Véget ért az Apple-nél a design-ok terén egy korszak?!

2024.10.22| 9to5mac

Jony Ive távozása után az Apple dizájnfilozófiája ugyan változott, de az általa elindított trendek még mindig meghatározóak a cég termékeiben.

További friss Telefongurus hírek erre! További friss Telefongurus hírek erre!

Nehéz úgy beszélni az Apple dizájnjáról, hogy ne említsük meg Jony Ive nevét. Az elmúlt két évtizedben Ive hatása meghatározta, ahogy az Apple-termékekre tekintünk: letisztult formák, minimalista vonalak és futurisztikus esztétika. De mi történt azóta, hogy 2019-ben elhagyta a céget, és mi lett azokkal, akik követték őt? Vajon tényleg érződik a különbség?

Jony Ive 1992-ben csatlakozott az Apple-höz, majd néhány év alatt forradalmasította a cég dizájnját, olyan ikonikus termékekkel, mint az iMac, iPod, iPhone, MacBook Air. Ezek a készülékek nem csak technológiai újítások voltak, hanem formatervezési mérföldkövek is, amelyek új korszakot nyitottak a cég számára. A dizájn mindig is központi szerepet játszott az Apple filozófiájában, és Ive munkái minden apró részletükben tudatos tervezés eredményei voltak.

Véget ért az Apple-nél a design-ok terén egy korszak?!

Ive 2019-es távozása azonban nem volt egyedülálló esemény. A tervezőcsapatának jelentős része is követte őt, köztük Evans Hankey, aki a helyére lépett, és Tang Tan, az iPhone terméktervezési vezetője. Mindeközben Alan Dye, aki a szoftveres dizájnért felel, még mindig az Apple-nél dolgozik, ám a csapat jelentősen átalakult.

Azóta sokan találgatták, hogy Ive távozása után mennyire változott az Apple dizájnja. A termékek ugyanis évekig készülnek a nyilvános bevezetés előtt, így a távozását követő években piacra kerülő eszközök még mindig az ő hatását tükrözhetik. Azonban az Apple újabb termékei, mint például a 2021-es MacBook Pro, arra utalnak, hogy egy fordulat történt: a cég visszatért a több porthoz, és már nem prioritás a vékonyság mindenek felett.

A Vision Pro, az Apple új, fejlett eszköze, szintén érdekes kérdéseket vet fel. Bár Ive részt vett a fejlesztésében, a termék végső formája már évekkel az ő távozása után debütált. A kritikusok szerint a Vision Pro túl nehéz és terjedelmes, de az, hogy mennyire tükrözi Ive eredeti elképzeléseit, nem tisztázott.

Véget ért az Apple-nél a design-ok terén egy korszak?!

Az elmúlt egy évben azonban újabb változást láthattunk: az Apple ismét a vékony és könnyű készülékek felé fordult. Az iPhone 15 Pro lényegesen könnyebb lett elődjéhez képest, és az M4 iPad Pro az Apple eddigi legvékonyabb terméke. Úgy tűnik, hogy a cég visszatérhet ahhoz a filozófiához, amelyet Ive képviselt, de a technológiai fejlesztéseknek köszönhetően kevesebb kompromisszummal.

Jony Ive távozása kétségtelenül hatalmas változást hozott az Apple számára, de az is nyilvánvaló, hogy az általa meghatározott irányvonal még mindig él. Bár a jövő tervezői talán új irányba viszik a céget, Ive dizájn-DNS-e még évekig meghatározhatja az Apple-termékek formavilágát.

 

 

A cikkhez kapcsolódó linkek:
messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



Kiderült az iOS 18 megjelenési dátuma: ekkor frissítheted iPhone-odat

Kiderült az iOS 18 megjelenési dátuma: ekkor frissítheted iPhone-odat

2024.09.10
| Phone Arena
Az Apple a szeptember 9-i Glowtime eseményen hivatalosan bejelentette, hogy az iOS 18 frissítés szeptember 16-án érkezik a támogatott iPhone készülékekre. Ugyanezen a napon lesz elérhető az iPadOS 18 frissítés is.
Ezért válaszd az iPhone 16-ot a Pro helyett!

Ezért válaszd az iPhone 16-ot a Pro helyett!

2024.09.11
| 9to5mac
Ha nehéz dönteni az iPhone 16 és az iPhone 16 Pro között, négy meggyőző okot mutatunk, miért lehet érdemesebb az iPhone 16 mellett letenni a voksot.
A Google Wallet végre Samsungon is elérhető a redőnyből

A Google Wallet végre Samsungon is elérhető a redőnyből

2024.10.14
| Android Authority
Mostantól a Samsung telefonokon is hozzáadható a Google Wallet csempéje a Gyorsbeállításokhoz.
Ezért fogod megvenni az iPhone 16-ot

Ezért fogod megvenni az iPhone 16-ot

2024.09.04
| 9to5mac
Az új iPhone 16 bemutatója előtt a CIRP egy friss tanulmányt tett közzé, amely rávilágít arra, hogy az iPhone-vásárlók többsége nem az új funkciók miatt frissít.

TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Fontos-e Önnek, hogy a mobilja fenntartható forrásból származzon?


Igen, nagyon fontos
Fontos, de nem elsődleges szempont
Nem különösebben érdekel
Egyáltalán nem fontos



Korábbi szavazások eredményei