Mi az a Lockdown mód, és miért van rá szükség?

2024.06.20| Android Central
Címkék:

Lockdown mód


A telefongyártók többféle módot kínálnak a telefon feloldására, és minden módszernek megvannak az előnyei és hátrányai.

Valószínűleg biometrikus adatokat használsz ehhez, de tudtad-e, hogy a beépített zárolási móddal arra kényszerítheti telefonodat, hogy egyszeri alkalommal meg kelljen adnia a PIN-kódot vagy a jelszót?

Ez egyike azoknak a dolgoknak, amelyekről talán nem tudtál, és talán fogalmad sincs, miért akar valaki ilyesmit. Ez is egyike azon dolgoknak, amelyekről érdemes tudni. 

Mi az a zárolási mód?

Amikor beállítod új telefonod, lehetőséget kapsz a lezárási képernyő beállítására. Be kell állítani egy jelszót vagy PIN-kódot (személyes azonosítószám), majd megadhatsz egy módot a telefon feloldására ujjlenyomataival vagy arcfeloldással.

A legtöbben azért választják ezt, mert kényelmes. A telefon feloldása dekódolja a tartalmát, és ez a módszer olyan dolgokra is, mint például a banki alkalmazás, vagy arra, hogy pénzt költs digitális vásárlásokra a Google Playen vagy az App Store-ban. A Google és az Apple is sok időt fordított arra, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a biometrikus adatok biztonságosak és könnyen használhatók.

Mi az a Lockdown mód, és miért van rá szükség?

Időnként meg kell adni ezt a jelszót vagy PIN-kódot a telefon feloldásához, még akkor is, ha be van állítva ujjlenyomat. A gyakoriság attól függ, hogy melyik gyártótól származó telefonod van, de ezt naponta legalább egyszer látni fogod. Ezt a viselkedést bármikor kikényszerítheted a Lezárási mód engedélyezésével.

Különböző telefonokon eltérő módon lehet engedélyezni. Google Pixel készüléken csak tartsd lenyomva a bekapcsológombot több mint egy másodpercig, és megjelenik a menüben. Galaxy telefonon engedélyezd a Biometria és biztonság alatti beállításokban, majd egy ikon jelenik meg a gyorsbeállításokban. iPhone-on nem Lockdown módnak hívják, de a FaceID egyszeri alkalommal letiltható az oldalsó és a hangerőszabályzó gomb egyidejű megnyomásával.

Android telefonokon a zárolási mód letiltja a biometrikus adatokat és a megbízható eszközöket, a hangfelismerést és a lezárási képernyő értesítéseit. Minden telefongyártó kínál módot ennek engedélyezésére, és valószínűleg nem is tudtad, hogy létezik.

Zárolási módot akkor érdemes használni, ha biztosítani akarod, hogy csak a jelkód megadásával lehessen feloldani a telefonodat. Sokan azért használják, mert például mélyen alszanak és van egy sunyi lakótársuk, de létezik egy közös (és vitatott) felhasználási eset is, amit néhányan "zsaru módnak" neveznek.

Az Egyesült Államokban a rendfenntartók rákényszeríthetnek arra, hogy helyezd az ujjad egy érzékelőre, vagy tartsd nyitva a szemed és mozdulatlanul a fejed, hogy feloldják a telefonodat. Azonban nem kényszeríthetnek arra, hogy megadd a jelkódot. A zárolási mód egy egyszerű módja annak, hogy a rendfenntartók ne férjenek hozzá a telefonodhoz.

További friss Telefongurus hírek erre! További friss Telefongurus hírek erre!

Mi az a Lockdown mód, és miért van rá szükség?

Nem fogok belemenni abba a vitába, hogy ez jó vagy rossz, mert csak te tudod eldönteni, hogy szeretnél-e hozzáférést adni a hatóságoknak a készülékedhez. Ez a te telefonod, és tele van a te információiddal, így te döntheted el, kivel osztod meg azokat. Azonban fontos, hogy azok számára is biztosítsunk egy módszert, akik nem szeretnék megosztani az adataikat.

Rendszeresen hallani történeteket a közösségi médiában vagy a YouTube-on arról, hogy a rendőrök vagy határőrök átkutatják valaki telefonját. Feltételezem, hogy akik ezt teszik, úgy gondolják, jó okuk van rá. Néhányan közülünk nem értenek egyet ezzel. Akárhogy is, ez egy létező jelenség, így el kell döntened, hogyan érzel ezzel kapcsolatban, mielőtt bekövetkezne.

Én úgy gondolom, hogy senkinek, beleértve a rendfenntartókat is, nem szabadna szabad hozzáférése lennie a telefonomhoz, de nem várom el, hogy bárki egyetértsen velem. Ha hozzám hasonlóan gondolkodsz, tudd, hogy néhány potenciális probléma merülhet fel.

Digitális jogosítványok már léteznek néhány helyen, és hamarosan a te országodba is eljuthatnak. Azonban így nem tudod megmutatni a digitális azonosítódat vagy egy vonalkódot egy tisztviselőnek, ha a telefonod zárolási módban van. Nem tudsz digitális igazolványkártyával biztosítási igazolást mutatni, ha a telefonod zárolási módban van. Ha nem tudod ezeket megmutatni, az jogsértéshez vezethet.

Nem tudod felhívni a házastársadat vagy bárki mást, amíg a telefonod zárolási módban van, és a zárolási mód aktiválása megszakít minden folyamatban lévő videófelvételt. Valóban használhatatlanná teszi a telefonodat, amíg be nem írod a jelkódot.

Ami igazán fontos itt, az az, hogy a telefonkészítők és a szoftverfejlesztők választási lehetőséget adtak nekünk. Tudnod kell róla és hogyan működik, még akkor is, ha soha nem döntöttél úgy, hogy használod.

 

 

A cikkhez kapcsolódó linkek:
messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



Baj van a Samsung mobilokkal, lehet téged is érint

Baj van a Samsung mobilokkal, lehet téged is érint

2024.05.03
| PhoneArena
Ismerd meg a legfrissebb Samsung One UI 6.1 frissítés kihívásait és a leállás hátterét a Galaxy S22 készülékeken!
Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

2024.06.09
| Phone Arena
A friss iPhone 16 akkumulátorának híre azt mutatja, hogy az Apple nem vállalja azt a kockázatot, amit az iPhone 15 Pro esetében tett.
A Face ID-s Az Apple iPhone SE 4 ára 200 ezer forint alatt lesz?

A Face ID-s Az Apple iPhone SE 4 ára 200 ezer forint alatt lesz?

2024.05.22
| MacRumors
Az Apple 500 dollár alatti kikiáltási árat céloz meg a közelgő negyedik generációs iPhone SE modelljéért, annak ellenére, hogy a pletykák szerint számos frissítés érkezik a megfizethetőbb készülékhez.
Óriási kedvezménnyel veheted most meg a kamerakirály Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G-t

Óriási kedvezménnyel veheted most meg a kamerakirály Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G-t

2024.05.24
| Szponzorált cikk
Szeretnél egy új telefont? Egy olyan készülékre fáj a fogad, ami nem túl drága, azonban mégis olyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a prémium modellek legjava?

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei