A házimozi-rendszerek egyik kulcsfontosságú eleme: a mélysugárzó

2023.10.16
Címkék:

Egyetlen valamirevaló házimozi-rendszer sem lehet teljes mélysugárzó nélkül, de akadnak, akik még zenehallgatáshoz is előszeretettel használják.

 További friss Telefongurus hírek erre!

Ám az egy dolog, hogy elhatározzuk, hogy beszerzünk egy ilyen készüléket; a megfelelő termék kiválasztása már igen összetett kérdés. 

 

Cikkünkben bevezetjük olvasóinkat az alapokba, de írásunk semmiképp sem tekinthető komplett útmutatónak, ezért mielőtt bárki ez alapján akarna választani például a Stream Audio mélysugárzóinak kínálatából, azt ajánljuk, hogy látogasson el az üzlet bemutatótermébe. Itt ugyanis nemcsak kipróbálhatja az egyes termékeket, hanem szaktanácsadást is kérhet. 

 

Mi az a mélysugárzó? Milyen típusai vannak?

 

A mélysugárzó egy különleges hangsugárzó, hiszen kifejezetten a mély hangok megszólaltatására szolgál. Ez nem kis feladat, tekintve, hogy a hangspektrum alacsonyabb tartománya számos kihívást tartogat az alkatrészek számára, hiszen a mély hangokhoz kimagasló mechanikai szilárdság, nagy energia és tartalék szükséges. 

 

Régebben e célra passzív kialakítású eszközöket használtak, melyeknél a hangszóró működéséhez energiát biztosító erősítő egy külön dobozba vagy a házimozi-erősítőbe volt beépítve. 

 

Szerencsére napjainkra már annyit fejlődött a technika, hogy ez a megoldás lassan, de biztosan eltűnik, a helyét pedig átveszik az aktív rendszerű mélysugárzók. Ennél a típusnál az erősítő már magában a hangfalban, egy elszeparált kis kamrában foglal helyet. Ez mindenféle szempontból optimálisabb megoldásnak számít.

Zárt vagy reflex mélysugárzó?

 

A mai aktív rendszerű berendezéseken belül is két típust különböztetünk meg, a a bass-reflex és a zárt kialakítású készülékeket. 

 

A bass-reflex mélyládáknál a fő cél a hatásfok javítása volt. Azt ugyanis tudni kell, hogy a hangszórók nagyon rossz hatásfokkal működnek, tehát a beléjük áramló elektromos teljesítménynek csupán néhány százalékát tudják átalakítani akusztikai teljesítménnyé. Ezt akarták feljavítani a hangolt kamrás, vagy más néven bass-reflex készülékekkel. A dolgot úgy oldották meg, hogy a dobozon elhelyeztek egy reflexcsövet. 

 

Ezen kialakítású termékek előnye, hogy hangosabbak, árban kedvezőbbek, és kisebb teljesítményű beépített erősítővel működnek, mint a zárt változatok. Ugyanakkor a hangzásuk kevésbé pontos, kicsit “lomhább.”

 

A zárt mélysugárzók ismérve, hogy a hangszórók számára kialakított nyílásoktól eltekintve az egész doboz hermetikusan zárt. Mivel itt nincs reflexcső, ami javítaná  a hatásfokot, ezért több teljesítményre, erősebb hangszórókra és stabilabb dobozra van szükség. Cserébe viszont feszesebb, precízebb hangzást kapunk – igaz, jóval magasabb áron. 

 

Melyiket válasszuk?

 

Ez a kérdés természetesen nem fekete vagy fehér, hisz mindkét típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai. A választás függ a felhasználási igényektől, az egyéni ízléstől és természetesen a pénztárcánktól is.

A cikkhez kapcsolódó linkek:


    Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok


    Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

    Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

    2024.07.02
    | SamMobile
    A One UI lehetővé teszi egyedi parancsikonok létrehozását specifikus alkalmazásfunkciókhoz.
    Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

    Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

    2024.06.09
    | Phone Arena
    A friss iPhone 16 akkumulátorának híre azt mutatja, hogy az Apple nem vállalja azt a kockázatot, amit az iPhone 15 Pro esetében tett.
    A Face ID-s Az Apple iPhone SE 4 ára 200 ezer forint alatt lesz?

    A Face ID-s Az Apple iPhone SE 4 ára 200 ezer forint alatt lesz?

    2024.05.22
    | MacRumors
    Az Apple 500 dollár alatti kikiáltási árat céloz meg a közelgő negyedik generációs iPhone SE modelljéért, annak ellenére, hogy a pletykák szerint számos frissítés érkezik a megfizethetőbb készülékhez.
    Óriási kedvezménnyel veheted most meg a kamerakirály Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G-t

    Óriási kedvezménnyel veheted most meg a kamerakirály Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G-t

    2024.05.24
    | Szponzorált cikk
    Szeretnél egy új telefont? Egy olyan készülékre fáj a fogad, ami nem túl drága, azonban mégis olyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a prémium modellek legjava?