Számos újítással mutatták be a Bluetooth 6-ot

2024.09.06| Android Headlines

A Bluetooth Special Interest Group (SIG) 2024 szeptemberében bemutatta a Bluetooth 6.0 verzióját a legújabb Bluetooth Core Specification kiadásában.

 Olvasson tovább a legfrissebb híreink között!

Az új Bluetooth frissítés jelentős fejlesztéseket hoz, amelyek javítják az eszközök vezeték nélküli kapcsolódását és kommunikációját.

Csatorna hangolás a pontosabb helymeghatározásért

A Bluetooth 6 egyik kulcsfontosságú újítása a Channel Sounding technológia, amely lehetővé teszi, hogy az eszközök meghatározzák a Bluetooth-képes eszközök közötti távolságot és irányt. Ez a funkció hasonló az Ultra Wideband (UWB) technológiához, amely mind a szöget, mind a távolságot méri a kapcsolódó eszközök között. Ez a fejlesztés javítja a helymeghatározó alkalmazásokat és a „Find My” szolgáltatásokat, pontosabb eszközpozicionálást kínálva a felhasználóknak.

Például az okostelefonok Bluetooth 6-tal kulcsként működhetnek, és csak akkor oldják fel az autót, ha az eszköz néhány lábnyi távolságra van. Ez növeli a biztonságot azáltal, hogy megakadályozza az illetéktelen hozzáférést nagyobb távolságból. Idővel több nyomkövető és okostelefon profitálhat ebből a precizitásból, ami szélesebb körű alkalmazást eredményezhet a helymeghatározó szolgáltatások terén.

Hatékonyabb eszközkeresés és reklámszűrés

A Bluetooth 6 másik nagy újítása a döntés-alapú reklámszűrés, amely gyorsabbá teszi a közeli eszközök keresését és felismerését. Az eszközök képesek lesznek más Bluetooth-képes eszközöket az elsődleges csatornán megtalálni, és ezt az információt felhasználva egyszerűsíteni a keresést a másodlagos csatornákon. Ez a fejlesztés jelentősen javítja a Bluetooth kommunikáció hatékonyságát, csökkentve a késéseket az eszközök párosítása és felfedezése során.

A Bluetooth 6 a monitoring advertisers funkciót is bevezeti, amely optimalizálja a gazdaeszközök teljesítményét. Ez minimalizálja a felesleges adatátviteli csomagok küldését, energiát takarítva meg, és javítja a megbízhatóságot, különösen magas eszközsűrűségű környezetekben, például okosotthonokban vagy irodákban.

Javított késleltetés és megbízhatóság az ISOAL fejlesztésekkel

A Bluetooth 6 fejlesztéseket hoz az Isochronous Adaptation Layer (ISOAL) technológiában, amely az időérzékeny adatátvitelt kezeli. Az újítás csökkenti a késleltetést és növeli a megbízhatóságot, különösen azoknál az eszközöknél, amelyek szinkronizált audiót igényelnek, mint például Bluetooth fülhallgatók és hallókészülékek. Ez nagy előny a valós idejű audio streameléshez vagy telefonhívásokhoz.

A Bluetooth 6 LL extended feature set kiterjeszti a támogatott funkciók körét, lehetővé téve, hogy az eszközök több információt cseréljenek képességeikről. Ez a bővítés biztosítja, hogy a Bluetooth-eszközök egyre növekvő listája zökkenőmentesen működjön együtt, javítva a kompatibilitást különböző platformok között.

Rugalmasabb adatátvitel

A Bluetooth 6 jelentős fejlesztése a frame space frissítése is. Korábban a kapcsolat események fix, 150 mikro-szekundumos elosztással rendelkeztek. A Bluetooth 6-ban ez az időtartam már változó lehet, ami növeli az adatátviteli sebességet olyan feladatokhoz, mint például a firmware frissítések letöltése vagy a fitneszkövetők szinkronizálása. Ez a rugalmasság javítja a felhasználói élményt az adatátviteli sebesség növelésével és a kapcsolatmegszakítások csökkentésével.

Bár a Bluetooth 6 hivatalosan csak most, 2024 szeptemberében mutatkozott be, a fogyasztóknak valószínűleg még várniuk kell, amíg megtapasztalhatják az előnyeit. A technológia integrálása az eszközökbe történelmileg egy év vagy ennél hosszabb időt vesz igénybe. Szakértők szerint a Bluetooth 6 a 2025-ben megjelenő eszközökben, például az iPhone 17-ben debütálhat.

 

 

A cikkhez kapcsolódó linkek:


Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok


iPhone 16-ot akarsz venni? Nézd meg itt, hogy fog kinézni!

iPhone 16-ot akarsz venni? Nézd meg itt, hogy fog kinézni!

2024.08.15
| Android Authority
A legfrissebb Apple iPhone 16 fotószivárgás leleplezte a valószínűleg végleges dizájnt és egy szokatlan hátlapi megoldást is egyben.
Nagy iPhone 16 szivárgás: specifikációk, árak és promóciós képek

Nagy iPhone 16 szivárgás: specifikációk, árak és promóciós képek

2024.08.22
| Android Headlines
Fontos információk szivárogtak ki az iPhone 16 sorozatról, beleértve a specifikációkat, az amerikai árakat és promóciós képeket.
Kiderült az iOS 18 megjelenési dátuma: ekkor frissítheted iPhone-odat

Kiderült az iOS 18 megjelenési dátuma: ekkor frissítheted iPhone-odat

2024.09.10
| Phone Arena
Az Apple a szeptember 9-i Glowtime eseményen hivatalosan bejelentette, hogy az iOS 18 frissítés szeptember 16-án érkezik a támogatott iPhone készülékekre. Ugyanezen a napon lesz elérhető az iPadOS 18 frissítés is.
Samsung akkumulátor baklövés: az új Galaxy Watch 7 akkumulátorproblémái

Samsung akkumulátor baklövés: az új Galaxy Watch 7 akkumulátorproblémái

2024.07.30
| Phone Arena
Amikor a Samsung kevesebb mint egy hónappal ezelőtt bemutatta a Galaxy Watch 7-et, az egyik nagy új funkció, amivel dicsekedett, a "következő szintű üzemidő" volt.