Meglepő fordulat: kételyek az Apple biztonsági rendszerében?!

2024.10.14| 9to5mac

Röviddel a macOS Big Sur 2020-as kiadása után az Apple komoly problémákkal szembesült, amelyek hatással voltak az alkalmazások elindítására és a felhasználók biztonsági ellenőrzéseire.

 További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide!

Röviddel a macOS Big Sur 2020-as kiadása után az Apple széles körű szerverkiesésekkel szembesült. A kiesés érintette a macOS telepítéseit, az iMessage-t, az Apple Payt és legfőképpen: a közjegyzői szolgáltatást. Ez azt jelentette, hogy a felhasználóknak komoly problémáik voltak az alkalmazások megnyitásával, ami egy hibát fedett fel abban, ahogyan az Apple kezeli az alkalmazások ellenőrzését a Macen.

A Mac minden egyes alkalmazás indításakor végrehajt néhány ellenőrzést, hogy megállapítsa, az alkalmazás nem rosszindulatú-e, és hogy az alkalmazáshoz tartozó fejlesztői tanúsítvány érvényes-e. Ezek az ellenőrzések a felhasználók biztonságát szolgálják, és széles körben alkalmazáshitelesítésnek nevezik őket. Normális esetben, ha a Mac offline üzemmódban van, az ellenőrzések sikertelenek, és az alkalmazás a szokásos módon indul el. Azonban amikor a szerverkiesés bekövetkezett, a macOS még mindig megpróbálta ellenőrizni a szervereket, ahelyett, hogy egyszerűen elbukott volna, ami fájdalmasan lassú alkalmazásindítást eredményezett.

A probléma után az Apple bejelentette a változtatásokat, amelyek között szerepelt egy opció, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy teljesen lemondjanak az online közjegyzői ellenőrzésről. Az Apple ezt 2021-től ígérte meg, mert aggályok merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a közjegyzői hitelesítési folyamatot adatgyűjtésre használják. A vállalat megnyugtatta a felhasználókat, hogy ez nem így van, és támogatói dokumentumban említette meg a végrehajtásra kerülő változtatásokat, például az IP-címek naplózásának leállítását.

A következő év során számos változtatást vezettek be a biztonsági ellenőrzések terén, beleértve új titkosított protokollt a fejlesztői azonosító tanúsítványok visszavonásának ellenőrzésére, erős védelmet a szerver meghibásodása ellen, valamint egy új beállítást, amellyel a felhasználók lemondhatnak ezekről a biztonsági védelmekről.

Bár az Apple végrehajtotta az IP-címek gyűjtésének leállítását és új protokollt hozott létre, arról még mindig nincs információ, hogy mikor valósul meg az online hitelesítési ellenőrzések teljes kikapcsolása. A támogatói dokumentumban a funkcióval kapcsolatos hivatkozásokat teljesen eltávolították az utóbbi évben, ami Jeff Johnson fejlesztő blogján is megjelent.

Úgy tűnik, az Apple elvetette a terveit, hogy a felhasználók mentesüljenek a közjegyzői ellenőrzések alól, ami sajnálatos fejlemény. Az alkalmazások indítása továbbra is elhúzódhat a szerverek meghibásodása miatt, és a közjegyzői opt-out lehetősége nélkül a felhasználók biztonsága ismét kérdésessé válik.

Ha a felhasználóknak lehetőséget adnak a közjegyzői ellenőrzés lemondására, az hatalmas adatvédelmi győzelem lenne, és kérdéseket vetne fel a Mac-felhasználók számítógépének ellenőrzése felett. Az Apple várhatóan további változtatásokat fog végrehajtani a macOS-ban, hogy a jövőben a szerverhibák ne akadályozzák az alkalmazások megfelelő indítását. Mindezek ellenére a felhasználók még mindig várják a beígért közjegyzői opt-out funkciót, és az Apple-nek tisztáznia kell a terveit.

 

 

A cikkhez kapcsolódó linkek:


Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok


Nagy iPhone 16 szivárgás: specifikációk, árak és promóciós képek

Nagy iPhone 16 szivárgás: specifikációk, árak és promóciós képek

2024.08.22
| Android Headlines
Fontos információk szivárogtak ki az iPhone 16 sorozatról, beleértve a specifikációkat, az amerikai árakat és promóciós képeket.
Kiderült az iOS 18 megjelenési dátuma: ekkor frissítheted iPhone-odat

Kiderült az iOS 18 megjelenési dátuma: ekkor frissítheted iPhone-odat

2024.09.10
| Phone Arena
Az Apple a szeptember 9-i Glowtime eseményen hivatalosan bejelentette, hogy az iOS 18 frissítés szeptember 16-án érkezik a támogatott iPhone készülékekre. Ugyanezen a napon lesz elérhető az iPadOS 18 frissítés is.
Ezért válaszd az iPhone 16-ot a Pro helyett!

Ezért válaszd az iPhone 16-ot a Pro helyett!

2024.09.11
| 9to5mac
Ha nehéz dönteni az iPhone 16 és az iPhone 16 Pro között, négy meggyőző okot mutatunk, miért lehet érdemesebb az iPhone 16 mellett letenni a voksot.
Ezért fogod megvenni az iPhone 16-ot

Ezért fogod megvenni az iPhone 16-ot

2024.09.04
| 9to5mac
Az új iPhone 16 bemutatója előtt a CIRP egy friss tanulmányt tett közzé, amely rávilágít arra, hogy az iPhone-vásárlók többsége nem az új funkciók miatt frissít.