Xiaomi hangszóró tisztítás: tippek és trükkök, mielőtt szervizhez fordulnánk

2023.09.14
Címkék:

Okostelefonunk hangszórójának meghibásodása különösen kellemetlen jelenségeket idézhet elő.

Sajnálatos módon egy olyan problémakörről van szó, amivel nagyon sok esetben szervizhez kell fordulnunk, mert hardveres hiba áll a hátterében.

 

Xiaomi hangszóró tisztítás: tippek és trükkök, mielőtt szervizhez fordulnánk

Okostelefonunk hangszórójának meghibásodása különösen kellemetlen jelenségeket idézhet elő. Sajnálatos módon egy olyan problémakörről van szó, amivel nagyon sok esetben szervizhez kell fordulnunk, mert hardveres hiba áll a hátterében.

Már itt az elején fontos leszögezni azonban, hogy bizonyos esetekben a hangszóróhoz kapcsolódó hibákat a hétköznapi használatból fakadó elkoszolódás idézi elő.

Telefonunk ugyanis mindig ott van velünk, a por, a zsebpiszok és az egyéb szennyeződések pedig egyszerűen eltömíthetik a hangszóró nyílását, ami ugyanolyan hibajelenségekkel járhat, mint a mechanikai meghibásodás.

Hogy miként ismerhetjük fel a problémát, egyáltalán hogyan orvosolhatjuk? A budapesti Xiaomi Szerviz csapatát kértük fel arra, hogy adjanak néhány hasznos tanácsot mind a felismerés, mind a hangszóró tisztítás kapcsán.

Honnan tudjuk, hogy a hangszóró hibásodott meg?

A hangszóró meghibásodásának a feltárása nem túl bonyolult művelet, ezért minden esetben érdemes alaposabban is utánajárni a hibajelenségnek, még mielőtt szétszerelnénk vagy szervizbe vinnénk az eszközt.

Minden esetben kezdjük például a szoftveres ellenőrzéssel a feltárást. Nagyon gyakori jelenség, hogy csak a beállításokat kell módosítani, mert véletlenül, vagy valamelyik applikáció hatására a hangszóró hangerejét mérsékeltük, esetleg teljes egészében elnémítottuk.

Tudni kell például, hogy az okostelefonokon több hangszóró is található, így külön a csengő- és külön a beszédhangszóró. Közülük előbbi a felelős a médiafájlok, a zenék, filmek, videók és játékok hangjának lejátszásáért, utóbbi pedig a hívások közben hallható hangok megszólalásáért.

A két hangszóró hangerejének erősségét a beállításokon belül külön-külön érhetjük el, így ellenőrizzük, hogy minden csúszka a maximumon áll-e, illetve nincs lenémítva vagy lehalkítva, hiszen gyakori eset, hogy ez a probléma húzódik meg a háttérben.

Kiváló diagnosztikai módszer a telefon hangszóró hibájának feltárására az is, ha csatlakoztatunk hozzá egy vezetékes vagy vezeték nélküli fülhallgatót. Amennyiben ezek megszólalnak, akkor nem szoftveres beállítási hiba áll a háttérben, hanem nagy valószínűséggel hardveres problémáról van szó.

Mielőtt azonban szervizhez fordulnánk, érdemes ellenőrizni még néhány dolgot! Kezdjük mindig a rendszer teljes újraindításával, hiszen előfordulhat, hogy a háttérben összeakadtak egymással bizonyos szoftverek vagy illesztőprogramok, ami egy újraindított, semmiből felálló rendszerrel könnyedén kiküszöbölhető.

Ezen felül mindig vessünk egy pillantást a térerőre is, hiszen amennyiben nincs elég lefedettségünk a híváshoz, akkor szintén ez a jelenség nehezítheti meg a dolgunkat. Hívjunk fel másokat, menjünk odébb néhány métert, ha pedig van WiFi lefedettség, próbáljunk ki egy hívást a Messengeren, a Viberen vagy a WhatsAppon keresztül.

Végül, de nem utolsó sorban ellenőrizzük, hogy a hangszórón nem halmozódott-e fel zsebpiszok, por és egyéb szennyeződés. Ezek teljesen ugyan nem képesek elnémítani a hangforrást, ellenben a hangerő drasztikus csökkenését idézhetik elő, ezért szükség esetén gondoskodjunk tisztításukról.

Miért tud elkoszolódni a telefon hangszórója?

A beszédhangszóró elkoszolódása azért jelent komoly problémát egy telefon hangszórója kapcsán, mert magát a membránt egy vékony hálószerű védőréteg óvja attól, hogy ne kerüljenek mélyebbre az esetleges szennyeződések.

Ez különösen olyan készülékeknél okoz nagyobb gondot, amelyek IP67 vagy IP68 szabvánnyal rendelkeznek, hiszen esetükben sokkal sűrűbb rácsszerkezet jellemző, vagyis a kosz előbb le tud rakódni és olyan dugulást okozni, ami ronthatja a hangminőséget.

 További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide!

Ez a fizikai akadály az, amitől a hangszóró hangereje lecsökken, vagy úgy érzékeljük, mintha a másik fél a távolból szólna hozzánk.

Sajnos a beszédhangszórót a zsebkosz és az általános por mellett az arcunkról felhordott szennyeződések, a fülzsír is képes eltömíteni, illetve elősegíteni a lerakódások kialakulását, ami megelőzhető – de legalábbis lassítható – azzal, ha gyakrabban telefonálunk kihangosítva a készülékkel.

Amennyiben friss szennyeződésekről van szó, amelyek nem száradtak bele a háló szerkezetébe, esetleg nem érték el a membránt – súlyosabb esetben ez is előfordulhat –, nem kell rögtön szervizhez fordulni a tisztításért vagy az alkatrész kicseréléséért, néhány egyszerű házi praktikával lehetőségünk nyílik megoldani a problémát.

Xiaomi hangszóró tisztítása: így csináld hatékonyan!

A beszédhangszóró tisztítása otthoni módszerekkel nem egyszerű feladat, és különösen akkor nehéz, ha a szennyeződés már nemcsak a védőháló felületén, hanem a rácsok közé vagy mögé is bekerült.

A legjobb módszer, ha egy puhasörtés fogkefével finoman, óvatos, körkörös mozdulatokkal elkezdjük súrolni a felületet, gondosan ügyelve arra, hogy a fogkefe ne legyen vizes, sőt még csak nedves sem, a szennyeződések pedig nem akadnak el más olyan helyen, ahol újabb problémát okozhatnának.

Ez az egyetlen és talán legjobb módja annak, hogy otthoni körülmények között el tudjuk hárítani a bajt, a fogkefe vagy a finomszálas ecset jó megoldást nyújt, azonban sem nedves praktikákkal, sem sűrített levegővel nem érdemes próbálkozni.

A sűrített levegő ugyanis a töltőcsatlakozónál jó eredményt hozhat, azonban a hangszóró tisztításakor nem szerencsés, mert a koszt és a port még mélyebbre nyomhatjuk vele, így könnyedén kárt tehetünk a belső membránban, ami már csak cserével orvosolható.

Természetesen egyéb eszközökkel is próbálkozhatunk ilyenkor, azonban hatékonyságuk erősen megkérdőjelezhető. Valaki eredményesen tudja alkalmazni a fogköztisztításra használt keféket, más tűvel tudja finoman kikapargatni a szennyeződéseket.

Utóbbitól azonban szintén óvá intenénk mindenkit, mert a tű arra alkalmas, hogy még mélyebbre nyomja a hálón lerakódott koszt, holott a tisztítás célja részben éppen ennek a megakadályozása.

Amikor már csak a szerviz segíthet

Ha szerencsénk van, a fenti praktikákkal telefonunk hangszórója új életre kel, azaz ismét jól hallhatjuk majd a másik felet telefonálás közben. Amennyiben azonban többszöri tisztítás után sem tudjuk eltávolítani a szennyeződéseket, a lerakódás még mindig látható, beékelődött a rácsos szerkezetbe, és a hangminőség nem javult, akkor már csak a szerviz segíthet.

Bizonyos esetekben a szakemberek jobban hozzáférnek a beszédhangszóróhoz, a telefon szétszerelésével hozzáférnek a rács belső felületéhez is, ezáltal könnyebben ki tudják tisztítani azt úgy, hogy a membrán ne sérüljön.

Természetesen azt a szervizben is csak akkor tudják megmondani majd, hogy mekkora a baj, ha szétszerelték az eszközt, hiszen előfordulhat, hogy kívülről nem is látható, de belülről már akkora sérülés érte a hangszóró membránját, hogy az csak a komplett alkatrész cseréjével orvosolható.

Maga a folyamat szakértő kezekben nagyon hamar kivitelezhető, a beszédhangszóró egy-két óra alatt megtisztítható vagy kicserélhető.

Itt fontos még kiemelni azt az esetet, amikor a telefon hangszórója még az új alkatrésszel sem akar működni. Nagyon ritka eset, ami jellemzően az alaplapi vezérlő áramkör meghibásodásával van összefüggésben.

Ez egy komoly hiba, ami a legtöbbször inkább súlyosabb sérülés vagy beázás után szokott jelentkezni, és mivel a javítás ilyenkor nemcsak hosszabb időt, hanem nagyobb költségeket is felemészt, érdemes a beavatkozás előtt mindig pontosan kikérni a szerviz tanácsát, hiszen nem kizárt, hogy egy új telefon vásárlása megfontolandóbb lesz.

A cikkhez kapcsolódó linkek:


    Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok


    Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

    Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

    2024.07.02
    | SamMobile
    A One UI lehetővé teszi egyedi parancsikonok létrehozását specifikus alkalmazásfunkciókhoz.
    Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

    Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

    2024.06.09
    | Phone Arena
    A friss iPhone 16 akkumulátorának híre azt mutatja, hogy az Apple nem vállalja azt a kockázatot, amit az iPhone 15 Pro esetében tett.
    A Face ID-s Az Apple iPhone SE 4 ára 200 ezer forint alatt lesz?

    A Face ID-s Az Apple iPhone SE 4 ára 200 ezer forint alatt lesz?

    2024.05.22
    | MacRumors
    Az Apple 500 dollár alatti kikiáltási árat céloz meg a közelgő negyedik generációs iPhone SE modelljéért, annak ellenére, hogy a pletykák szerint számos frissítés érkezik a megfizethetőbb készülékhez.
    Óriási kedvezménnyel veheted most meg a kamerakirály Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G-t

    Óriási kedvezménnyel veheted most meg a kamerakirály Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G-t

    2024.05.24
    | Szponzorált cikk
    Szeretnél egy új telefont? Egy olyan készülékre fáj a fogad, ami nem túl drága, azonban mégis olyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a prémium modellek legjava?