Hogyan avatják férfivá a fiúkat a különböző kultúrákban?

2024.09.09
Címkék:

A különböző kultúrákban a fiatal fiúk felnőtté válásának sokféle rituáléja él még manapság is.

A férfivá avatás azt jelzi, hogy a közösség teljes jogú tagjává váltak. Vannak olyan törzsek, ahol kifejezetten brutális szertartásokat végeznek, amelyek szenvedést okoznak az ifjú férfiak számára. 

 

Legalábbis a nyugati civilizáció tagjainak kegyetlennek tűnnek, hiszen ezek a fiúk jobb esetben csak a digitális és online játékok által ismerhetnek meg hasonlókat. A Wanderers írásából megismerkedhetünk kíméletlen szertartásokkal, melyeknek célja a férfiak felavatása. Ebben a cikkben bemutatunk néhány különleges, de nem feltétlenül harcias rituálét. 

Hogyan avatják férfivá a fiúkat a különböző kultúrákban?

Férfivá avatási rítusok

 

A maszájoknál Kelet-Afrikában ez egy többlépcsős folyamat, ami akár évekig is eltarthat. A fiúk csatlakoznak egy harcos csoporthoz, ahol harci képességeket tanulnak a közösségben, majd a végén ünnepélyes keretek között körülmetélik őket, innentől pedig már férfinak számítanak. 

 

A fájdalomtűrő képességet és a szellemi kitartást fejlesztik az aboriginal kultúrában, amikor az idősebb férfiak titkos szertartásokba vonják be a fiatal fiúkat. Foghúzást, tetoválást és különféle fájdalmas fizikai próbatételeket kell kiállniuk az ifjú ausztrál őslakosoknak. 

 

A zsidó fiúknak a 13. születésnapjuk környékén tartanak bármicvót, ahol a Tórából kell felolvasniuk, ami a vallási érettséget és a közösség iránti felelősséget jelképezi. Innentől a fiú a vallási törvények teljesítésére van kötelezve. 

 

Változatos hagyományok a különböző kultúrákban

 

Egy brazil törzsben egy olyan fonott kesztyűbe kell belenyúlni a fiatal fiúknak, amelybe mérgeshangyákat raktak az idősebbek. Ez a rítus a bátorságot és a kitartást szimbolizálja, mert 10 percig nem vehetik ki a kezüket. 

További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide! További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide!

 

Az ókori Spártában a fiúk már 7 éves koruktól katonai táborokban éltek, fizikai és mentális próbatételeken mentek keresztül, amelyek nem voltak éppen kíméletesek. A szigorú katonai kiképzés része volt a túlélési képesség, a közösségi hűség és különféle harci képességek fejlesztése. 

 

Végül, de nem utolsósorban említést érdemelnek az északi sámi népek is, ahol inkább spirituális jellege van a beavatásnak. A sámánok irányítása alatt mennek át különböző rítusokon a fiatal férfiak. 

 

Mi a helyzet a nyugati civilizáció férfipalántáival?

 

A nyugati kultúrában nincsenek meg ezek a rítusok, de vannak bizonyos szokások, amik hasonló funkciókat töltenek be. Ezek általában az élet egyes szakaszaihoz kötődnek, mint például egy iskolai végzettség vagy diploma megszerzése, de sok családban már a jogosítvány is a felnőtté válást jelenti. 

 

Az első munkahely is egy ilyen fordulópont az életben, ahogy az is, amikor a “felnőtt gyerek” elköltözik otthonról. Ez nem feltétlenül esik egybe a házasságkötéssel, de az is egy fontos mérföldkő lehet a felnőtté válás folyamatában. 

 

Nálunk korábban a sorkatonai szolgálat volt a fiúk egyfajta beavatása a felnőtt életbe. Az első alkalom volt az életükben, amikor a családtól távol kellett helytállniuk, és sok fegyelmet is tanulhattak. 

 

messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



Kiderült az iOS 18 megjelenési dátuma: ekkor frissítheted iPhone-odat

Kiderült az iOS 18 megjelenési dátuma: ekkor frissítheted iPhone-odat

2024.09.10
| Phone Arena
Az Apple a szeptember 9-i Glowtime eseményen hivatalosan bejelentette, hogy az iOS 18 frissítés szeptember 16-án érkezik a támogatott iPhone készülékekre. Ugyanezen a napon lesz elérhető az iPadOS 18 frissítés is.
Ezért válaszd az iPhone 16-ot a Pro helyett!

Ezért válaszd az iPhone 16-ot a Pro helyett!

2024.09.11
| 9to5mac
Ha nehéz dönteni az iPhone 16 és az iPhone 16 Pro között, négy meggyőző okot mutatunk, miért lehet érdemesebb az iPhone 16 mellett letenni a voksot.
A Google Wallet végre Samsungon is elérhető a redőnyből

A Google Wallet végre Samsungon is elérhető a redőnyből

2024.10.14
| Android Authority
Mostantól a Samsung telefonokon is hozzáadható a Google Wallet csempéje a Gyorsbeállításokhoz.
Ezért fogod megvenni az iPhone 16-ot

Ezért fogod megvenni az iPhone 16-ot

2024.09.04
| 9to5mac
Az új iPhone 16 bemutatója előtt a CIRP egy friss tanulmányt tett közzé, amely rávilágít arra, hogy az iPhone-vásárlók többsége nem az új funkciók miatt frissít.

TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Fontos-e Önnek, hogy a mobilja fenntartható forrásból származzon?


Igen, nagyon fontos
Fontos, de nem elsődleges szempont
Nem különösebben érdekel
Egyáltalán nem fontos



Korábbi szavazások eredményei