![Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?](/txt/hirek/uj_kepek/s24-ultra-display-300.jpg)
Étteremtulajdonosként vagy étteremvezetőként a konyhában dolgozó és a felszolgáló csapatnak a megfelelő ruházatba öltöztetése elsősorban nem a stílusról és a márkaépítésről szól, hanem ezek a ruhák a munkatársak biztonságos és kényelmes munkavégzését, professzionális kinézetét szolgálják.
A kockázatok felmérése, elemzése a munkáltató feladata, ahogy a megfelelő munkavédelmi ruházat beszerzése is. A biztonságos munkavégzéshez elengedhetetlen, hogy a munkavállalók betartsák a megfelelő óvintézkedéseket, mielőtt elkezdik a munkát.
Védelem a különféle kockázatok ellen
A munkahelyi sérülések és megbetegedések sokba kerülnek a munkáltatóknak, csökkentik a termelékenységet, ezért a munkahelyek, így a konyhák biztonsága elsődleges prioritás kell, hogy legyen. Az Épkézláb Munkaruha változatos szakács ruházatai megfelelnek az élelmiszerhigiénia szigorú követelményeinek, és nemcsak biztonságos, de komfortos munkavégzést is biztosítanak tetőtől talpig.
Legyen szó egy kis kávézóról, cukrászdáról, gyorséttermi franchise-ról, üzemi étkezdéről vagy elegáns étteremről, a kereskedelmi konyha veszélyes munkahely lehet. A biztonságos munkakörnyezet biztosítása azonban szerencsére viszonylag egyszerű.
Mit tegyen a konyha biztonságáért?
A munkakörnyezet biztonságos kialakításán túl a munkaruházat nyújt optimális védelmet a veszélyek ellen. A konyhai munkaruházatnak teljesen el kell takarnia az utcai ruházatot, hiszen a fő célja az, hogy higiéniai okokból gátat képezzen a külső környezet és a konyha, valamint az ételek között.
A konkrét igények konyhánként változóak, azonban néhány dologban megegyeznek:
- A konyhai ruházatnak mindig tisztának kell lennie a műszak kezdetén.
- Szakácssapkát, kendőt vagy hajhálót kell viselni, hogy haj ne kerüljön az ételbe.
- A legjobb lábbeli a zárt, csúszásmentes talpú cipő.
- Az ékszereket, órákat, stb. le kell venni, mielőtt belép a konyhába.
- Különösen a körömlakkot nem szívesen látják a konyhában, mert könnyen lepereghet és fertőzésforrássá válhat.
Konyhai munkaruházat
A konyhai személyzet egyenruháját úgy tervezték, hogy tisztán tartsa a munkavállaló személyes ruházatát, megfelelő kényelmet biztosítson a munkavégzéshez, illetve a szakácsok rangját jelölje. Alapvetően a fehér szín használatos, de szokásos a pepita nadrág, valamint a fekete vagy sötétkék ruházat is.
A megfelelő lábbeli kiválasztására is nagy hangsúlyt kell fektetni, ugyanis számos sérülésért felelős a konyhában. Zárt orrú, strapabíró, lehetőleg vízálló és csúszásmentes talppal rendelkező cipőt válasszon. A kényelem elsődleges, így csökkenti a fáradtságot, a láb fájdalmát.
A sapkák, kendők és hajhálók elsődleges célja, hogy megakadályozzák a hajszálak ételbe kerülését, azonban segítenek abban is, hogy összefogják a hosszú hajat, így védelmet nyújtsanak a sérülések ellen.
A konyha veszélyes üzem, többféle veszélyforrással szembesülhetnek az ott dolgozók, ennek megfelelően mindent el kell követni a védelem érdekében.