Mit tegyünk a nem megfelelő páratartalom ellen?

2022.07.11
Címkék:

Nem is sejtenénk, hogy mennyire fontos otthonunkban a megfelelő páratartalom kialakítása és fenntartása

 Olvasson tovább a legfrissebb híreink között!

Sem a túl alacsony, sem a túl magas szint nincs jó hatással környezetünkre, közérzetünkre és egészségünkre sem. Mit tehetünk ez ellen?

 

Lakásunkban leggyakoribb a magas páratartalom kialakulása, hiszen ezt egyszerű, mindennapi tevékenységekkel is előidézhetjük. A magas nedvességtartalom azonban hatékonyan stabilizálható erre specializálódott gépek segítségével. A Páramentesítő.hu online webáruház páramentesítő berendezéseivel könnyen és gyorsan szabadulhatunk meg a levegőben található túlzott nedvességtől.

 

Előfordul azonban, hogy a magas páratartalom helyett száraz, nedvességtől mentes levegővel találkozunk otthon. Ez torokkaparást, szemszárazságot és egyéb kellemetlen jelenségeket idéz elő. Vannak kimondott házi praktikák, amelyekkel megszüntethető ez az állapot, ám ha biztosra akarsz menni, szerezz be otthonra egy párásító készüléket.

 

Na de pontosan miért is és hogyan ügyeljünk a levegő ideális nedvessétartalmára lakásunkban?

A relatív páratartalom fontossága környezetünkben

 

A relatív páratartalom a levegőben található pára és egy adott hőmérsékletű levegő által felvehető pára mennyiségének a hányadosa. A relatív páratartalom a téli szezonban a fűtőberendezéseknek, a nyári szezonban pedig a klímának köszönhetően gyakran változhat!

 

A páratartalmat, a hőmérséklettel ellentétben nem könnyű megállapítani. Nem érzékeljük bőrünkön, hogy magas vagy alacsony, csupán a már jelentkező jelekből és tünetekből következtethetünk arra, hogy valami nincs rendben. Ezért is ajánlott beszerezni egy páratartalom-mérőt, amelynek kijelzője folyamatosan mutatja a lakásunkban jelenlévő páratartalom szintjét.

 

Az ideális szint 40-60% között van, így ha ennél magasabb vagy alacsonyabb az érték, párátlanításra vagy párásításra van szükségünk!

 

A túl magas páratartalom

 

Ha a levegő nedvességtartalma az ideálisnál magasabb szintre szökik, érdemes elgondolkodnunk a párátlanításon. A túl magas páratartalom ugyanis fülledt, áporodott levegőt, kellemetlen szagokat és ami a legrosszabb, penészfoltokat eredményezhet.

 

Párátlanítást otthoni, manuális praktikákkal is lehet végezni, mint például szellőztetéssel. Ez azonban csupán átmeneti megoldást nyújt, a hatékony párátlanítás érdekében használjon klímát vagy párátlanító berendezést.

 

A túl alacsony páratartalom

 

A másik véglet pedig az, ha lakásunkban túl száraz a levegő. Ez torokkaparást, bőr- és szemszárazságot eredményezhet. Ilyenkor érdemes elgondolkodnunk a manuális vagy szakértői párásításon.

 

Egyszerű, otthoni tevékenységekkel, mint például teregetéssel, növények vagy vizes textilek elhelyezésével is növelhetjük otthonunk páratartalmát. Ám ha tartósabb megoldásra vágyunk, a párásító készülékekkel érhetünk el valódi hatást.

 

Tegyen a nem megfelelő páratartalom ellen, legyen az akár túl magas vagy túl alacsony!

A cikkhez kapcsolódó linkek:


    Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok


    Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

    Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

    2024.07.02
    | SamMobile
    A One UI lehetővé teszi egyedi parancsikonok létrehozását specifikus alkalmazásfunkciókhoz.
    Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

    Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

    2024.06.09
    | Phone Arena
    A friss iPhone 16 akkumulátorának híre azt mutatja, hogy az Apple nem vállalja azt a kockázatot, amit az iPhone 15 Pro esetében tett.
    A Face ID-s Az Apple iPhone SE 4 ára 200 ezer forint alatt lesz?

    A Face ID-s Az Apple iPhone SE 4 ára 200 ezer forint alatt lesz?

    2024.05.22
    | MacRumors
    Az Apple 500 dollár alatti kikiáltási árat céloz meg a közelgő negyedik generációs iPhone SE modelljéért, annak ellenére, hogy a pletykák szerint számos frissítés érkezik a megfizethetőbb készülékhez.
    Óriási kedvezménnyel veheted most meg a kamerakirály Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G-t

    Óriási kedvezménnyel veheted most meg a kamerakirály Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G-t

    2024.05.24
    | Szponzorált cikk
    Szeretnél egy új telefont? Egy olyan készülékre fáj a fogad, ami nem túl drága, azonban mégis olyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a prémium modellek legjava?