Hogyan ülj helyesen a számítógép előtt?

2022.02.22
Címkék:

Az ülőmunkát végzők körében mindig is probléma volt a helytelen testtartás ülés közben, ami jellemzően mozgáshiánnyal párosult.

Az ülőmunkát végzők körében mindig is probléma volt a helytelen testtartás ülés közben, ami jellemzően mozgáshiánnyal párosult. Az elmúlt években azonban az érintettek köre az okostelefonok és egyéb technikai kütyük elterjedésével jelentősen kiszélesedett. Az ellustuláson és a rossz közérzeten kívül további kellemetlen következményei lehetnek a görnyedt pózban történő képernyőbámulásnak. A TonerPartners.hu kollégái ebben a cikkben olyan tippeket adnak, amikkel megelőzheted egy sor egészségügyi probléma kialakulását.

 

Milyen következményei lehetnek az állandó ülésnek?

 

  • Derék- és hátfájás
  • Nyak-, váll- és gerincfájdalom, íngyulladás
  • Ínhüvelygyulladás
  • Az állandó ismételt terheléstől teniszkönyök
  • Általános fáradtság
  • A láb egyre gyakoribb begörcsölése

 

Megelőzni könnyebb a bajt

 

Ha te is olyan munkát végzel, vagy szabadidődben több órát töltesz monitor előtt, érdemes figyelned arra, hogy nagyjából óránként átmozgasd magad. Ha egy picit nagyobb figyelmet fordítasz arra, hogy ergonómiai szempontoknak is megfeleljen a szék és az asztal, amit használsz, azzal jelentősen támogatni tudod a testedet.

 

Hogyan rendezd be helyesen az irodát?

 

A monitornak olyan helyet keress, ahol nem éri közvetlen napfény. A visszatükröződés ugyanis nemcsak ellehetetleníti, hogy jól lásd a kijelzőt, hanem a szemet is nagymértékben károsítja. A fényerő csökkentésével (ha szükséges) az asztalról visszaverődő tükröződéseket is ki tudod küszöbölni. Az íróasztal magassága legyen egy vonalban a könyököddel, míg a monitor felső éle szemmagasságban helyezkedik el optimálisan. Ne nézd közelről a kijelzőt, tarts legalább 30-40 cm távolságot, de az a legjobb, ha legalább egy méternyire van a monitor a szemedtől. 

 

Böngésszen tovább legfrissebb híreink között! Böngésszen tovább legfrissebb híreink között!

Egér és billentyűzet

 

A csukló és a kéz kímélésére használhatsz ergonomikus egeret, ami úgy illeszkedik a kézre, mintha kesztyű lenne. Függőleges egeret rendelhetsz a TonerPartners.hu-tól, és a gyors kiszállításnak köszönhetően hamarosan élvezheted az előnyeit. A szintén kézkímélő kialakítású billentyűzet csuklótámasza, ívelt és osztott billentyűzete kényelmessé teszi ujjaidnak a gépelést. 

 

Hogyan ülj helyesen a számítógép előtt?

Ergonomikus is legyen a szék, ne csak kényelmes

 

Széket mindenképpen úgy vásárolj, hogy legyen lehetőséged beleülni és kipróbálni. Az már szinte alapkövetelmény, hogy gurulós legyen, de ezenfelül a kialakítása is nagyon fontos. Érdemes könyöktámaszos darabot választani, és külön plusz pont, ha ergonomikus háttámasz mellett csípőtöltettel is rendelkezik. A dőlésszög és a magasság állíthatósága is kiemelkedő jelentőséggel bír, bár apróságnak tűnik, de ezek megváltoztatásával tovább növelheted a komfortérzeted.

 

A jól kiválasztott szék nagyban segít megtartani a helyes testtartást, amit a kezdeti időszakban valószínűleg újra és újra fel kell venned, amíg meg nem szokod. A popsit told hátra teljesen a háttámaszig, a vádlid derékszöget zárjon a comboddal. Az időnkénti testhelyzet-változtatással leveszed a porckorongodról a terhelést, ezért óránként állj fel néhány percre és sétálj egyet.

 

messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

2024.07.02
| SamMobile
A One UI lehetővé teszi egyedi parancsikonok létrehozását specifikus alkalmazásfunkciókhoz.
Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

2024.06.09
| Phone Arena
A friss iPhone 16 akkumulátorának híre azt mutatja, hogy az Apple nem vállalja azt a kockázatot, amit az iPhone 15 Pro esetében tett.
A Face ID-s Az Apple iPhone SE 4 ára 200 ezer forint alatt lesz?

A Face ID-s Az Apple iPhone SE 4 ára 200 ezer forint alatt lesz?

2024.05.22
| MacRumors
Az Apple 500 dollár alatti kikiáltási árat céloz meg a közelgő negyedik generációs iPhone SE modelljéért, annak ellenére, hogy a pletykák szerint számos frissítés érkezik a megfizethetőbb készülékhez.
Óriási kedvezménnyel veheted most meg a kamerakirály Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G-t

Óriási kedvezménnyel veheted most meg a kamerakirály Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G-t

2024.05.24
| Szponzorált cikk
Szeretnél egy új telefont? Egy olyan készülékre fáj a fogad, ami nem túl drága, azonban mégis olyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a prémium modellek legjava?

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei