Shakereket már régóta nemcsak a mixerek használnak a bárokban, hanem a műanyag változataik igen népszerűek lettek a sportolók és az egészségesen élők körében is.
Hiszen egy turmix elfogyasztására aligha akad alkalmasabb eszköz, ráadásul cseppmentes záródása és törhetetlensége miatt bárhová magaddal viheted.
Ám mint minden gyakran használt, élelmiszerekkel érintkező tárgy esetében, itt is célszerű fokozottan ügyelni a higiéniára.
Mire jó a shaker?
A shaker alapvetően azt a célt szolgálja, hogy összerázd, és utána kényelmesen elfogyaszd belőle a turmixodat, akár útközben, a munkahelyen vagy az edzőteremben is. Praktikusabb mint egy műanyag kulacs vagy italos üveg, ráadásul egyszerűbb tisztítani is.
Tehetsz bele kész smoothiet vagy gyümölcsturmixot, de ha valamilyen porállagú táplálékkiegészítőt fogyasztasz, akkor a shakerben könnyedén össze tudod rázni a beleöntött folyadékkal, hogy homogén állagot kapj.
Egy jó minőségű shaker kényelmes fogású, strapabíró anyagból készült, és könnyen tisztítható. Az pedig már csak hab a tortánt, ha olyan praktikus kiegészítőket is tartalmaz, mint a fém keverőlabda, ami az optimális oldódást hivatott elősegíteni. Igen, a Myrobalan kiegészítői között ilyet is találsz! De lássuk, hogyan tarthatod tisztán!
Alapszabály: használat után rögtön mosd el!
A legnagyobb hiba, amit elkövethetsz, ha hagyod, hogy a shakerbe beleszáradjon az italmaradék. Ez nemcsak ahhoz vezethet, hogy az edény bebüdösödik, hanem a szag úgy átjárhatja a műanyagot, hogy legközelebb kellemetlen mellékíze tőle lesz a turmixnak. Ráadásul el is színeződhet.
Kattintson ide a Telefonguru legfrissebb híreiért!
Ezért amint a shaker kiürült, nagyon fontos, hogy rögtön elmosd! Lehetőleg meleg vagy forró vízzel és szivaccsal, mosogatószerrel, de ha ez épp nem kivitelezhető (mert például a szabadban sportolsz), akkor is öblítsd ki hideg vízzel, majd hazatérve alaposan mosogasd el!
Utána ne hagyd lecsepegni, hanem töröld szárazra, és a következő használatig úgy tárold, hogy a belseje szellőzhessen – tehát ne fordítsd fejjel lefelé, és ne tedd rá a tetejét!
Ezt az alapvető tisztítást minden egyes használat után végezd el, de időnként érdemes szódabikarbónás vagy ecetes vízbe áztatni a shakert egy fél órára, hogy a láthatatlan szennyeződésekkel és a baktériumokkal is leszámolj!
A trükkös részek tisztán tartása
A shaker higiéniájának megőrzése során a legnagyobb problémát nem az alsó része okozza, hanem a teteje, azon belül is az a rész, ahol feltekeréshez használt kis vájatok vannak. Ezekben nagyon alattomosan le tud ülepedni a maradék, és szivaccsal, öblögetéssel szinte lehetetlen kitisztítani. Elhanyagolni viszont nem szabad, mert könnyen elszaporodhatnak benne a baktériumok.
Azonban még véletlenül se késsel próbáld meg kikaparni, mert felsértheted a műanyagot, és ezáltal a tető nem fog illeszkedni, így a folyadék kiszivároghat a shakerből. Használj inkább fogpiszkálót vagy egy régi fogkefét, és ezzel dörzsöld át alaposan a problémás részt, majd áztasd az edényt forró, mosószeres vízbe, végül töröld szárazra!