Végre nagy áttörés jöhet az akkumulátoroknál!

2023.08.07| BGR

A jelentős áttörés 44%-kal növelheti a lítium-ion akkumulátor élettartamát.

A Rice Egyetem mérnökei talán megtalálták a módját a lítium-ion akkumulátorok még hatékonyabbá tételére. A jelentések szerint a kutatók egy méretezhető módszert fejlesztettek ki, amely optimalizálja az úgynevezett prelithiation folyamatot, amely segít csökkenteni a lítiumveszteséget és javítja az akkumulátor élettartamát. Az eljárás a szilícium anódok stabilizáltabb lítium fémrészecskékkel való bevonásán alapul.

A fejlesztés akkor történt, amikor a Rice laboratórium vegyész- és biomolekuláris mérnöke megpróbálta az anódokra permetezni a részecskekeverék bevonatát. A mérnök, Sibani Lisa Biswal úgy találta, hogy az anódok lepermetezése 22-44 százalékkal növeli az akkumulátor élettartamát. Ezenkívül a nagyobb mennyiségű bevonattal ellátott akkumulátorcellák nagyobb hatékonyságot érhetnek el.

Ez a fejlesztés hatalmas szó és teljesen megváltoztathatja az akkumulátorral működő tárgyak mindennapi életünkben történő felhasználását. A telefonok, okosórák és számos egyéb, akkumulátorral működő cikk lítium-elemekkel állítja elő a szükséges elektromos áramot. Ha növelni tudjuk a lítium akkumulátorok működési hatékonyságát azzal, hogy ezeket a részecskéket permetezzük, az több területen javíthatja az akkumulátor élettartamát.

Van azonban egy árnyoldala is. Teljes kapacitással (100 százalékra feltöltve) az akkumulátorok ténylegesen gyorsabban kezdtek elhasználódni a következő ciklusokban a rajtuk lévő részecskékkel együtt. Az eredményeket részletező teljes tanulmány az ACS Applied Energy Materials-ban található.

Természetesen más fejlesztések is segíthetnek az akkumulátorok hatékonyabbá tételében. A lítium-ion akkumulátorok grafitjának szilíciumra cseréje jobb energiasűrűséget tesz lehetővé. Ennek az az oka, hogy a grafit kevesebb lítium-iont képes összefogni, mint a szilícium. 

A lítium-ion akkumulátorok hatékonyságát javító új részecskepermethez hasonlóan azonban az akkumulátorokban lévő szilíciumnak is van néhány negatívuma. A legnagyobb probléma itt az, hogy a szilícium egy úgynevezett szilárd-elektrolit interfázisot képezhet, amely valójában felemészti a lítiumot, így gyorsan lemerül az akkumulátor.

Ha azonban meg tudják oldani ezt a problémát, ez az új részecske és a szilícium lítium-ion akkumulátorokban való felhasználása hosszabb élettartamú és megbízhatóbb akkumulátorokat biztosíthat. Az akkumulátor fejlesztése továbbra is lenyűgözte a tudományos közösséget, és csak remélni tudjuk, hogy ez a felfedezés folytatódik, és végül valamilyen módon eléri a szélesebb fogyasztói piacot.

 

 Böngésszen tovább legfrissebb híreink között!

A cikkhez kapcsolódó linkek:


Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok


Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

2024.07.02
| SamMobile
A One UI lehetővé teszi egyedi parancsikonok létrehozását specifikus alkalmazásfunkciókhoz.
Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

2024.06.09
| Phone Arena
A friss iPhone 16 akkumulátorának híre azt mutatja, hogy az Apple nem vállalja azt a kockázatot, amit az iPhone 15 Pro esetében tett.
A Face ID-s Az Apple iPhone SE 4 ára 200 ezer forint alatt lesz?

A Face ID-s Az Apple iPhone SE 4 ára 200 ezer forint alatt lesz?

2024.05.22
| MacRumors
Az Apple 500 dollár alatti kikiáltási árat céloz meg a közelgő negyedik generációs iPhone SE modelljéért, annak ellenére, hogy a pletykák szerint számos frissítés érkezik a megfizethetőbb készülékhez.
Óriási kedvezménnyel veheted most meg a kamerakirály Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G-t

Óriási kedvezménnyel veheted most meg a kamerakirály Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G-t

2024.05.24
| Szponzorált cikk
Szeretnél egy új telefont? Egy olyan készülékre fáj a fogad, ami nem túl drága, azonban mégis olyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a prémium modellek legjava?