Amikor az AI megoldás helyett problémát generál

2024.05.26| 9to5Google

Az AI keresésben való alkalmazásának problémáival szembesültünk, mivel a félrevezető információk csak tovább rontják a keresési élményt.

Az elmúlt hét folyamán az AI Overviews debütálása óta máris forrong a tech világ, és sajnos nem a pozitív értelemben. Bár a Google már bebizonyította, hogy képes az AI technológiát hasznosan beépíteni a keresésbe, az AI Overviews esetében ez nem történt meg, sőt, a problémák csak szaporodnak.

Az AI a keresésben mindig is egy furcsa ötletnek tűnt számomra. Generatív AI sok területen hasznos lehet, de a keresés? A keresés lényege, hogy pontos és megbízható válaszokat találjunk az interneten. Az AI azonban hajlamos a „hallucinációkra” – magabiztosan állít hamis információkat tényként. És ez pontosan az, ami az AI Overviews-ben is történt.

 Amikor az AI megoldás helyett problémát generál

Az elmúlt héten számos példát láthattunk arra, hogy az AI Overviews félrevezető információkat közöl. Például azt javasolta, hogy ragasszunk pizzára ragasztót, a csirkét csak 102 fokosra süssük, és hogy az olajtüzet több olaj hozzáadásával lehet eloltani. Ezek az esetek rámutatnak arra, hogy az AI nem mindig tud különbséget tenni a valóság és az interneten található téves információk között.

Az AI Overviews ötlete, hogy a keresések során gyors összefoglalókat adjon, alapvetően érthető. A Google keresési találatainak minősége az évek során romlott a SEO spam miatt, amit csak súlyosbít a mesterséges intelligencia által generált tartalmak növekedése. Az AI használata azonban pont az ellenkező hatást éri el: ahelyett, hogy javítaná a keresési élményt, még inkább ront rajta.

A Google már korábban is bemutatott néhány hasznos AI funkciót, amelyek ténylegesen javítják a keresési élményt. A Google I/O 2024 konferencián például bemutatták a többlépcsős érvelés képességét. Ez a funkció képes összetett kérdésekre válaszolni, például: „Keresse meg a legjobb jóga- vagy pilates-stúdiókat Bostonban, és mutasson részleteket a bevezető ajánlatokról és a Beacon Hilltől való gyaloglási időről.” Ez valóban hasznos eredményt hozott.

 Amikor az AI megoldás helyett problémát generál

A mesterséges intelligencia továbbá segíthet a tervezésben is. Eddig a Google kereső használata tervezési célokra munkaigényes volt, több weboldal átböngészését és keresések sokaságát igényelte. Az AI azonban képes lehet egy alap útitervet nyújtani egy utazáshoz vagy heti étkezési tervezéshez.

Az AI Overviews tehát nem a megfelelő megoldás a keresési problémákra. Ezek a funkciók inkább a Featured Snippets és a Knowledge Panels hibás változatai, amelyek szintén gyakran tévednek és félretájékoztatnak. Mivel az AI technológia rohamosan fejlődik, valószínűleg nem fogunk visszalépni ebben a kérdésben, de fontos lenne jobban kihasználni az AI lehetőségeit és elkerülni az olyan hibákat, mint amit az AI Overviews esetében tapasztalunk.

A mesterséges intelligencia maradni fog, akár tetszik, akár nem. De a Google-nak jobban kellene figyelnie arra, hogyan használja ezt a technológiát, hogy valóban hasznos legyen a felhasználók számára, és ne okozzon több problémát, mint amennyit megold.

 

Böngésszen tovább legfrissebb híreink között! Böngésszen tovább legfrissebb híreink között!

A cikkhez kapcsolódó linkek:
messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



Baj van a Samsung mobilokkal, lehet téged is érint

Baj van a Samsung mobilokkal, lehet téged is érint

2024.05.03
| PhoneArena
Ismerd meg a legfrissebb Samsung One UI 6.1 frissítés kihívásait és a leállás hátterét a Galaxy S22 készülékeken!
Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

2024.06.09
| Phone Arena
A friss iPhone 16 akkumulátorának híre azt mutatja, hogy az Apple nem vállalja azt a kockázatot, amit az iPhone 15 Pro esetében tett.
A Face ID-s Az Apple iPhone SE 4 ára 200 ezer forint alatt lesz?

A Face ID-s Az Apple iPhone SE 4 ára 200 ezer forint alatt lesz?

2024.05.22
| MacRumors
Az Apple 500 dollár alatti kikiáltási árat céloz meg a közelgő negyedik generációs iPhone SE modelljéért, annak ellenére, hogy a pletykák szerint számos frissítés érkezik a megfizethetőbb készülékhez.
Óriási kedvezménnyel veheted most meg a kamerakirály Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G-t

Óriási kedvezménnyel veheted most meg a kamerakirály Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G-t

2024.05.24
| Szponzorált cikk
Szeretnél egy új telefont? Egy olyan készülékre fáj a fogad, ami nem túl drága, azonban mégis olyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a prémium modellek legjava?

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei