Miért nincs értelme ma 300W-os töltésnek egy telefonban?

2024.07.29| Android Police
Címkék:

gyorstöltés

,

300W


A valaha készült leggyorsabban töltődő telefonok körülbelül tíz perc alatt képesek nulláról teljesen feltöltődni, és valahol egy laborban van egy 300 wattos prototípus, amely ezt öt perc alatt megteheti. Lenyűgöző? Abszolút! Túlzás?

 Böngésszen tovább legfrissebb híreink között!

Azt mondanám, igen. Ez a vélemény talán ellentmondásosnak tűnhet, de szerintem létezik olyan, hogy egy telefon túl gyorsan töltődik ahhoz képest, amit a mai akkumulátortechnológia és a felhasználói igények megkövetelnek.

Mielőtt billentyűzetet ragadnál, hogy elmondd, tévedek, hallgass meg: támogatom az innovációt; a modern telefonok unalmassá váltak. A határok feszegetése izgalmassá teszi a technológiát, de mivel a számok kezdenek elszabadulni, talán lépjünk vissza egyet, és nézzük meg a gyors töltést egy olyan szemszögből, amely figyelembe veszi a hátrányokat is.

A jelenlegi helyzet a gyors töltés terén

Amikor az akkumulátorokról és a gyors töltésről van szó, a vita általában a wattok körül forog; ez az egység mutatja, hogy milyen gyorsan pumpálják az energiát az akkumulátorba.

Bár a Samsung és a Google készítik a legjobb Android telefonokat ma, a leglassabban töltődők közé tartoznak; a Samsung legjobbja 45W, míg a Google legújabb telefonjai körülbelül 27W-nál tetőznek.

Az olyan márkák, mint a Motorola és a gyors töltés úttörője, a OnePlus, mérföldekkel előrébb járnak. A 125W-os Moto Edge 50 Ultra 28 perc alatt teljesen feltöltődik, míg a OnePlus 12, amely az egyik legjobb üzemidejű Android telefon, 37 perc alatt tölthető fel teljesen a 100W-os töltőjével.

De a helyzet még vadabbá válik. 2023-ban a Realme bejelentette a GT3 és GT5 okostelefonokat, amelyek mindkettő 240W-os töltőket használnak, és körülbelül 10 perc alatt töltenek fel teljesen. És ha ez nem lenne elég gyors, a Redmi és az Infinix bemutattak kísérleti készülékeket, amelyek 300 wattal és 260 wattal töltenek.

Az ultra-gyors töltés hátrányai

Csökkentett akkumulátorkapacitás

Bár a 300 wattos töltés egy telefonban hihetetlenül hangzik, a teljesítmény növelésének vannak hátrányai. Általánosságban elmondható, hogy a gyors töltést támogató akkumulátorok kevesebb töltést tárolnak egységnyi térfogatban, mivel vastagabb akkumulátor-elemeket használnak az extra teljesítmény fenntartásához. 

A gyorsan töltődő telefonok bonyolultabb áramköröket és két sorozatban lévő akkumulátorcellát használnak a hatékonyság növelése és a hő csökkentése érdekében. Ezek a tényezők helyet foglalnak, és csökkentik az akkumulátor energiasűrűségét.

Csökkenő hozadék

Minél gyorsabban töltődik egy telefon, annál kevésbé jelentősek a nyereségek. Igaz, ez kissé szubjektív lehet, hiszen könnyű értékelni, ha egy töltési idő két óráról egy órára csökken. Az egy óráról harminc percre való ugrás? Már kevésbé; ha pedig ezt tizenöt percre feleznénk, még kevésbé lenne jelentős.

Az akkumulátor élettartamának aggodalmai

Az elmélet szerint a gyors töltés nem károsítja az akkumulátorokat, ha jól van megvalósítva. Minden töltési ciklus egy kis, helyreállíthatatlan töredéket koptat el az akkumulátor élettartamából, de a hő okozza a gyorsabb károsodást, nem maga a gyors töltés. Igaz, minél gyorsabban töltjük az akkumulátort, annál több hőt termel, de egy jól tervezett, jól hűtött rendszer, amely megfelelő akkumulátorokat használ, minimális károsodást okoz.

Hol van a gyors töltés ideális pontja?

Nem hiszem, hogy a 300W-os töltésnek van értelme egy telefonban ma, de nem értek egyet azzal sem, hogy olyan márkák, mint a Samsung, a Google és az Apple, kevesebbet kínálnak, mint ennek tizedét egy 1000 dolláros okostelefon esetében. A 25W nem elég egy nagy márkától 2024-ben, különösen, ha a töltő már nincs is a dobozban.

A OnePlus ezzel szemben, megtalálta a gyors töltés ideális pontját. Legújabb OnePlus Nord 4 telefonja 5500 mAh kapacitású akkumulátorral rendelkezik, amely mindössze 28 perc alatt töltődik fel teljesen egy kompatibilis 100W-os töltővel. Nem rossz egy 200 ezer forintos telefon esetében, ugye?

Miért nem terjed az USB Power Delivery jobban?

A legtöbb ultra-gyors töltést kínáló okostelefon közös jellemzője, hogy csak saját töltőikkel érik el a csúcssebességeket. Remélem, ez a trend hamarosan eltűnik. Végül is a sokoldalú USB Power Delivery szabvány 2012 óta képes 100W-ra, és 2021-ben ez 240W-ra nőtt.

Még a 100W is elegendő lenne a legtöbb ember számára, és a szabvány széles körű kompatibilitása megkönnyítené a tartozékok vásárlását, gyors töltést egy barát töltőjéről, vagy egyetlen töltő használatát a telefonhoz, tablethez és laptophoz.

Még ha ez az álom soha nem is válik valóra, örülnék, ha a telefon gyártók inkább megfelelő gyors töltési sebességeknél és kompatibilis megoldásoknál maradnának, ahelyett, hogy a legnagyobb számokért versenyeznének. Biztos, egy 10 perc alatt feltöltődő telefon nagy teljesítmény, de nem a legjobb megoldás a mai felhasználók igényeihez és a széles körben elérhető akkumulátor technológiákhoz.

 

 

A cikkhez kapcsolódó linkek:


Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok


Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

2024.07.02
| SamMobile
A One UI lehetővé teszi egyedi parancsikonok létrehozását specifikus alkalmazásfunkciókhoz.
Egy szerencsétlen vásárló furcsa hibát észlelt a Galaxy Watch Ultra óráján

Egy szerencsétlen vásárló furcsa hibát észlelt a Galaxy Watch Ultra óráján

2024.07.26
| SamMobile
A Samsung nemrégiben egy vitába keveredett a Galaxy Buds3 Pro minőségellenőrzési problémái miatt. Úgy tűnik azonban, hogy ez nem az egyetlen gond a cég újonnan megjelent viselhető eszközeivel kapcsolatban.
Samsung akkumulátor baklövés: az új Galaxy Watch 7 akkumulátorproblémái

Samsung akkumulátor baklövés: az új Galaxy Watch 7 akkumulátorproblémái

2024.07.30
| Phone Arena
Amikor a Samsung kevesebb mint egy hónappal ezelőtt bemutatta a Galaxy Watch 7-et, az egyik nagy új funkció, amivel dicsekedett, a "következő szintű üzemidő" volt.
Jön az iPhone 16, és ez az öt funkció megéri a várakozást

Jön az iPhone 16, és ez az öt funkció megéri a várakozást

2024.07.12
| 9to5 Mac
Az iPhone 16 és az iPhone 16 Pro két hónap múlva érkezik, ami azt jelenti, hogy nem most van a legjobb idő egy új iPhone 15 vásárlására.