Az általános fenőkő jellemzői

2022.08.15
Címkék:

Ha van éles késed, akkor valószínűleg késélező is van a háztartásodban, normál esetben egy általános fenőkő.

További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide! További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide!

Az, hogy egy kés mennyire éles vagy életlen, nagymértékben befolyásolja a vele végzett munka sikerét. 

 

Az általános fenőkő tulajdonságai

 

Nem vagyunk egyformák: van, aki szeret borotvaéles késekkel dolgozni, míg mások könnyen megvágják vele magukat. Félelmükben inkább a kissé tompultabb élű vágóeszközöket választják, ami persze egy pillanatra sem garancia arra, hogy nem okoznak sérülést. Sőt! Mivel nagyobb erőt fejtesz ki, ahhoz, hogy vágjanak, a kés megcsúszása esetén mélyebb sebet is ejthetnek. Az élesség tehát alapvető elvárás egy késsel szemben. De hogyan lesz éles egy kés?

 

Természetesen élezéssel. Az Extrametál.hu kínálatában az általános fenőkő is szerepel, annak érdekében, hogy aki ragaszkodik a normál élezéshez, be tudja szerezni ezt az eszközt. Tompa késsel dolgozni nem lehet és nem is érdemes. Nézzük, hogy mivel és hogyan tehetjük élesebbé a késeket. 

Az általános fenőkő jellemzői

Mi a fenés, mi az élezés?

 

Sokan egy kalap alá veszik a két fogalmat, holott nem ugyanazt jelentik. Az élezés során a sérült vagy a tompa élű késnek újra élt adunk - ez történhet akár köszörüléssel is. Míg a fenés során a kialakított élt simítjuk, finomítjuk tovább - ez fenőkővel vagy fenőbőrrel történik. 

 

Köszörülésre akkor van szükség, ha a kés annyira életlen, hogy nem képes belevágni egy papírlapba a papír próba során. Ugyanis, ha a kés elég éles, akkor minden különösebb erőfeszítés nélkül a papír csíkokra szeletelhető vele. Ha már tompult, akkor a papírlapot tépi és nem vágja, ilyenkor kell fenőkővel megfenni.

 

A fenőkövek típusai

 

A fenőkövek széles kínálata egyaránt tartalmaz gyenge minőségű és csúcsminőségű darabokat. Léteznek természetes vagy mesterséges kövek, ami a funkciójuk szempontjából kevésbé lényeges, de meghatározza az adott kő tulajdonságait. A kések karbantartásához legalább három-négy különböző finomságú kőre lesz szükséged. 

 

Szerencsére ma már kaphatóak kétoldalas, úgynevezett kombinációs kövek is, amelyeket két eltérő finomságú kő összeragasztásával készítenek. A fenőkövek használata gyakorlatot igényel, de a tetszőleges élminőség a megfelelő technikával elérhető. 

 

Hogyan használjuk az általános fenőkövet?

 

A fenőkő használatának vannak általánosan betartandó szabályai, amelyeket a kések élettartamának a meghosszabbítása érdekében érdemes betartanod:

 

  • A fenőkövet mindig benedvesítve használd, azaz a használat előtt egy órával tedd annyi vízbe, hogy ellepje. (Ha nem használsz vizet, a fenőkő gyorsabban deformálódik.)
  • Győződj meg papír próbával arról, hogy szükség van-e élezésre, majd kezdj az alacsonyabb számozású kővel (300–600), majd amikor megkapta az élt, a mikroszkopikus egyenetlenségeket a magasabb számozású kővel (800-tól felfelé) egyenlítsd ki. 
  • Sajátítsd el a fenés mozdulatait.

 

Legyenek neked is élesek a konyhában használt késeid, ezért használj általános fenőkövet! Hidd el, megéri, könnyebb lesz a munka és biztonságosabb a szeletelés. 

messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

2024.07.02
| SamMobile
A One UI lehetővé teszi egyedi parancsikonok létrehozását specifikus alkalmazásfunkciókhoz.
Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

2024.06.09
| Phone Arena
A friss iPhone 16 akkumulátorának híre azt mutatja, hogy az Apple nem vállalja azt a kockázatot, amit az iPhone 15 Pro esetében tett.
A Face ID-s Az Apple iPhone SE 4 ára 200 ezer forint alatt lesz?

A Face ID-s Az Apple iPhone SE 4 ára 200 ezer forint alatt lesz?

2024.05.22
| MacRumors
Az Apple 500 dollár alatti kikiáltási árat céloz meg a közelgő negyedik generációs iPhone SE modelljéért, annak ellenére, hogy a pletykák szerint számos frissítés érkezik a megfizethetőbb készülékhez.
Óriási kedvezménnyel veheted most meg a kamerakirály Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G-t

Óriási kedvezménnyel veheted most meg a kamerakirály Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G-t

2024.05.24
| Szponzorált cikk
Szeretnél egy új telefont? Egy olyan készülékre fáj a fogad, ami nem túl drága, azonban mégis olyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a prémium modellek legjava?

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei