Magyaországon, ha egy recept nem édességhez íródott, akkor igen nagy a valószínűsége, hogy kell bele valamennyi őrölt paprika is
Nem csoda tehát, ha minden háztartásban tartanak belőle otthon legalább egy kis mennyiséget, de sokaknál több verzióban is fellelhető ez a remek fűszer. Vannak ételek, amikben alapvető a használata, és vannak, amikbe csak egy kicsit kell belőle tenni a színe miatt. A következő bejegyzésben ezekből az ízig-vérig magyar ételekből gyűjtöttünk össze néhányat.
Hortobágyi palacsinta
Ez egy igen megosztó étel. Van, aki szereti, és van, aki nem érti, mit keres a fűszeres paprikás hús a palacsinta tésztájában. Persze nem szeretheti mindenki ugyanazt az ételt, de az biztos, hogy a hortobágyi húsos palacsinta abszolút megállja a helyét egy magyaros ebéd főfogásaként is.
Önnek minden fűszerből elegendő sorakozik a polcain? A következő beszerzésnél válogasson a Házi Arany paprikái és egyéb fűszerei közül, hogy biztosan ne hiányozhasson semmi a családi ebédből, legyen bármi is a terv a világ ízei közül!
Halászlé
A legrégebbi feljegyzések szerint a magyarok már a 15. században is előszeretettel fogyasztották a halászlevet. De az a formája, amiben ma fogyasztjuk, csak jóval később alakult ki ennél. Ennek az egyik igen egyszerű oka, hogy a paprika mint fűszer csak a török idők után, a 18. század környékén terjedt el. Ekkor került bele a halászlevek receptjébe is ez a nemes növény.
Mostanra még mindig nagy a harc, hogy tulajdonképpen melyik is az “igazi” halászlé, hiszen a bajai (dunai) és a szegedi (tiszai) verzió is hatalmas népszerűségnek örvend. A fő különbség a kettő között abban van, hogy a halat egészben vagy passzírozott formában teszik a levesbe. Apró eltérések még persze akadnak, mint például, hogy a szegedi verzióba tesznek tésztát is, és kenyér nélkül fogyasztják, míg a bajai verzióba nem kerül tésztaféle, de minden esetben kenyérrel szervírozzák.
Gulyásleves
Ez az az étel, ami szinte megkerülhetetlen hazánkban, a turisták is nagyjából ezzel azonosítják az országunkat. Mindenki tudja - vagy legalábbis tudni véli -, hogy milyen is az igazi magyar gulyásleves, és a világ szinte minden táján találkozhatunk magyar éttermekkel, amik kínálják ezt a finomságot az Egyesült Államoktól Németországon át egészen Ausztráliáig. És persze ez az étel is elképzelhetetlen a legendás fűszerpaprika nélkül.
Pörkölt
A másik magyar gasztronómiai különlegesség nem más, mint a pörkölt. Szinte bármiből elkészítjük, legyen az állat vagy akár gomba. A fő kiindulási pont a zsiradékon pirított hagyma, amit aztán gazdagon megszórunk pirospaprikával. Ezek után pedig már csak a lassan készülő húsoknak kell főszerepet adni, és készen is van a finomság, amit tálalhatunk nokedlivel, tésztával vagy akár tarhonyával is.