Mi az, amit a malbec borokkal kapcsolatban alapvetően tudni érdemes?
Kattintson ide a Telefonguru legfrissebb híreiért!
Honnan eredeztethető, mi jellemző a szőlő sajátosságaira, illetve mire lehet számítani abban a szerencsés helyzetben, ha ilyen bort van lehetőségünk kóstolni?
Ezeken a kérdéseken keresztül igyekszünk adni némi ízelítőt annak kapcsán, hogy a malbec borok különlegességei kapcsán milyen élményekre, aromákra és behatásokra lehet számítani. Következzenek tehát a részletek!
Mit érdemes tudni alapvetően a malbec borokról?
A malbec kapcsán annyit érdemes tudni mindenekelőtt, hogy alapvetően egy vörösbor készítésére használt francia kékszőlőről van szó, aminek az eredete a dél-franciaországi Cahors városához köthető.
Azzal együtt, hogy a malbec két nagy fajtája nem ehhez a településhez tartozik, hanem elsősorban Montpellierben és Gaillacban kell keresni ezeket a lokációkat. Az sem lényegtelen, hogy a malbec sokáig nem örvendett olyasfajta megbecsülésnek, mint manapság.
Sőt, még a megnevezése kapcsán sem volt egyértelmű konszenzus évszázadokon keresztül. Szerencsére ez valahol az 1800-as években megváltozott egy argentin kitérőnek is betudhatóan, így a malbec ma méltán kapja meg a neki járó megbecsülést.
Milyen sajátosságai vannak?
Lényeges, hogy egy a hőmérsékletre kifejezetten érzékeny szőlőfajtáról van szó, amely a meszes vagy agyagos, mészköves területeken érzi magát igazán komfortosan, a napsütés pedig egyenesen az éltető elemének számít.
A malbec szőlő fenomenálisan finom héjjal rendelkezik. Külön izgalmas vele kapcsolatban az, hogy az adott szezonális terméstől és az éghajlattól függően nagyban eltérő aromakarakterrel bírhat.
A nem tökéletesen érett állapotban szüretelt malbec például gyümölcsösebb árnyalatot hozhat, hidegebb klímán pedig cherrys a zamata. Hűvös hőmérsékleten málnás, más helyeken pedig szilvás jegyeket kap az iDrinks webáruházban beszerezhető külföldi bor.
További érdekességek az említett borkülönlegességek kapcsán
A malbec kapcsán lényeges lehet tudni, hogy kifejezetten intenzív vörösbornak számít. Külön érdekessége, hogy a megszokott élénkvörös jellegen túl bizonyos esetekben lila árnyalatban ragyog.
Plusz opciót kínál, hogy remekül keverhető a 6 Bourdeaux-i szőlőfajtával. Ha például Le Merlottal vagy Cabernet Sauvignonnal sikerül megfelelő arányban keverni, annak köszönhetően egy könnyedebb vörösboros karaktert tudhat magáénak.
Szintén lényeges lehet, hogy milyen ételekhez passzolhat remekül a malbec kortyolása. Néhány ötletet hozunk: vörös húsokhoz, kéksajtokhoz, gombához vagy sült zöldségekhez is bátran választhatjuk. Ahogyan többek között a rukkolához, a kelkáposztához, a hagymához és a répához is kifogástalanul illik a fogyasztása.