Ezért ne halogassuk tovább 50 év felett a vastagbéltükrözést!

2024.04.09
Címkék:

Sokak rémálma, pedig gyakorlatilag fájdalommentes: a vastagbéltükrözést, aki teheti, legszívesebben elkerüli.

Pedig ha a veszélyeztetettek közé tartozunk, érdemes minél hamarabb megejtenünk a Covid alatt elmaradt vizsgálatot, hiszen akár az életünket is megmentheti. Cikkünkben összegyűjtöttük, mit érdemes tudni róla!

 

Mi a kolonoszkópia?

 

A kolonoszkópia egy olyan vizsgálat, amely során egy hajlékony, vékony csővel, az ún. kolonoszkóppal vizsgálják meg a vastagbél belső falát és a végbélnyílást. Az Affidea Magyarország kolonoszkópia vizsgálata kíméletes, empatikus szakértők figyelő szemei előtt zajlik. Azonban akár altatásban is kérhetjük, ha semmiképp nem akarunk belőle érezni semmit.

 

A vizsgálat során az orvos képes szabad szemmel megnézni a vastagbél falát. Így könnyen felismerhetővé válnak a lehetséges elváltozások, például a polipok vagy daganatok. A kolonoszkópia nemcsak diagnosztikai, hanem terápiás céllal is alkalmazható, hiszen a polipokat azonnal eltávolíthatja a szakértő.

 

A vizsgálat fájdalommentes. A betegnek előzőleg speciális diétát kell követnie, és egy tisztító folyadékot kell elfogyasztania, hogy a vastagbél teljesen tiszta legyen a folyamat idejére. A kolonoszkópia során az orvos lassan halad át a vastagbél falán, és egy kamera segítségével figyeli a különböző, esetleges elváltozásokat. 

Ezért ne halogassuk tovább 50 év felett a vastagbéltükrözést!

Mennyivel pontosabb módszer, mint a székletvérteszt? 

 

A kolonoszkópia sokkal pontosabb módszer, mint a székletvérteszt, amely a székletben lévő vér jelenlétét mutatja ki. A székletvérteszt fontos szerepet játszik a vastagbélrák szűrésében: ez ugyanis annak az első lépése. Ha “nem negatív” az eredmény, a második lépcsőben a pácienseket vastagbéltükrözésre küldik. Itt kerül megállapításra a vérzés oka a tápcsatornában. Amíg azonban a székletvérteszt mindössze 16%-ban tudja biztosan kimutatni a vastagbélrák jelenlétét, addig a kolonoszkópia sokkal részletesebb és pontosabb eredményt ad, mivel 90%+-os biztonsággal mutatja ki a rosszindulatú elváltozásokat.

 

Még most sem késő bepótolni az elmaradt szűréseket!

 

A COVID-19 járvány kihívást jelentett a vastagbélrákszűrés területén is, hiszen sok orvosi vizsgálatot el kellett halasztani vagy le kellett mondani a járvány idején. Ezért fontos, hogy most ez se maradjon el 50 éves kor felett. Egyes esetekben már fiatalabb korban is javasolható (például, ha a betegnek genetikai hajlama van a vastagbélrákra vagy más emésztőrendszeri betegségekre). A szűrést 5-10 évente javasolt elvégezni az 50 év felettieknek, a vastagbélrák korai felismerése érdekében.

 

A kolonoszkópia tehát egy hatékony és pontos módszer a vastagbélrák korai felismerésére és kezelésére. Fontos, hogy ne féljünk a szűréstől, és a megfelelő időpontban végeztessük el a szükséges vizsgálatokat – hogy minél tovább egészségesek maradhassunk!

Kattintson ide a Telefonguru legfrissebb híreiért! Kattintson ide a Telefonguru legfrissebb híreiért!

messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



iPhone 16-ot akarsz venni? Nézd meg itt, hogy fog kinézni!

iPhone 16-ot akarsz venni? Nézd meg itt, hogy fog kinézni!

2024.08.15
| Android Authority
A legfrissebb Apple iPhone 16 fotószivárgás leleplezte a valószínűleg végleges dizájnt és egy szokatlan hátlapi megoldást is egyben.
Nagy iPhone 16 szivárgás: specifikációk, árak és promóciós képek

Nagy iPhone 16 szivárgás: specifikációk, árak és promóciós képek

2024.08.22
| Android Headlines
Fontos információk szivárogtak ki az iPhone 16 sorozatról, beleértve a specifikációkat, az amerikai árakat és promóciós képeket.
Kiderült az iOS 18 megjelenési dátuma: ekkor frissítheted iPhone-odat

Kiderült az iOS 18 megjelenési dátuma: ekkor frissítheted iPhone-odat

2024.09.10
| Phone Arena
Az Apple a szeptember 9-i Glowtime eseményen hivatalosan bejelentette, hogy az iOS 18 frissítés szeptember 16-án érkezik a támogatott iPhone készülékekre. Ugyanezen a napon lesz elérhető az iPadOS 18 frissítés is.
Ezért fogod megvenni az iPhone 16-ot

Ezért fogod megvenni az iPhone 16-ot

2024.09.04
| 9to5mac
Az új iPhone 16 bemutatója előtt a CIRP egy friss tanulmányt tett közzé, amely rávilágít arra, hogy az iPhone-vásárlók többsége nem az új funkciók miatt frissít.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Fontos-e Önnek, hogy a mobilja fenntartható forrásból származzon?


Igen, nagyon fontos
Fontos, de nem elsődleges szempont
Nem különösebben érdekel
Egyáltalán nem fontos



Korábbi szavazások eredményei