Mobilok helyadatait használja fel az EU a koronavírus miatt

2020.03.26| Android Authority

Okostelefonok helyadatait fogja felhasználni az EU a koronavírus terjedésének nyomon követésére.

A nagy európai távközlési szolgáltatók megállapodtak abban, hogy megosztják az okostelefonok helymeghatározási adatait az Európai Bizottsággal a koronavírus terjedésének jobb nyomon követése érdekében. A Reuters szerint a Vodafone, a Deutsche Telekom, az Orange és öt másik távközlési szolgáltató hétfőn találkozott Thierry Bretonnal az EU belső piaci és szolgáltatási biztosával, a végleges megállapodást szerdán fogadták el.

A Bizottság azt mondta, hogy anonimizálja a helymeghatározási adatokat, hogy megvédje a felhasználók magánéletét. Az adatokat olyan intézkedések összehangolására használják, mint például az orvosi felszerelés biztosítása, a karanténba helyezett betegek holléte, stb. Érdemes azt is megjegyezni, hogy az adatokat törlik a válság végeztével, vagy legalábbis a tisztviselők ezt ígérték. Az európai adatvédelmi biztos (EDPS) állítólag azt mondta, hogy ez, a helyadatok gyűjtésére irányuló projekt nem sérti az adatvédelmi szabályokat.

„A Bizottságnak egyértelműen meg kell határoznia a megszerezni kívánt adatkészletet és biztosítania kell az átláthatóságot a nyilvánosság felé a lehetséges félreértések elkerülése érdekében” - mondta az európai adatvédelmi biztos az Reuters által látott levélben az EU vezetőinek. Az adatvédelmi megfigyelő azt is javasolta, hogy az adatkészlethez való hozzáférés korlátozott legyen. Ennek ellenére vannak aggodalmak, hogy az ilyen helymeghatározó programokat nehéz lehet visszaállítani.

„Az európai adatvédelmi biztos gyakran hangsúlyozza, hogy az ilyen fejlemények általában nem tartalmazzák a visszalépés lehetőségét, amikor a vészhelyzet megszűnik. Szeretném hangsúlyozni, hogy egy ilyen megoldást továbbra is rendkívülinek kell elismerni ”- írta Wojciech Wiewiorowski, az európai adatvédelmi biztos vezérigazgatója a Reuters által látott levélben. Az anonimizált adatokkal kapcsolatos kutatások azt is kimutatták, hogy az nem igazán segíti a magánélet védelmét. A névtelen személyeket újra azonosítani lehet, ha a megfelelő adatpontokat együtt vizsgálják.

Az EU nem az egyetlen olyan régió, amely ilyen szélsőséges helymeghatározási intézkedéseket hajt végre a koronavírus elterjedésének megakadályozására. Az Egyesült Államok kormánya nyilvánvalóan tárgyalásokat folytat olyan technológiai cégekkel is, mint a Facebook és a Google, hogy esetlegesen okostelefonok helyadatait használják fel a világjárvány leküzdésére. Állítólag Indiában egy koronavírus alkalmazást építenek az emberek okostelefonjuk helyének követésére.

 

 

 Olvasson tovább a legfrissebb híreink között!

A cikkhez kapcsolódó linkek:


Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok


Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

2024.07.02
| SamMobile
A One UI lehetővé teszi egyedi parancsikonok létrehozását specifikus alkalmazásfunkciókhoz.
Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

2024.06.09
| Phone Arena
A friss iPhone 16 akkumulátorának híre azt mutatja, hogy az Apple nem vállalja azt a kockázatot, amit az iPhone 15 Pro esetében tett.
A Face ID-s Az Apple iPhone SE 4 ára 200 ezer forint alatt lesz?

A Face ID-s Az Apple iPhone SE 4 ára 200 ezer forint alatt lesz?

2024.05.22
| MacRumors
Az Apple 500 dollár alatti kikiáltási árat céloz meg a közelgő negyedik generációs iPhone SE modelljéért, annak ellenére, hogy a pletykák szerint számos frissítés érkezik a megfizethetőbb készülékhez.
Óriási kedvezménnyel veheted most meg a kamerakirály Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G-t

Óriási kedvezménnyel veheted most meg a kamerakirály Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G-t

2024.05.24
| Szponzorált cikk
Szeretnél egy új telefont? Egy olyan készülékre fáj a fogad, ami nem túl drága, azonban mégis olyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a prémium modellek legjava?