Autópálya-matrica típusok: milyenre van szükségünk?

2022.12.08
Címkék:

A hazai fizetős útszakaszok használatához szükségünk lesz valamilyen jogosultsághoz, melyet autópálya-matrica vásárlással szerezhetünk meg.

De nem mindegy, hogy milyet vásárolunk. 

 

Egyrészt a jármű típusát is meg kell tudnunk határozni, majd azt is, hogy milyen területi és időbeli korláttal szeretnénk matricát vásárolni. Ebben a cikkben segítünk eligazodni abban, hogy milyen autópálya-matricát kell vennünk.

 

Milyen díjkategóriák vannak autópálya-matrica vásárlása esetén?

 

Az év végéhez közeledve, december 1-gyel megkezdődik az éves matrica elővásárlás a 2023-as évre. Ez pedig együtt jár azzal is, hogy akik még nem vásároltak fizetős utakra szóló jogosultságot, azok keresik az információkat, hogy milyet kell vegyenek. Ez a cikk számukra óriási segítség lesz.

 

Nézzük is a jármű típusa szerint meghatározott díjkategóriákat részletesen:

 

  • D1: ide tartoznak a legfeljebb 3,5 tonna megengedett össztömeggel rendelkező, maximum 7 személy szállítására alkalmas személygépkocsik és ezek vontatmányai.
  • D1M: motorkerékpárra
  • D2: ezt kell választani a 7 főnél több személyt szállítani képes járműveknek, tehergépkocsiknak 3,5 tonnáig és a lakókocsiknak. Minden gépkocsinak, amel nem tartozik más díjkategóriába, és nem minősül díjköteles járműnek külön jogszabály alapján.
  • B2: ez a díjkategória az autóbuszoké, a 9-nél több állandó ülőhellyel rendelkező, személyszállításra készült gépkocsit is ide sorolják.
  • U: ezt azok a D2 és B2 kategóriások válasszák, akik pótkocsit is vontatnak.

 

A típusmeghatározásban segítségünkre lesz a forgalmi engedély “J” mezője.

Autópálya-matrica típusok: milyenre van szükségünk?

Matricatípusok

 

Most már, hogy tudjuk, milyen díjkategóriák vannak, nézzük meg azt is, hogy milyen típusú matricák közül választhatunk. 

 

Vannak éves matricák. December 1-jével indul az éves matrica elővásárlása. Ezzel a teljes ország területére, azaz minden hazai fizetős szakaszra tudunk jogosultságot szerezni. Az érvényességét tekintve január 1-től egészen a következő év január 31-ig szól. Így tehát nem 12, hanem 13 hónapra szerezzük meg a jogot arra, hogy felhajtsunk a fizetős szakaszokra.

 

A megyei matrica szintén 13 hónapig érvényes, mint a sima éves. Azonban ennek területi korlátai vannak. Amelyik megyére megvásároltuk, csak arra érvényes. Hogy még pontosabbak legyünk: a megyehatáron kívül eső első le- és felhajtótól jogosít fel az utak használatára.

 

Ezeken kívül van még olyan típus is, mely éven belüli időkorláttal rendelkezik. Ezek közül a 10 napost szokás hetinek is nevezni. Ez a kezdő naptól számított további 9 napig érvényes az ország egész területén.

 

A havi autópálya-matrica pedig a kezdőnappal megegyező, következő havi dátumig érvényes minden belföldi fizetős szakaszra. Például január 4-től február 4-ig.

 

Érdemes átgondolni a szokásainkat és előre kalkulálni

 

Az árak fent vannak a Autopalyamatrica.hu oldalon, ahol online meg is vásárolhatjuk a matricákat. Érdemes először végiggondolni, hogy merre és mennyit megyünk, és ez alapján kikalkulálni, hogy melyik típusok vásárlása éri meg jobban számunkra.

További friss Telefongurus hírek erre! További friss Telefongurus hírek erre!

messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

2024.07.02
| SamMobile
A One UI lehetővé teszi egyedi parancsikonok létrehozását specifikus alkalmazásfunkciókhoz.
Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

2024.06.09
| Phone Arena
A friss iPhone 16 akkumulátorának híre azt mutatja, hogy az Apple nem vállalja azt a kockázatot, amit az iPhone 15 Pro esetében tett.
A Face ID-s Az Apple iPhone SE 4 ára 200 ezer forint alatt lesz?

A Face ID-s Az Apple iPhone SE 4 ára 200 ezer forint alatt lesz?

2024.05.22
| MacRumors
Az Apple 500 dollár alatti kikiáltási árat céloz meg a közelgő negyedik generációs iPhone SE modelljéért, annak ellenére, hogy a pletykák szerint számos frissítés érkezik a megfizethetőbb készülékhez.
Óriási kedvezménnyel veheted most meg a kamerakirály Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G-t

Óriási kedvezménnyel veheted most meg a kamerakirály Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G-t

2024.05.24
| Szponzorált cikk
Szeretnél egy új telefont? Egy olyan készülékre fáj a fogad, ami nem túl drága, azonban mégis olyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a prémium modellek legjava?

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei