Fontos tudnivalók zárcseréhez

2024.10.14
Címkék:

Sokak számára igazi kihívást jelent a bejárati ajtó zárjának cseréje, pedig ez nem feltétlenül akkorra ördöngösség, mint elsőre látszik, csak pár dolgot kell hozzá tudni tulajdonképpen.

 További friss Telefongurus hírek erre!

Ha a régi zár meghibásodott, és pont olyannal szeretné pótolni, a helyzet eggyel egyszerűbb, viszont érdemes elgondolkodni akár azon is, hogy a Zárdiszkont - Online zárszaküzlet okos ajtózárak közül válasszon egyet.

Mikor kell zárat cserélni?

 

A zárcserének otthona bejárati ajtaján általában három racionális oka lehet: legsürgősebb eset, ha a meglévő szerkezet meghibásodott. Szintén igen kellemetlen, ha a jelenlegi zárral nem érzi biztonságban magát, a harmadik pedig ha a meglévő zár használata nehézkes, kényelmetlen.

 

A záraknak három alapvető típusa van: a kulcsos, a cilinderes, illetve a toalettzár. A legtöbb bejárati ajtón – remélhetőleg az önén is – egy cilinderes, többpontos zár található, ami azt jelenti, hogy a hengerzárbetét külön cserélhető. Meghibásodás esetén sokszor elég csak ezt cserélni, ami sokkal egyszerűbb és költségkímélőbb, mintha az egész szerkezetet mozgatni kéne.

 

Fő a biztonság!

 

A bejárati ajtó zárjának legfontosabb feladata, hogy otthonunk és értékeink biztonságát garantálja. Elég csak úgy éreznünk, hogy ezt a feladatot nem látja el, már indokolt lehet a csere, hiszen senki sem szeret rettegni. Ha például az Ön bejárati ajtaját egy hagyományos, egypontos zár védi, ne habozzon cselekedni, mert félelmei valóban indokoltak.

 

Az alapvetésnek manapság már a többpontos zárszerkezetek számítanak, hiszen a több zárási pont komoly védelmet jelent a gyakori betörési módszer, a felfeszítés ellen, sok betörő, amikor megpillant egy ötpontos zárat, azonnal feladja a próbálkozást.

 

Viszont a legjobb zár is kevésnek bizonyul, ha a zárbetét gyenge, és könnyű eltörni, vagy éppen savval szétmarni. A bejárati ajtózár esetében mindig rendszerben kell gondolkodni, hiszen egy ajtó feltörése pontosan addig tart, amíg a leggyengébb pont megadja magát, és az illetéktelen behatolók jellemzően szakemberek, akik ezt a pontot jellemzően könnyedén felfedezik.

 

Amikor az egész szerkezetet cserélni kell

 

Mint már említettük, van, amikor a zárbetét okoz meghibásodást, és elég csak ezt cserélni, a zárszerkezet maradhat nyugodtan a helyén, már ha kellő biztonsági szintet képvisel. Viszont az is előfordul – szerencsére ritkábban – hogy tényleg az egész szerkezetet cserélni kell.

 

Az mindig alapszabály, hogy a biztonsági szintből nem szabad alább adni, tehát egy ötpontos zárat nem cserélünk gyengébbre, arra viszont egy ilyen kellemetlenség megfelelő alkalmat kínálhat, hogy növeljen otthona biztonságának színvonalán.

 

A zár ki- és beszerelése nem ördöngösség, főleg ha ugyanazt a modellt szeretné beszerelni, viszont mégis érdemes szakembert hívni. Először is lehet, hogy felmerül valami váratlan probléma, amire a csináld magad videóban nem tértek ki, másrészt pedig a hozzáértő szem mindig szolgálhat valami olyan megoldási javaslattal, ami Önnek, laikusként, biztosan nem jutott volna az eszébe.

A cikkhez kapcsolódó linkek:


    Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok


    Kiderült az iOS 18 megjelenési dátuma: ekkor frissítheted iPhone-odat

    Kiderült az iOS 18 megjelenési dátuma: ekkor frissítheted iPhone-odat

    2024.09.10
    | Phone Arena
    Az Apple a szeptember 9-i Glowtime eseményen hivatalosan bejelentette, hogy az iOS 18 frissítés szeptember 16-án érkezik a támogatott iPhone készülékekre. Ugyanezen a napon lesz elérhető az iPadOS 18 frissítés is.
    Ezért válaszd az iPhone 16-ot a Pro helyett!

    Ezért válaszd az iPhone 16-ot a Pro helyett!

    2024.09.11
    | 9to5mac
    Ha nehéz dönteni az iPhone 16 és az iPhone 16 Pro között, négy meggyőző okot mutatunk, miért lehet érdemesebb az iPhone 16 mellett letenni a voksot.
    A Google Wallet végre Samsungon is elérhető a redőnyből

    A Google Wallet végre Samsungon is elérhető a redőnyből

    2024.10.14
    | Android Authority
    Mostantól a Samsung telefonokon is hozzáadható a Google Wallet csempéje a Gyorsbeállításokhoz.
    Ezért fogod megvenni az iPhone 16-ot

    Ezért fogod megvenni az iPhone 16-ot

    2024.09.04
    | 9to5mac
    Az új iPhone 16 bemutatója előtt a CIRP egy friss tanulmányt tett közzé, amely rávilágít arra, hogy az iPhone-vásárlók többsége nem az új funkciók miatt frissít.