Mibe fektessek 5 millió forintot?

2023.09.28
Címkék:

Pénzügyeink tudatos kezelésének számtalan eleme van és ahhoz, hogy eredményesek lehessünk, ezek mindegyikére kiemelt figyelmet kell fordítanunk, különösen igaz ez a választott befektetés kapcsán.

Kattintson ide a Telefonguru legfrissebb híreiért! Kattintson ide a Telefonguru legfrissebb híreiért!

Tudniillik hosszú távon kizárólag jól megválasztott konstrukciókkal érhetünk célt. Noha ez már elöljáróban sem tűnik egyszerű feladatnak, a gyakorlatban hamar rádöbbenünk, hogy még annál is nehezebb dönteni, mint ahogy azt eleinte gondoltuk.

Ugyanis tucatszám találhatunk befektetési formákat, az elérhető módozatok száma pedig ennek sokszorosa. Fellelni a számunkra legoptimálisabbat laikusként szinte lehetetlen, legfőképp azért, mert sokan érzelmi alapon döntenek befektetés esetében is. Ez azonban nem a megfelelő módszer, hiszen ilyenkor olyan tényezők vizsgálatára van szükség, ami alapján könnyen behatárolhatóvá válik, melyik konstrukció a kézenfekvő igényeinkhez. Kellő tapasztalat hiányában nem érdemes kísérletezni, mert hosszú távon rengeteget veszíthetünk egy olyan eszközzel, ami nincs párhuzamban elvárásainkkal. Sokkal bölcsebb, ha szakember segítségét kérjük és a konzultáción elhangzott információkra építjük a stratégiánkat.

Mibe fektessek 5 millió forintot?

Milyen szempontok vizsgálata elengedhetetlen befektetés esetében?

Ezzel együtt elengedhetetlen, hogy jól körül határolt céljaink legyenek, hiszen még a pénzügyi szakértő is csak úgy tud segíteni, ha ismeri a követelményeket. Szerencsére ez a folyamat aránylag egyszerűen végig vihető, tudniillik első körben elegendő, ha az elvárt hozamot, a kockázatot és az elvárásainkat vizsgáljuk. Kezdésként azt kell meghatároznunk, az adott befektetés pontosan milyen célt szolgál. Biztonsági tartalékot képeznénk? Rövid-, közép-, vagy középtávon szeretnénk bevételnövekedést? Netán olyan növekedési eszközt keresünk, amivel magas kamat érhető el? Ezek közül bármelyik is igaz ránk, annak megfelelően kell megkeresni azt a konstrukciót, ami a kondícióit tekintve a leginkább passzol. Ennek során nem szabad alábecsülnünk az eszközzel járó rizikót. Tartsuk szem előtt, miszerint a kockázattűrő képességünket mi magunk ismerjük a legjobban és nagyon nem tanácsos ilyen tekintetben túlvállalni magunkat. Egy-egy befektetés akár hosszú évekig, évtizedekig is futhat, ha pedig ez idő alatt folyamatos stresszforrásként éljük meg, azzal sokkal többet veszíthetünk, mint amennyit nyerünk.

Ne felejtsük el a kötött célú befektetési formák előnyeit sem

A pénzügyi tudatosság rendkívül fontos, ráadásul sajnos hazánkban még mindig igen alacsony azok aránya, akik hosszú távra szóló anyagi tervekkel rendelkeznek. Amennyiben befektetési lehetőségeket keresünk, akkor már biztosan jó úton járunk, ugyanakkor a következő lépcsőfok, hogy gondolunk a távoli jövőre is. A kötött célú megtakarítási formák jelentős része a nyugdíjas kor anyagi biztonságát segíti elő, s bár a húszas-harmincas éveinkben ez még nagyon távolinak tűnik, minél előbb kezdünk bele, annál könnyebb dolgunk lesz. Egy jól megválasztott nyugdíjbiztosítás, vagy épp önkéntes nyugdíjpénztár legalább olyan fontos befektetés, mint a 3-6 évre szóló lekötések. Természetesen a priorizálás egyáltalán nem egyszerű, ám ebben is hatalmas könnyebbséget jelent, ha konzultálunk egy független pénzügyi szakértővel, már az elejétől fogva. A távlati megoldások mellett természetesen nagy hangsúlyt kell fektetni a közeljövőre is, ez pedig érvényes a rendszeres befektetésekre, illetve akkor is, ha egyben jutunk egy nagyobb összeghez.

Mibe fektessek 5, vagy épp 10 millió forintot?

Az egyik legnagyobb dilemmát kétségkívül a számunkra ideális eszköz felkutatása jelenti. Egy szakmai tanácsadás ezt a procedúrát jelentősen leegyszerűsíti, ám végső soron a döntést majd nekünk kell meghoznunk. Emiatt aztán már csak azért is érdemes egy kicsit előre tájékozódnunk, hogy ne legyenek irreális elvárásaink. Bármilyen befektetés is kerüljön szóba, nem szabad elfelejtenünk, hogy a magas hozam minden esetben kiemelt kockázattal jár. Ez egyben azt is jelenti, hogy ha nem kívánunk nagy rizikót vállalni, akkor jó eséllyel be kell érnünk alacsonyabb kamatokkal, ám az egyáltalán nem mindegy, hogy pontosan mennyivel. Hatalmas népszerűségnek örvendenek például az állampapírok, melyek közül jó néhány inflációkövető és az állami háttér miatt ezek teljesen biztonságos befektetésnek tekinthetők. A befektetési-, illetve ingatlanalapok már magasabb kockázattal járnak, ebbe a kategóriába sorolhatók továbbá az ETF-ek is. Amennyiben jártasak vagyunk a pénzügyi világban és szeretjük mi magunk meghozni a befektetési döntéseket, ráadásul nem jelent problémát, ha aktívan kell kezelni megtakarításainkat, akkor ezek közül bármelyik jó döntés lehet. A legoptimálisabb azonban általában a befektetési portfóliónk diverzifikálása. Egy jól összeállított csomaggal rövid- és hosszútávra is bebiztosíthatjuk magunkat és valamelyik eszköz mindig jól teljesít majd. Ez tehát egy rendkívül komplex feladat, ami ráadásul hatalmas jelentőséggel bír, így aztán feltétlenül tanácsos szakértői segítséggel végrehajtani a folyamatot.

 

messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

2024.07.02
| SamMobile
A One UI lehetővé teszi egyedi parancsikonok létrehozását specifikus alkalmazásfunkciókhoz.
Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

2024.06.09
| Phone Arena
A friss iPhone 16 akkumulátorának híre azt mutatja, hogy az Apple nem vállalja azt a kockázatot, amit az iPhone 15 Pro esetében tett.
A Face ID-s Az Apple iPhone SE 4 ára 200 ezer forint alatt lesz?

A Face ID-s Az Apple iPhone SE 4 ára 200 ezer forint alatt lesz?

2024.05.22
| MacRumors
Az Apple 500 dollár alatti kikiáltási árat céloz meg a közelgő negyedik generációs iPhone SE modelljéért, annak ellenére, hogy a pletykák szerint számos frissítés érkezik a megfizethetőbb készülékhez.
Óriási kedvezménnyel veheted most meg a kamerakirály Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G-t

Óriási kedvezménnyel veheted most meg a kamerakirály Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G-t

2024.05.24
| Szponzorált cikk
Szeretnél egy új telefont? Egy olyan készülékre fáj a fogad, ami nem túl drága, azonban mégis olyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a prémium modellek legjava?

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei