A Bitcoin méretezése

2023.08.18
Címkék:

A méretezés a legjelentősebb kihívás, amivel a Bitcoinnak szembe kell néznie. Ismerje meg, miként képes a Bitcoin legyőzni ezt a problémát.

A fizetési tranzakció feldolgozásához a Bitcoin a blokklánc technológiára támaszkodik. A rendszer jelenleg másodpercenként 7-10 tranzakció végrehajtására képes. Ez azonban közel sem elég a Bitcoin által megcélzott közel 8 milliárd felhasználó igényeinek kielégítésére. A növekvő piaci kereslet és tranzakciók mennyisége miatt a Bitcoin méretezése továbbra is jelentős problémaként jelenik meg. 

Átlagosan tízpercenként készül el egy blokk, ezért a Bitcoin blokklánca másodpercenként csupán 7-10 tranzakciót képes végrehajtani. A hálózatban feldolgozott tranzakciók számának és sebességének növelése érdekében számos Bitcoin felhasználó különféle javaslatokkal próbálta megoldani a méretezés problémáját. Az alábbiakban a Bitcoin hálózat méretezésének legjobb módjait gyűjtöttük össze. 

A Blokklánc méretezése 

A Bitcoint létrehozó Satoshi Nakamoto 10 percben határozta meg az egyes blokkok között eltelt időtartamot. Nem valószínű, hogy a jövőben ez változni fog. Azonban az egyes blokkok méretét már többször módosították. 2010-ben, a Bitcoin megalkotója meghatározta, hogy egy blokk mérete sem haladhatja meg a 1 MB-ot. 

A SegWit frissítés jóvoltából ezt a korlátot később 4 MB-ra emelték, de a legtöbb Bitcoin-blokk még mindig csak 1,3 MB adatot tartalmaz. Ez a fejlesztés, növelve a tranzakciók kapacitását és csökkentve a költségeket, futótűzként terjedt el a hálózatban. 

A Bitcoin alkotói a határértékeket úgy határozták meg, hogy a blokklánc mérete ne növekedhessen túl gyorsan, ezért nem valószínű, hogy ez a közeljövőben változni fog, így a Bitcoin blokklánc méretezésének a tranzakciókhoz szükséges adatok csökkenését kell megcéloznia. Például, a Taproot frissítéssel sikerült hatékonyabb, kisebb helyigényű tranzakciókat bevezetni. 

A Schnorr-aláírásokkal az aláírások adatai egyesíthetők, így egy adott Bitcoin blokkban kisebb helyet foglalnak el, emellett jelentősen erősebb adatvédelmet biztosít. A Schnorr-aláírások és a SegWit együttes használatával elérhető, hogy a hálózat gyorsan, a blokkméretre vonatkozó korlátozás módosítása nélkül több tranzakciót dolgozzon fel.

Rétegzett méretezési megoldások 

Bár a hatékonyság növelésen nem biztos, hogy megoldást nyújt a Bitcoin méretezési kihívásaira, jelentős előnyöket adhat a folyamathoz. A rétegzett méretezés kiegészítő megoldásokat kínál a Bitcoin-ügyletek során. Egy "réteg" tulajdonképpen a Bitcoin blokklánc egy másik hálózata, melyet a felhasználók tranzakciók végrehajtására használhatnak. A rétegek alkalmazása során lehetőség nyílik a tranzakciók megjelenítésére, illetve a nagyobb összegek részletekben történő átutalására. 

A rétegzett méretezési megoldások segíthetnek az általában nagyobb tranzakciós mennyiséggel dolgozó kriptovaluta-platformok hatékony működtetésére. Ilyen platform például a DigiByte In Decentralized Finance

. A rétegek kapcsolódnak a Bitcoin blokkláncához, viszont nem minden tranzakciót jelenítenek meg az egész hálózaton. Azzal, hogy a nagyobb Bitcoin-ügyleteket kisebb tételekre bontják fel, a tranzakció is gyorsabbá válik és a költségek is alacsonyabbak lesznek. 

Lightning hálózat 

A Lightning hálózat (Lightning Network - LN) kétségkívül a Bitcoin blokklánc technológiájának legjelentősebb rétege. Megkönnyíti a mikrofizetéseket, és a kis méretű, napi tranzakciókat a blokklánc kevésbé gazdaságosnak tekinti. A Lightning hálózat biztosítja az azonnali és ingyenes, vagy majdnem ingyenes kifizetéseket biztosít a felek között. 

Az LN dedikált, nyitott és zárt csatornákkal rendelkezik, melyek a hagyományos Bitcoin-tranzakciókat, valamint a blokkláncot használják. Ha az adott tranzakciós sáv nyitva áll, a Bitcoin-felhasználók több azonnali tranzakciót is végrehajthatnak. 

Liquid hálózat 

Léteznek olyan rétegek, melyek a Bitcoint működtető technológia helyett független blokkláncokon működnek. A Liquid hálózat blokklánca hasonló a Bitcoin blokkláncához, viszont különálló egységnek számítanak és nem szabályozzák egymás működését. Ezáltal garantálható a fizetési tranzakciók gyors végrehajtása, valamint az alacsony díjak. A Liquid hálózat a felhasználók által a tranzakciókban használt Bitcoinok megjelenítésére különböző tokeneket használ. 

Ahogy a Bitcoin az egész világon egyre elfogadottabbá válik, az eszközben, valamint a mögöttes blokklánc technológiában rejlő lehetőségek kiaknázásának elengedhetetlen feltétele a méretezhető működés. A gördülékeny, azonnali és alacsony díjszabású Bitcoin-tranzakciókhoz a szakértők a Bitcoin további rétegeinek kiépítését javasolják. A Bitcoin-protokoll továbbfejlesztése, valamint az újításokat tartalmazó új rétegek bevezetése végül a mikrokifizetésekkel és a nemzetközi pénzátutalásokkal együtt naponta több milliárd Bitcoin-tranzakció lebonyolítását támogatja. 

 

Olvasson tovább a legfrissebb híreink között! Olvasson tovább a legfrissebb híreink között!

messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

2024.07.02
| SamMobile
A One UI lehetővé teszi egyedi parancsikonok létrehozását specifikus alkalmazásfunkciókhoz.
Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

2024.06.09
| Phone Arena
A friss iPhone 16 akkumulátorának híre azt mutatja, hogy az Apple nem vállalja azt a kockázatot, amit az iPhone 15 Pro esetében tett.
A Face ID-s Az Apple iPhone SE 4 ára 200 ezer forint alatt lesz?

A Face ID-s Az Apple iPhone SE 4 ára 200 ezer forint alatt lesz?

2024.05.22
| MacRumors
Az Apple 500 dollár alatti kikiáltási árat céloz meg a közelgő negyedik generációs iPhone SE modelljéért, annak ellenére, hogy a pletykák szerint számos frissítés érkezik a megfizethetőbb készülékhez.
Óriási kedvezménnyel veheted most meg a kamerakirály Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G-t

Óriási kedvezménnyel veheted most meg a kamerakirály Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G-t

2024.05.24
| Szponzorált cikk
Szeretnél egy új telefont? Egy olyan készülékre fáj a fogad, ami nem túl drága, azonban mégis olyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a prémium modellek legjava?

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei