Az Apple Watch véroxigénszint mérési funkciója körüli jogi vita árt a cégnek és a vásárlóknak

2024.09.19| 9to5 Mac

Ritkán fordul elő, hogy egy új Apple-termék frissítésekor egy fontos funkciót veszítünk el, de ez a helyzet azokkal az emberekkel, akik az USA-ban frissítettek Apple Watch Series 10-re, ha korábban a Series 6-tól kezdődően valamelyik modellt használták.

Böngésszen tovább legfrissebb híreink között! Böngésszen tovább legfrissebb híreink között!

Az ok, hogy ha valaki 2024. január 18. előtt vásárolt Series 6, 7, 8 vagy 9 modellt, az tartalmazta a vér oxigénszint mérésére alkalmas funkciót, de ha most Series 10-et vagy Ultra 2-t vesz, akkor ezt elveszíti. Ennek oka, hogy az Apple megsértette a Masimo nevű egészségügyi technológiai vállalat szabadalmait.

A történet rövid összefoglalása

Még 2013-ban az Apple állítólag felvette a kapcsolatot a Masimo-val egy esetleges együttműködésről. A Masimo szerint azonban az Apple inkább azzal volt elfoglalva, hogy olyan munkatársakat találjon, akiket át tudna csábítani. Végül valóban felvettek több Masimo alkalmazottat, köztük a cég orvosi vezetőjét is, éppen az Apple Watch piacra dobása előtt.

A Masimo vezérigazgatója, Joe Kiano aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az Apple esetleg megpróbálja ellopni a cég vér oxigénszint mérő technológiáját. A Masimo magát „a modern pulzoximéterek feltalálójának” tartja, és technológiáját számos kórház használja.

Az Apple Watch véroxigénszint mérési funkciója körüli jogi vita árt a cégnek és a vásárlóknak

A Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsághoz benyújtott panasz után az Apple kénytelen volt eltávolítani a vér oxigénszint mérési funkciót az USA-ban 2024. január 18-tól árult új óráiból. Azonban a már korábban eladott órákban a funkció továbbra is működhetett.

A jogi vita eredményeként öt Masimo állítást elutasítottak, a többi ügyben pedig nem született döntés, így egy új perre kerül sor, amelynek időpontját még nem határozták meg.

Ez árt mind az Apple-nek, mind az ügyfeleknek

A döntés azt jelentette, hogy a vér oxigénszint mérő funkcióval rendelkező Apple Watch tulajdonosok továbbra is használhatták azt, de nem tudtak új órára váltani anélkül, hogy ne veszítsék el a funkciót. Ez a probléma kiemelten szerepelt a Series 10-ről szóló véleményekben is. A Wired például így írt:

„Nagyon rossz hír, hogy nincs vér oxigénszint mérő a Series 10-ben, és nem tudni, hogy visszatér-e valaha. Ez nevetséges, mivel minden más fitneszkövető már tartalmazza ezt a funkciót. Bár soha nem használtam személyesen ezt az adatot, mindannyian vásároltunk pulzoximétereket a Covid-19 járvány idején, és ha esetleg újra megkapnám a Covidot (egyszer öt év alatt!), biztosan szeretném tudni, hogy milyen az oxigén szaturációm.”

Ez meglehetősen kínos az Apple számára, és frusztráló a vásárlóknak.

Az Apple-nek licencelnie kellene, és később perelni

A jogi vita és a funkció eltávolítása megoldható lenne, ha az Apple licencelné a Masimo technológiáját, miközben továbbra is fellebbezne az ügyben. Ez lehetővé tenné a vásárlóknak, hogy frissítsenek anélkül, hogy funkciókat veszítsenek, és az Apple sem kapna negatív visszajelzést az új modell kapcsán.

Az Apple azonban elkötelezett amellett, hogy nem ismer el hibát, de nem azt kérik tőle, hogy hibát ismerjen el, hanem csak egy pragmatikus döntést hozzon annak érdekében, hogy a technológia elérhető maradjon, amíg az ügy véglegesen meg nem oldódik.

 

 

A cikkhez kapcsolódó linkek:
messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



iPhone 16-ot akarsz venni? Nézd meg itt, hogy fog kinézni!

iPhone 16-ot akarsz venni? Nézd meg itt, hogy fog kinézni!

2024.08.15
| Android Authority
A legfrissebb Apple iPhone 16 fotószivárgás leleplezte a valószínűleg végleges dizájnt és egy szokatlan hátlapi megoldást is egyben.
Nagy iPhone 16 szivárgás: specifikációk, árak és promóciós képek

Nagy iPhone 16 szivárgás: specifikációk, árak és promóciós képek

2024.08.22
| Android Headlines
Fontos információk szivárogtak ki az iPhone 16 sorozatról, beleértve a specifikációkat, az amerikai árakat és promóciós képeket.
Kiderült az iOS 18 megjelenési dátuma: ekkor frissítheted iPhone-odat

Kiderült az iOS 18 megjelenési dátuma: ekkor frissítheted iPhone-odat

2024.09.10
| Phone Arena
Az Apple a szeptember 9-i Glowtime eseményen hivatalosan bejelentette, hogy az iOS 18 frissítés szeptember 16-án érkezik a támogatott iPhone készülékekre. Ugyanezen a napon lesz elérhető az iPadOS 18 frissítés is.
Ezért fogod megvenni az iPhone 16-ot

Ezért fogod megvenni az iPhone 16-ot

2024.09.04
| 9to5mac
Az új iPhone 16 bemutatója előtt a CIRP egy friss tanulmányt tett közzé, amely rávilágít arra, hogy az iPhone-vásárlók többsége nem az új funkciók miatt frissít.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Fontos-e Önnek, hogy a mobilja fenntartható forrásból származzon?


Igen, nagyon fontos
Fontos, de nem elsődleges szempont
Nem különösebben érdekel
Egyáltalán nem fontos



Korábbi szavazások eredményei