lehet tenni az egyfázisú, illetve a háromfázisú tápellátottság között. Ez olyannyira lényeges csoportosítás, hogy a hatékony működést tekintve is döntő fontossággal bírhat. Összefüggésben az inverterek szempontjából elérhető szerkezeteivel, valamint azzal a gyakori jelenséggel, hogy az inverterek szimmetrikus működése miatt a fázisonként megjelenő, fel nem használt energiamennyiség egységesen a szolgáltató hálózatába megy át betáplálás formájában.

Ami azért probléma, mert ez energiaveszteséget generál. Ez a szimmetrikus elven alapuló működés az inverterek 98%-áról elmondható. Szerencsére létezik már olyan megoldás, amivel az így keletkező hatékonyságbeli deficit kiküszöbölhető.

Mi a visszatáplálás nélkül is hatékony működés kulcsa?

A hagyományos értelemben vett invertereknél ugyebár a megtermelt energiatöbblet betáplálásra kerül a szolgáltató hálózatába. Amennyiben visszatáplálás-korlátozás történik, úgy az inverter működése a legkisebb „fogyasztású” fázisra áll vissza.

Tehát a napelemes termelés és az előállított energiakülönbözet veszteségként fog megjelenni. Ennek mögöttes oka, hogy a 3 fázisú inverterek többsége szimmetrikusan vezérel és alkalmazkodik.

A hatékonyság kulcsát olyan speciális inverterek alkalmazása jelenti, amelyek az aszimmetrikus működési elvüknek köszönhetően kontrollálni tudják az energiatöbbletet. Így az eszköz kizárólag az ingatlanban található fogyasztók számára biztosítja a szükséges energiamennyiséget. Vagyis nem minden esetben táplál vissza a hálózatba, így a deficit is elkerülhető.

Mutatunk egy példát az aszimmetrikus inverterekre

A Wagner Solar Hungária Solax X3-Hybrid G4 inverterei, valamint a hozzájuk kapcsolódó és velük kompatibilis mérőberendezések esetében elmondhatók a fenti előnyök. Ami azt jelenti, hogy az energia-visszatáplálással összefüggésbe hozható elemző és korlátozó funkciókat látnak el.

Hatékonyan szabályozzák a visszatáplálás lehetőségét, ezt követően pedig a megtermelt energiapluszt az opcionálisan rendelkezésre álló tárolóba juttatják. Ezzel a megoldással tehát hatékonyan optimalizálható az ingatlan energiafelhasználása.

Ami nagy előny, hisz el lehet kerülni a drágán vételezett elektromos áram használatát, nem kevés pénzt megtakarítva így a háztartás számára.

A cikkhez kapcsolódó linkek:


    Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok


    Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

    Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

    2024.07.02
    | SamMobile
    A One UI lehetővé teszi egyedi parancsikonok létrehozását specifikus alkalmazásfunkciókhoz.
    Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

    Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

    2024.06.09
    | Phone Arena
    A friss iPhone 16 akkumulátorának híre azt mutatja, hogy az Apple nem vállalja azt a kockázatot, amit az iPhone 15 Pro esetében tett.
    A Face ID-s Az Apple iPhone SE 4 ára 200 ezer forint alatt lesz?

    A Face ID-s Az Apple iPhone SE 4 ára 200 ezer forint alatt lesz?

    2024.05.22
    | MacRumors
    Az Apple 500 dollár alatti kikiáltási árat céloz meg a közelgő negyedik generációs iPhone SE modelljéért, annak ellenére, hogy a pletykák szerint számos frissítés érkezik a megfizethetőbb készülékhez.
    Óriási kedvezménnyel veheted most meg a kamerakirály Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G-t

    Óriási kedvezménnyel veheted most meg a kamerakirály Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G-t

    2024.05.24
    | Szponzorált cikk
    Szeretnél egy új telefont? Egy olyan készülékre fáj a fogad, ami nem túl drága, azonban mégis olyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a prémium modellek legjava?