Véget ért az Apple-nél a design-ok terén egy korszak?!

2024.10.22| 9to5mac

Jony Ive távozása után az Apple dizájnfilozófiája ugyan változott, de az általa elindított trendek még mindig meghatározóak a cég termékeiben.

 További friss Telefongurus hírek erre!

Nehéz úgy beszélni az Apple dizájnjáról, hogy ne említsük meg Jony Ive nevét. Az elmúlt két évtizedben Ive hatása meghatározta, ahogy az Apple-termékekre tekintünk: letisztult formák, minimalista vonalak és futurisztikus esztétika. De mi történt azóta, hogy 2019-ben elhagyta a céget, és mi lett azokkal, akik követték őt? Vajon tényleg érződik a különbség?

Jony Ive 1992-ben csatlakozott az Apple-höz, majd néhány év alatt forradalmasította a cég dizájnját, olyan ikonikus termékekkel, mint az iMac, iPod, iPhone, MacBook Air. Ezek a készülékek nem csak technológiai újítások voltak, hanem formatervezési mérföldkövek is, amelyek új korszakot nyitottak a cég számára. A dizájn mindig is központi szerepet játszott az Apple filozófiájában, és Ive munkái minden apró részletükben tudatos tervezés eredményei voltak.

Ive 2019-es távozása azonban nem volt egyedülálló esemény. A tervezőcsapatának jelentős része is követte őt, köztük Evans Hankey, aki a helyére lépett, és Tang Tan, az iPhone terméktervezési vezetője. Mindeközben Alan Dye, aki a szoftveres dizájnért felel, még mindig az Apple-nél dolgozik, ám a csapat jelentősen átalakult.

Azóta sokan találgatták, hogy Ive távozása után mennyire változott az Apple dizájnja. A termékek ugyanis évekig készülnek a nyilvános bevezetés előtt, így a távozását követő években piacra kerülő eszközök még mindig az ő hatását tükrözhetik. Azonban az Apple újabb termékei, mint például a 2021-es MacBook Pro, arra utalnak, hogy egy fordulat történt: a cég visszatért a több porthoz, és már nem prioritás a vékonyság mindenek felett.

A Vision Pro, az Apple új, fejlett eszköze, szintén érdekes kérdéseket vet fel. Bár Ive részt vett a fejlesztésében, a termék végső formája már évekkel az ő távozása után debütált. A kritikusok szerint a Vision Pro túl nehéz és terjedelmes, de az, hogy mennyire tükrözi Ive eredeti elképzeléseit, nem tisztázott.

Az elmúlt egy évben azonban újabb változást láthattunk: az Apple ismét a vékony és könnyű készülékek felé fordult. Az iPhone 15 Pro lényegesen könnyebb lett elődjéhez képest, és az M4 iPad Pro az Apple eddigi legvékonyabb terméke. Úgy tűnik, hogy a cég visszatérhet ahhoz a filozófiához, amelyet Ive képviselt, de a technológiai fejlesztéseknek köszönhetően kevesebb kompromisszummal.

Jony Ive távozása kétségtelenül hatalmas változást hozott az Apple számára, de az is nyilvánvaló, hogy az általa meghatározott irányvonal még mindig él. Bár a jövő tervezői talán új irányba viszik a céget, Ive dizájn-DNS-e még évekig meghatározhatja az Apple-termékek formavilágát.

 

 

A cikkhez kapcsolódó linkek:


Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok


Kiderült az iOS 18 megjelenési dátuma: ekkor frissítheted iPhone-odat

Kiderült az iOS 18 megjelenési dátuma: ekkor frissítheted iPhone-odat

2024.09.10
| Phone Arena
Az Apple a szeptember 9-i Glowtime eseményen hivatalosan bejelentette, hogy az iOS 18 frissítés szeptember 16-án érkezik a támogatott iPhone készülékekre. Ugyanezen a napon lesz elérhető az iPadOS 18 frissítés is.
Ezért válaszd az iPhone 16-ot a Pro helyett!

Ezért válaszd az iPhone 16-ot a Pro helyett!

2024.09.11
| 9to5mac
Ha nehéz dönteni az iPhone 16 és az iPhone 16 Pro között, négy meggyőző okot mutatunk, miért lehet érdemesebb az iPhone 16 mellett letenni a voksot.
A Google Wallet végre Samsungon is elérhető a redőnyből

A Google Wallet végre Samsungon is elérhető a redőnyből

2024.10.14
| Android Authority
Mostantól a Samsung telefonokon is hozzáadható a Google Wallet csempéje a Gyorsbeállításokhoz.
Ezért fogod megvenni az iPhone 16-ot

Ezért fogod megvenni az iPhone 16-ot

2024.09.04
| 9to5mac
Az új iPhone 16 bemutatója előtt a CIRP egy friss tanulmányt tett közzé, amely rávilágít arra, hogy az iPhone-vásárlók többsége nem az új funkciók miatt frissít.