Otthoni munka, az önkontroll próbája

2022.07.13
Címkék:

Az elmúlt évek járványhelyzete okán egyre több szó esett a távmunka lehetőségekről és sok cég részben vagy egészben át is állt erre a munkavégzési formára.

További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide! További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide!

A tapasztalatok alapján számos helyen a vírus lecsengésével is ez maradt a helyzet, de az éremnek természetesen mindig két oldala van.

Otthoni munka, az önkontroll próbája

Az otthoni munka világszerte népszerű opciót jelent

A nyugati országokban és a multinacionális cégeknél már az elmúlt években is jellemző volt, hogy a megszokottól eltérő munkarenddel, foglalkoztatási móddal működnek. A nyolcórás fix irodai jelenlétet igyekeztek alternatív opciókkal kiváltani úgy, hogy a munkavégzés minősége se csorbuljon. Ez az alternatíva jellemzően az otthoni munka, vagy közismertebb nevén a home office. Hazánkban korábban kevesebb figyelem jutott ennek a munkavégzési formának, ám a járványhelyzet és a multik térhódítása itthon is egyre inkább elterjedtté tette az otthoni munka intézményét.

Habár a járvány egy olyan kényszerhelyzetet teremtett, mely a fennmaradás érdekében követelte meg a cégektől a rapid reakciót, a tapasztalatok szerint mára jóval rugalmasabban állnak az otthoni munkavégzéshez, mint azelőtt. Az alapfelállás szerint ez egy olyan, mindkét fél számára előnyös felállás, mely növeli a munkavállalói elégedettséget és legalábbis szinten tartja, de sokszor serkenti is a produktivitást. Ennek tükrében úgy tűnik, hogy a járványhelyzet lecsengésével is sok helyen maradt az otthoni munka, de legalábbis a megosztott, hibrid munkavégzés. Mindenképpen érdemes tehát szót ejteni a tapasztalatokról és az érvekről pro és kontra.

A home office előnyeiről

Az otthoni munka esetén hajlamosak vagyunk inkább az előnyöket kiemelni. Tekintve, hogy számos ilyet fel tudunk sorolni, ez talán nem is meglepő. Ahogy telik az idő és a technológia is folyamatosan fejlődik, egyre többek számára lesz adott minden szükséges feltétel, mely az otthoni munkavégzéshez szükséges. Sok munkakör esetén pedig ténylegesen fölösleges minden hétköznapot egy irodában tölteni, hiszen munkájukat számítógépen végzik, melyet gyakorlatilag bárhol megtehetnek. Az otthoni munka jóval rugalmasabb, kényelmesebb és eltünteti a hétköznapokból az olyan gyakori nyűgöket, mint a munkába járás.

Manapság sokan már eleve olyan állások után kutatnak, melyek hibrid, vagy teljesen otthoni munkavégzést kínálnak. A tendenciák alapján ez sok esetben még annál is fontosabb, hogy mekkora bért garantál az adott pozíció. A home office 21. századi kényelme és intuitív megoldásai sokak számára többet érnek, mint a pár százalékkal magasabb bér. Épp ezért az állásportálokon is számos erre kihegyezett hirdetéssel találkozhatunk. Úgy tűnik, hogy a távmunka intézménye tartósan velünk marad. Épp ezért azt se feledjük, hogy munkáltatói és munkavállalói oldalról is érdemes figyelnünk pár részletre, mely a lazább hétköznapok mellett elhalványulhat.

Otthoni munka, az önkontroll próbája

Az otthoni környezetben végzett munka kényelmes, de nagy önkontrollt kíván

Munkavégzés az önkontroll jegyében

Bár az informatikai és különböző online megoldások már lehetővé teszik, hogy a cégek otthoni munka esetén is lekövessék dolgozóik tevékenységét, a home office erősen épít a bizalomra is. A távmunka a körülményeiből adódóan kevésbé kontrollált, sokkal inkább a munkavállalókra van bízva, hogy idejüket és munkájukat hogyan osztják be. Ezért is tekinthetünk egyfajta tesztként a járvány időszakra, hiszen ott a kényszerűség szülte ezt a megoldást. Az akkor szerzett tapasztalatokat minden cég önállóan értékelheti és építheti be vagy tüntetheti el a cég munkájából.

Az otthoni munka egészen komoly mértékű önkontrollt kíván meg a dolgozóktól. Bizonyára mindenki tapasztalta már magán, hogyha nincs akkora kontroll, hajlamosak vagyunk elodázni a teendőket. Ahhoz, hogy hosszútávon is működőképes legyen a home office intézménye, muszáj lesz kialakítani egyfajta önálló dolgozói kultúrát, mely nem követeli meg a folyamatos ellenőrzést és a noszogatást a munkára. Az otthoni munka valóban kiváló és modern opciót kínál a munkavégzésre. De ha azt szeretnénk, hogy a munkáltatók számára is egyértelműen pozitív legyen a visszacsatolás, a legtöbbet az otthonról végzett munkánk minőségével tehetjük.

messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

2024.07.02
| SamMobile
A One UI lehetővé teszi egyedi parancsikonok létrehozását specifikus alkalmazásfunkciókhoz.
Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

2024.06.09
| Phone Arena
A friss iPhone 16 akkumulátorának híre azt mutatja, hogy az Apple nem vállalja azt a kockázatot, amit az iPhone 15 Pro esetében tett.
A Face ID-s Az Apple iPhone SE 4 ára 200 ezer forint alatt lesz?

A Face ID-s Az Apple iPhone SE 4 ára 200 ezer forint alatt lesz?

2024.05.22
| MacRumors
Az Apple 500 dollár alatti kikiáltási árat céloz meg a közelgő negyedik generációs iPhone SE modelljéért, annak ellenére, hogy a pletykák szerint számos frissítés érkezik a megfizethetőbb készülékhez.
Óriási kedvezménnyel veheted most meg a kamerakirály Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G-t

Óriási kedvezménnyel veheted most meg a kamerakirály Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G-t

2024.05.24
| Szponzorált cikk
Szeretnél egy új telefont? Egy olyan készülékre fáj a fogad, ami nem túl drága, azonban mégis olyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a prémium modellek legjava?

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei