Tökéletes butafon, hol vagy?

2024.07.24| Phone Arena
Címkék:

Nokia

,

butafon


Mostanában a Nokia 2760 újra népszerűvé vált. Miért, kérdezheted joggal? Talán itt a válasz.

 Kattintson ide a Telefonguru legfrissebb híreiért!

Nos, úgy tűnik, az átlagos amerikai naponta több mint 5 órát tölt a telefonja előtt! Így érthető, hogy egyesek szünetet szeretnének tartani, és itt jön képbe a régi jó buta flip telefon. Bár valóban digitális detoxot nyújt, de korlátokkal is jár.

Ez elgondolkodtatott – milyen okostelefon funkciók elengedhetetlenek manapság, és melyeknek kellene még a legegyszerűbb buta telefonokba is bekerülniük? Szóval, kedves Nokia, ha én lennék a helyedben, ezekkel a funkciókkal készítenék egy buta telefont. - írta Tsveta Ermenkova a Phone Arenánál. 

Vegyük például a Nokia 2760-at!

Ez a kis flip telefon próbálja ötvözni a régi buta telefonok egyszerűségét és néhány modern előnyt a KaiOS 3 rendszerével és alkalmazásboltjával. Néhány fontos funkcióval rendelkezik, de még mindig sok minden hiányzik belőle.

Először is, egy gyors összefoglaló a KaiOS 3-ról, ha kíváncsi vagy, mi is ez. A KaiOS egy operációs rendszer, amelyet buta telefonokhoz terveztek. A KaiOS 3 frissítés átalakította az alkalmazások kezelését, megkönnyítve azok letöltését és kezelését. De néhány funkciót is eltávolítottak, és 2021-es megjelenése óta nem sok új frissítés vagy alkalmazás érkezett.

És most a szükséges funkciók

2024-ben a térképolvasás mindig egy lehetőség, de a navigációs alkalmazások sokkal könnyebbé teszik a közlekedést. A Nokia 2760 rendelkezik a Google Maps-szel, de mint a legtöbb alkalmazás a buta telefonokon, ez csak a webböngészőre hivatkozik, és emiatt gyengén teljesít. Egy könnyített verziójú Google Maps, amely megfelelően működik, ideális lenne. Nincs szükségünk minden extrára, csak alapvető navigációra, amely megmutatja, merre menjünk.

Következőként szerintem nagyon fontos a üzenetküldő és hívó alkalmazás. A Nokia 2720 például régebben rendelkezett WhatsApp-pal, de ezt eltávolították a KaiOS 3 frissítéssel. Nagyon örülnék, ha visszatérne.

Természetesen egy webböngésző elengedhetetlen, és szerencsére a legtöbb buta telefon rendelkezik eggyel. De a teljesítményének javítása nagyszerű frissítés lenne.

Számomra az, hogy nem lehet zenelejátszó alkalmazást telepíteni, kizáró ok. Egy buta telefonon nem lehet ezt megtenni. Ha zenét akarsz hallgatni, régi módszerrel kell letöltened a dalokat az eszközre, ami nem nagyszerű, tekintve a korlátozott tárhelyet. Szóval, ha lennének alapvető verziók a zenelejátszó alkalmazásokból, az fantasztikus lenne.

Egy másik funkció, amely nagyszerű lenne, ha a Nokia vagy más buta telefont gyártó cég beépítené, az a szinkronizált dokumentumok és jegyzetek támogatása. Talán soknak tűnhet kérni, de ennek a funkciónak a megléte nagyon kényelmes lenne, és valóban javítaná a felhasználói élményt.

Tehát mi más lenne nagyszerű egy buta telefonban? Szeretnék látni minden olyan funkciót, ami hasznos, anélkül, hogy zavaró lenne. Például nagyon praktikus lenne, ha lehetne érintés nélküli fizetéseket végrehajtani. Nem emlékszem, mikor használtam utoljára készpénzt, és ez az egyik oka annak, hogy még mindig ragaszkodom az okostelefonhoz, még akkor is, ha le akarok kapcsolódni és digitális detoxra vágyom néha.

Tökéletes buta telefon, hol vagy?

Képzeld el a különleges Nokia 8110 4G-t, de jobb funkciókkal és képességekkel. Véleményem szerint az ideális buta telefon tökéletes egyensúlyt találna: elég okos ahhoz, hogy segítsen a napi feladatokban, de elég egyszerű ahhoz, hogy ne vonjon el folyamatosan. Tartalmazná az összes említett funkciót és még többet is. Ha én lennék a Nokia, itt van, mit tartalmazna a tökéletes buta telefonom:

  • alapfunkciós, ám gyors navigáció
  • zenelejátszó alkalmazások támogatása
  • üzenetküldés és hívás internet nélkül (lásd Whatsapp proxy vagy Telegram chat SIM)
  • javított böngésző
  • érintés nélküli fizetések
  • szinkronizált dokumentumok és jegyzetek támogatása

Oh, és hozzáadnám az eszköz nyomkövetés támogatását is, valami hasonlót, de egyszerűbbet, mint az Apple’s Find My vagy a Google’s Find My Device hálózat. Még akkor is, ha a telefon olcsó, az elvesztése sosem jön jól.

Miért nem rendelkeznek ezekkel a funkciókkal a funkciótelefonok?

Nos, van néhány oka ennek. Kezdetnek a buta telefonok kevésbé erős processzorokkal és kevesebb memóriával rendelkeznek, mint az okostelefonok. Ezért kevésbé alkalmasak komplex alkalmazások futtatására vagy multitaskingra.

Emellett a buta telefonok egyszerűbb operációs rendszereket futtatnak, amelyeket alapvető funkciókra, például hívásra, üzenetküldésre és könnyű webböngészésre terveztek. Ezek a rendszerek nem képesek kezelni az alkalmazásboltok vagy az alkalmazások folyamatos frissítéseinek bonyolultságát. És ne felejtsük el, hogy ezek a telefonok olcsónak készülnek, hosszú üzemidővel. A komplex funkciók hozzáadása gyorsabban merítené az akkumulátort és növelné a telefon költségét.

Ami az üzemidőt illeti, a tökéletes buta telefonhoz legközelebbi talán a kissé régi Nokia 800 Tough áll (akik nem ismernék, ez egy 2019-es modell, amely katonai szabványoknak megfelelt és talán a legjobb KaiOS rendszerű butafon volt akkoriban). Bár hiányzik belőle sok olyan funkció, amelyet szeretnék látni, mégis ezt választanám bármelyik okostelefon helyett, ha csak annyi kell, hogy kapcsolatban maradjak. Miért? Egyetlen töltéssel akár 43 napos készenléti időt kínál! Ideális, ha a hálózaton kívül szeretnél lenni, túrázni vagy bármilyen kalandra, ahol nincs elektromosság. Plusz, támogatja a 4G-t és olyan alkalmazásokkal érkezik, mint a Google Maps, WhatsApp, Facebook és a Google Assistant!

Összegzés

Összefoglalva, nem hiszem, hogy egy buta telefont választanék az okostelefonom helyett, de ha az előbbi tartalmazná az összes említett funkciót, komolyan elgondolkodnék rajta – és biztos vagyok benne, hogy sokan mások is, akik időnként egyszerűbb mobilélményt szeretnének.

 

 

A cikkhez kapcsolódó linkek:


Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok


Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

2024.07.02
| SamMobile
A One UI lehetővé teszi egyedi parancsikonok létrehozását specifikus alkalmazásfunkciókhoz.
Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

2024.06.09
| Phone Arena
A friss iPhone 16 akkumulátorának híre azt mutatja, hogy az Apple nem vállalja azt a kockázatot, amit az iPhone 15 Pro esetében tett.
Letisztultabb elrendezés, könnyebb navigáció, továbbfejlesztett keresés az iOS 18 frissített Beállítások alkalmazásában

Letisztultabb elrendezés, könnyebb navigáció, továbbfejlesztett keresés az iOS 18 frissített Beállítások alkalmazásában

2024.06.03
| Phone Arena
Ha az iOS 18 közelgő frissítésére gondol, az egyik olyan alkalmazás, amelyre valószínűleg még csak nem is gondolt, a Beállítások.
Jön az iPhone 16, és ez az öt funkció megéri a várakozást

Jön az iPhone 16, és ez az öt funkció megéri a várakozást

2024.07.12
| 9to5 Mac
Az iPhone 16 és az iPhone 16 Pro két hónap múlva érkezik, ami azt jelenti, hogy nem most van a legjobb idő egy új iPhone 15 vásárlására.