Egyesek hajlamosak azt gondolni, hogy a grillkesztyű használata egyáltalán nem fontos,
ez csupán valamiféle sikkes kiegészítője a sütögetésnek, vagy inkább kényelmetlen akadálya.
Pedig ez egyáltalán nem igaz, biztonsági okokból, a szakács felkészültségi szintjétől függetlenül mindenkinek ajánlott a grillkesztyű használata. Számos típusuk létezik, így a következő cikkben bemutatjuk Neked, hogy milyen célra melyik fajta kesztyű a legjobb választás.
Bőr grillkesztyűk
A bőr nagyon népszerű alapanyag a grillkesztyűk esetén is. Nagy hőtűrő képességű, hosszan és komfortosan lehet benne dolgozni, jól szellőzik, nem izzad bele túlságosan az ember keze. Hátránya viszont, hogy nem illeszkedik pontosan a kézhez, így a használata közben a kézügyesség valamelyest romlik.
Kiválóan alkalmas a forró tárgyak rendezgetésére, de nem szabad benne zsíros vagy olajos élelmiszereket megfogni, mert az ilyen jellegű szennyeződéseket is magába issza a bőr, és onnan már nem, vagy csak igen nagy nehézségek árán lehet eltávolítani.
Bármelyik típus felé is húz a szíved, nézz körül a Grillplaza.hu grillező kiegészítői között, ahol a kesztyűket illetően is széles kínálat vár!
Szövet grillkesztyűk
Ezen a kategórián belül két típust különböztetünk meg. Vannak a hagyományos szövetkesztyűk, amik nem rendelkeznek túl jó hőtartó képességgel, így jobbára csak az ételek előkészítésénél, vagy a tálalásnál vesszük hasznukat.
Illetve vannak azok, amik valamilyen speciális anyagból készültek, mint például kevlár, nomex vagy aramid. E típusok nagyon jól bírják a magas hőmérsékletet is, megvédik a kezet az égési sérülésektől. Ezekben már tudod a forró tálakat, edényeket mozgatni, és a szennyeződések sem okoznak túl nagy problémát, mert a szövetkesztyűk akár mosógépben is tisztíthatóak.
Gumi alapanyagú kesztyűk
Egyeseknek furcsán hathat, hogy gumikesztyűben nyúljanak az ételhez, pedig valójában nagyon hasznos tud lenni. Legnagyobb jelentősége az esztétikum és a praktikusság miatt van, ugyanis a mázas húsok forgatásakor, ha gumikesztyűt használsz, akkor nagyon kicsi a valószínűsége, hogy megcsúszik, és elkenődik a máz a felületeken.
Szilikon grillkesztyűk
Ezek a gumihoz hasonlóan szintetikus alapanyagból készültek, és szintén az ételek mozgatására hivatottak. A fő különbség, hogy az ilyen kesztyűknek a külső felülete jobban tapad, szinte bármilyen anyaghoz. Tisztításuk pofonegyszerű, mosószeres vízzel minden szennyeződés eltüntethető róluk.
Mikor szilikon kesztyűt választasz, mindig legyél körültekintő, és csak olyat vásárolj meg, ami élelmiszeripari felhasználásra alkalmas alapanyagokból készült, hiszen így biztosan nem kerülnek az egészségre káros anyagok az ételekbe.