Autópálya-matrica típusok: milyenre van szükségünk?

2022.12.08
Címkék:

A hazai fizetős útszakaszok használatához szükségünk lesz valamilyen jogosultsághoz, melyet autópálya-matrica vásárlással szerezhetünk meg.

De nem mindegy, hogy milyet vásárolunk. 

 

Egyrészt a jármű típusát is meg kell tudnunk határozni, majd azt is, hogy milyen területi és időbeli korláttal szeretnénk matricát vásárolni. Ebben a cikkben segítünk eligazodni abban, hogy milyen autópálya-matricát kell vennünk.

 

Milyen díjkategóriák vannak autópálya-matrica vásárlása esetén?

 

Az év végéhez közeledve, december 1-gyel megkezdődik az éves matrica elővásárlás a 2023-as évre. Ez pedig együtt jár azzal is, hogy akik még nem vásároltak fizetős utakra szóló jogosultságot, azok keresik az információkat, hogy milyet kell vegyenek. Ez a cikk számukra óriási segítség lesz.

 

Nézzük is a jármű típusa szerint meghatározott díjkategóriákat részletesen:

 

  • D1: ide tartoznak a legfeljebb 3,5 tonna megengedett össztömeggel rendelkező, maximum 7 személy szállítására alkalmas személygépkocsik és ezek vontatmányai.
  • D1M: motorkerékpárra
  • D2: ezt kell választani a 7 főnél több személyt szállítani képes járműveknek, tehergépkocsiknak 3,5 tonnáig és a lakókocsiknak. Minden gépkocsinak, amel nem tartozik más díjkategóriába, és nem minősül díjköteles járműnek külön jogszabály alapján.
  • B2: ez a díjkategória az autóbuszoké, a 9-nél több állandó ülőhellyel rendelkező, személyszállításra készült gépkocsit is ide sorolják.
  • U: ezt azok a D2 és B2 kategóriások válasszák, akik pótkocsit is vontatnak.

 

A típusmeghatározásban segítségünkre lesz a forgalmi engedély “J” mezője.

Matricatípusok

 

Most már, hogy tudjuk, milyen díjkategóriák vannak, nézzük meg azt is, hogy milyen típusú matricák közül választhatunk. 

 

Vannak éves matricák. December 1-jével indul az éves matrica elővásárlása. Ezzel a teljes ország területére, azaz minden hazai fizetős szakaszra tudunk jogosultságot szerezni. Az érvényességét tekintve január 1-től egészen a következő év január 31-ig szól. Így tehát nem 12, hanem 13 hónapra szerezzük meg a jogot arra, hogy felhajtsunk a fizetős szakaszokra.

 

A megyei matrica szintén 13 hónapig érvényes, mint a sima éves. Azonban ennek területi korlátai vannak. Amelyik megyére megvásároltuk, csak arra érvényes. Hogy még pontosabbak legyünk: a megyehatáron kívül eső első le- és felhajtótól jogosít fel az utak használatára.

 

Ezeken kívül van még olyan típus is, mely éven belüli időkorláttal rendelkezik. Ezek közül a 10 napost szokás hetinek is nevezni. Ez a kezdő naptól számított további 9 napig érvényes az ország egész területén.

 

A havi autópálya-matrica pedig a kezdőnappal megegyező, következő havi dátumig érvényes minden belföldi fizetős szakaszra. Például január 4-től február 4-ig.

 

Érdemes átgondolni a szokásainkat és előre kalkulálni

 

Az árak fent vannak a Autopalyamatrica.hu oldalon, ahol online meg is vásárolhatjuk a matricákat. Érdemes először végiggondolni, hogy merre és mennyit megyünk, és ez alapján kikalkulálni, hogy melyik típusok vásárlása éri meg jobban számunkra.

 További friss Telefongurus hírek erre!

A cikkhez kapcsolódó linkek:


    Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok


    Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

    Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

    2024.07.02
    | SamMobile
    A One UI lehetővé teszi egyedi parancsikonok létrehozását specifikus alkalmazásfunkciókhoz.
    Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

    Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

    2024.06.09
    | Phone Arena
    A friss iPhone 16 akkumulátorának híre azt mutatja, hogy az Apple nem vállalja azt a kockázatot, amit az iPhone 15 Pro esetében tett.
    A Face ID-s Az Apple iPhone SE 4 ára 200 ezer forint alatt lesz?

    A Face ID-s Az Apple iPhone SE 4 ára 200 ezer forint alatt lesz?

    2024.05.22
    | MacRumors
    Az Apple 500 dollár alatti kikiáltási árat céloz meg a közelgő negyedik generációs iPhone SE modelljéért, annak ellenére, hogy a pletykák szerint számos frissítés érkezik a megfizethetőbb készülékhez.
    Óriási kedvezménnyel veheted most meg a kamerakirály Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G-t

    Óriási kedvezménnyel veheted most meg a kamerakirály Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G-t

    2024.05.24
    | Szponzorált cikk
    Szeretnél egy új telefont? Egy olyan készülékre fáj a fogad, ami nem túl drága, azonban mégis olyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a prémium modellek legjava?