A mai modern technológiával szinte már bármilyen különleges fűszert elkészíthetünk.
De még mindig többen szeretik a kézzel szedett és összeállított keverékeket, egyedi mixeket. A technológiai innovációk révén léteznek olyan gépek és eszközök, amelyek gyorsan megoldanák a szárítást, de nem biztos, hogy mindig mindent gyorsan és azonnal kell.
Egy jó étel sem készülhet el öt perc alatt, ráadásul sok múlik a háziasszonyok tapasztalatán és a fűszerek megfelelő adagolásán.
Kezdő fakanálforgatók fűszerei
A Szederka Gasztroshop különleges fűszerei között olyan keverékeket találhatunk, amit akár hozzá nem értők is bátran használhatnak. Emellett mindenkinek meg kell ismernie az ánizst, amely egy enyhén édes aromájú, medvecukorra emlékeztető aromával rendelkezik. Ennek ellenére nem az édességekhez szoktuk használni, hanem sokkal inkább a húsok mellé fogyasztjuk. Önmagában elrágcsálva pedig akár még az emésztésünknek is jót tehetünk.
A másik népszerű alapfűszer a babérlevél, amely földes ízvilággal rendelkezik, így kiválóan alkalmas főzelékek, mártások ízesítéséhez. Elég belőle keveset használni, hiszen nagyon intenzív tud lenni, és elveszi magának az ételnek az ízét. Ugyanez igaz a bazsalikomra, amely erős illattal rendelkezik, és isteni zamata miatt vált annyira nagy kedvenccé. Főleg tésztaételekhez ajánlott, de gyakran használják szendvicsek kiegészítőjeként is.
A haladók legkedveltebb fűszerei
A szárított, őrölt piros chiliből származó cayenne bors a levesekben, parázson készült ételekben érvényesül a legjobban. Mivel nagyon csíp, nem árt vele óvatosnak lenni. Főleg fűszerkeverékekben szokták használni, önmagában ugyanis szinte ehetetlen. Kiváló választás mexikói fogások mellé, ahol szinte minden csípősen készül.
Különlegességként lehet bemutatni a csillagánizst, amely leveseket és szószokat tesz egyedivé. Édes ízével bármit képes lehet feldobni, főleg a karácsonyi időszakban, amikor bátran fűszerezhetjük vele az ételeinket.
Ha ünnepek, akkor fahéj. Bár mindenki ismeri, gyakran nem jó formában és mennyiségben használjuk. Édes és sós ételekben egyaránt képes érvényesülni, de főleg süteményekben és almás finomságokban nyeri el az emberek tetszését. Emellett haladók nyugodtan tegyék bele paradicsomos-padlizsános finomságokba, hiszen jól harmonizál velük.
Háziasszonyok alapanyagai
A BBQ keverékek azok számára is alkalmasak lehetnek fűszerezésre, akik csak ismerkednek az alapanyagokkal, de egy igazi háziasszony, aki gyakran fogad vendégeket, nem maradhat ilyen mix nélkül. Igaz ez a magyaros, valamint az olaszos változatokra is, amelyek mindig megállják a helyüket, ha gyorsan kell valamit készíteni.
Emellett nem maradhat el az édes halászlé fűszerpaprika sem, amely már egy másik szint. Ezt az ételt csak kevesen tudják igazán jól elkészíteni, keveset nem is érdemes belőle csinálni. Főleg karácsonykor vagy összejövetelek alkalmával kerül elő. Fűszerpaprika nélkül azonban mit sem ér. Érdemes vele egy próbát tenni.