Praktikus épületek a kertben

2023.03.14
Címkék:

A városok zsúfoltsága és a légszennyezettség miatt napjaink jellemző tendenciája, hogy egyre többen költöznek az agglomerációkba.

Innen ugyanis még viszonylag könnyen és gyorsan bejutnak a városban lévő munkahelyre, de otthon élvezhetik a vidéki élet minden előnyét és szépségét.

 

Tervezd meg a kertet!

 

A vidéki életmód egyúttal azt is jelenti, hogy a házhoz kert is tartozik, amit úgy alakíthatsz ki, ahogy szeretnél. Célszerű a kertet használat szerint részekre osztani, hiszen nem lenne jó, ha a gyerekek ott labdáznának, ahol például a fát vagy szenet tárolod. Érdemes kialakítani egy játszó, gyermekbarát területet, és egy pihenő részt, ahol akár tűzrakó helyet, kerti grillezőt vagy kemencét is elhelyezhetünk. 

 

Ezektől jól elkülönítve célszerű elhelyezni a tárolásra szolgáló épületeket, tehát a szerszámos bódét és a kerti fatárolót. Ha szeretsz barkácsolni, ezeket mind elkészítheted te magad is. A szükséges faanyagot megrendelheted a Káplár fatelep weboldalán vagy telephelyein. A cég a faanyagok - fenyő fűrészáru, gyalult deszka, OSB lap, rétegelt lemez, gerenda, tetőfedő anyagok stb. - széles választékát kínálja.  

Kerti fatároló készítése

 

Ha a házadat fatüzelésű kazánnal, kandallóval vagy kályhával fűtöd, a szükséges fát tárolni kell valahol. Ennek legpraktikusabb módja, ha építesz egy kis kerti tárolót, ahol a hasogatott tűzifát szárazon lehet tartani. 

 

Ez a kis épület lehet mutatós, csak olyan anyagokból kell készíteni, hogy illeszkedjen a kert stílusához. A tárolót, mint minden épületet, érdemes előzetesen megtervezni. Persze nem kell szakszerű tervrajzot készítened, de a formájával, méreteivel tisztában kell lenned, hogy csak a szükséges mennyiségű anyagot rendeld meg. 

 

A tároló alját, hogy a fa alulról ne kapjon nedvességet, érdemes beton vagy térkőlapok lerakásával készíteni. A fatároló szerkezetét gerendák alkotják, oldalai pedig gyalult deszkából készülhetnek. 

 

A Káplár fatelepen kapható lucfenyő deszkák minden oldala le van gyalulva, sarkaik pedig enyhén legömbölyítettek. Ezeket a deszkákat 8-10 cm-es rés hagyásával szögeld vagy csavarozd fel, hogy a fa szellőzni, ezáltal száradni tudjon. 

 

A fát egyébként érdemes tavasszal beszerezni, így egész nyáron szárad, és őszre tökéletes fűtőértékkel rendelkezik majd. Tehát a fatárolót is célszerű a tavaszi hónapokban elkészíteni, ha fatüzeléssel szeretnél télen fűteni. 

 

Miből készüljön a kerti fatároló teteje?

 

A tetőhöz, ami lehetőleg ferde legyen, a bitumenes zsindely optimális anyag, hiszen könnyű súlyú, és egyszerűen fel tudod rakni. Ezt is megrendelheted az említett cégtől, ahol választhatsz az IKO Superglass téglány zsindely és hódfarkú zsindely között. Mindkét termék elérhető Amazonas zöld és vörös színben is. A felrakáshoz szükséges zsindely alátétlemez, zsindelyszeg és ragasztó itt egyaránt megvásárolható.  

 

Ha bizonytalan vagy a szükséges faanyagok kiválasztását illetően, kérj tanácsot egy hozzáértő szakembertől vagy értékesítőtől.

 További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide!

A cikkhez kapcsolódó linkek:


    Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok


    Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

    Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

    2024.07.02
    | SamMobile
    A One UI lehetővé teszi egyedi parancsikonok létrehozását specifikus alkalmazásfunkciókhoz.
    Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

    Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

    2024.06.09
    | Phone Arena
    A friss iPhone 16 akkumulátorának híre azt mutatja, hogy az Apple nem vállalja azt a kockázatot, amit az iPhone 15 Pro esetében tett.
    A Face ID-s Az Apple iPhone SE 4 ára 200 ezer forint alatt lesz?

    A Face ID-s Az Apple iPhone SE 4 ára 200 ezer forint alatt lesz?

    2024.05.22
    | MacRumors
    Az Apple 500 dollár alatti kikiáltási árat céloz meg a közelgő negyedik generációs iPhone SE modelljéért, annak ellenére, hogy a pletykák szerint számos frissítés érkezik a megfizethetőbb készülékhez.
    Óriási kedvezménnyel veheted most meg a kamerakirály Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G-t

    Óriási kedvezménnyel veheted most meg a kamerakirály Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G-t

    2024.05.24
    | Szponzorált cikk
    Szeretnél egy új telefont? Egy olyan készülékre fáj a fogad, ami nem túl drága, azonban mégis olyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a prémium modellek legjava?