Te tisztán tartod a fülhallgatódat?

2021.04.22

Mindennapjaink során számos különböző helyzetben használjuk ugyanazt a fülhallgatót, de tisztítására és fertőtlenítésére is figyelünk?

A készülékben megbúvó baktériumok származhatnak a bőrünkről, a levegőből, de – mivel az eszköz sok felülettel érintkezik – szinte bármilyen felületről. Az LG szakértői most összefoglalták, miért fontos tisztán tartani a legkedvesebb zenehallgatáshoz használt eszközünket.

Baktériumtelepek a fülesen

A legtöbben haljamosak arra, hogy a napi rendszerességgel használt fülhallgatójukat ritkán, vagy egyáltalán ne tisztítsák. Zsebükben vagy táskájukban, tok nélkül tárolják az eszközöket, melyekben a fülből származó testnedveken és fülzsíron kívül mindenféle por, piszok és baktérium tapad meg. Így lehetséges, hogy egy rendszeresen használt fülhallgató számos gombának és baktériumnak ad otthont. Az egészséges bőrön hasznos baktériumok is megtalálhatók, egyes típusok azonban elszaporodva fül-orr-gégészeti problémákhoz vezethetnek.

A leggyakoribb fülhallgatókban megtelepedő baktériumok a Staphylococcus Aureus és a Pseudomonas, de nem megfelelő tisztítás mellett az Aspergillus fumigatus nevű penészgomba is megjelenhet kedvenc eszközünkön. 

Te tisztán tartod a fülhallgatódat?

Közös zenehallgatás

A kórokozók terjedését nagyban elősegíti, ha a fülhallgatót megosztjuk másokkal. A nagy-britanniai Customer’s Association laboratóriumi vizsgálatokat végzett 11 különböző eszközön<2>, melyeket a gazdáik a használat során megosztottak. A teszt során mindegyiken találtak olyan baktériumokat, amelyekből képesek voltak baktériumtenyészeteket képezni. Érdemes tehát kétszer is átgondolnunk, hogy meg akarjuk-e osztani a fülhallgatónkat másokkal.

Fülhallgató okozta bántalmak

A leggyakoribb fülhallgató okozta probléma a külsőfül-fertőzés, a piszkos eszközök hosszan tartó használata pedig akár komolyabb gyulladásokhoz is vezethet. Ennek a veszélye különösen akkor áll fenn, ha a fülbőr felülete valahol sérült – éppen ezért az ekcémával vagy pikkelysömörrel küzdők számára különösen ajánlott a gyakori tisztítás.

Megnyugtató lehet ugyanakkor, hogy a fülhallgatókon megjelenő kórokozók nem okoznak automatikusan gyulladást, illetve elsősorban azokra nézve lehetnek veszélyesek, akik valamilyen fül-orr-gégészeti betegségben szenvednek vagy gyenge az immunrendszerük – egyébként a komolyabb megbetegedés kockázata nagyon alacsony.

Olvasson tovább a legfrissebb híreink között! Olvasson tovább a legfrissebb híreink között!

Ha biztosan el akarjuk kerülni a problémát okozó baktériumok elszaporodását, érdemes heti, de legalább havi rendszerességgel alaposan letisztítanunk fülhallgatónkat és tiszta tokban tartanunk őket.

Te tisztán tartod a fülhallgatódat?

Okos megoldások fertőtlenítésre

Ma már számos fülhallgatóhoz jár valamilyen esztétikus tok, ráadásul olyan eszközt is találunk a piacon, amely ultraibolya fénnyel segíti a fülhigiéniát – ilyen például a legújabb LG TONE Free vezeték nélküli fülhallgató, amelyhez egy ún. UVnano töltőtok tartozik, ami töltés közben a baktériumok 99,9%-át elpusztítja.

A napi fertőtlenítés különösen azoknak ajánlott, akik sportoláshoz, munkavégzéshez és szabadidős tevékenységekhez is ugyanazt az eszközt használják, hiszen a baktériumok eltávolításával a fülgyulladás esélye is csökken. Ha nincs a zsebünkben egy ilyen eszköz, alkalmazhatunk hagyományos megoldásokat az otthoni tisztításra, de mielőtt belekezdenénk, mindenképpen olvassuk el a gyártó iránymutatásait, hogy ne tegyünk kárt az eszközben.

 

messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

2024.07.02
| SamMobile
A One UI lehetővé teszi egyedi parancsikonok létrehozását specifikus alkalmazásfunkciókhoz.
Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

2024.06.09
| Phone Arena
A friss iPhone 16 akkumulátorának híre azt mutatja, hogy az Apple nem vállalja azt a kockázatot, amit az iPhone 15 Pro esetében tett.
Letisztultabb elrendezés, könnyebb navigáció, továbbfejlesztett keresés az iOS 18 frissített Beállítások alkalmazásában

Letisztultabb elrendezés, könnyebb navigáció, továbbfejlesztett keresés az iOS 18 frissített Beállítások alkalmazásában

2024.06.03
| Phone Arena
Ha az iOS 18 közelgő frissítésére gondol, az egyik olyan alkalmazás, amelyre valószínűleg még csak nem is gondolt, a Beállítások.
Jön az iPhone 16, és ez az öt funkció megéri a várakozást

Jön az iPhone 16, és ez az öt funkció megéri a várakozást

2024.07.12
| 9to5 Mac
Az iPhone 16 és az iPhone 16 Pro két hónap múlva érkezik, ami azt jelenti, hogy nem most van a legjobb idő egy új iPhone 15 vásárlására.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei