Újabb hatalmas büntetés elé nézhet az Apple

2024.06.25| Android Headlines
Címkék:

Apple

,

DMA

,

EU


Az Apple lett az első cég, amelyet az Európai Unió Digitális Piacok Törvénye (DMA) alapján vádoltak meg.

További friss Telefongurus hírek erre! További friss Telefongurus hírek erre!

Az európai törvényhozók úgy találták, hogy az iPhone gyártója nem tartja be az alkalmazásbolt szabályaikat. Állítólag nem engedi az alkalmazásfejlesztőknek, hogy szabadon irányítsák a felhasználókat az App Store-on kívüli ajánlatokhoz. Az Európai Bizottság hivatalos figyelmeztetést küldött a vállalatnak az ügy kapcsán. Az EU egy újabb vizsgálatot is indított az Apple harmadik fél iOS alkalmazásboltok támogatásának ügyében.

A DMA az EU új törvénye, amelynek célja a digitális kapuőrök azonosítása és szabályozása annak érdekében, hogy a piac igazságosabb és versenyképesebb legyen minden szereplő számára, kicsik és nagyok egyaránt. A hat kapuőr közé tartozik: az Apple, az Amazon, a Microsoft, az Alphabet (Google), a Meta és a ByteDance (TikTok). Ezeknek a vállalatoknak 2024 márciusáig kellett megfelelniük az új szabályoknak. Az egyik szabály lehetővé teszi a harmadik fél fejlesztők számára, hogy függetlenebbül választhassanak fizetési módokat és telepítési forrásokat alkalmazásaikhoz.

A fejlesztők irányíthatják a felhasználókat más platformokra jobb ajánlatokkal, és a kapuőrök nem akadályozhatják meg őket ebben. Nem vethetnek ki semmilyen díjat a fejlesztőkre ezért. Az Apple azonban nem teljes mértékben tartotta be ezt a szabályt. Bár megnyitotta az App Store-t a külső üzletek és fizetési módok előtt, a cég trükközött. Először befagyasztotta a Fortnite és az Epic fejlesztői fiókjait, mert felhasználókat irányítottak el. Amikor feloldotta a tiltást, 27% jutalékot számított fel a tranzakciókért.

Újabb hatalmas büntetés elé nézhet az Apple

Természetesen az európai törvényhozók ezt figyelték, és azonnal vádat emeltek az Apple ellen a DMA alapján. „Előzetes álláspontunk szerint az Apple nem teljes mértékben engedi az irányítást,” mondta Margrethe Vestager, az európai versenypolitika vezetője. „Az irányítás kulcsfontosságú annak biztosításához, hogy az alkalmazásfejlesztők kevésbé függjenek a kapuőrök alkalmazásboltjaitól, és a fogyasztók tudomást szerezzenek a jobb ajánlatokról.” Az Apple-nek 2025 márciusáig van ideje válaszolni az EU vádjaira, ami hosszú idő a módosítások elvégzésére.

Ha az Apple továbbra sem tartja be az EU DMA szabályait, akkor a világméretű éves bevételének akár 10%-áig terjedő bírsággal néz szembe. Az elmúlt évi bevételek alapján a bírság összege 38 milliárd dollár lenne. A bírság összege 20%-ra emelkedik, ha a vállalat ismételten megszegi a szabályokat. Az idő majd megmutatja, hogyan reagál az Apple. Az EU korábban 1,84 milliárd euró (kb. 2 milliárd dollár) bírságot szabott ki a vállalatra hasonló, a DMA előtti antitröszt ügyek miatt.

Az Apple újabb vizsgálattal néz szembe az európai hatóságnál

Az Apple-nek egy másik ügye is van Európában. Az EU vizsgálja a harmadik fél iOS alkalmazásboltokra vonatkozó irányelveit. A fő fókusz a cég Core Technology Fee-jére irányul, amely külső alkalmazásboltok és alkalmazások esetén telepítésenként 0,50 eurós díjat követel meg. Az Apple emellett egy bonyolult, több lépéses folyamatot ír elő a harmadik fél piacterek és az azokról származó alkalmazások telepítéséhez. Eközben különféle figyelmeztetéseket mutat, hogy korlátozza a felhasználókat az App Store-hoz való ragaszkodásban.

Az EU emellett vizsgálja az Apple különféle jogosultsági követelményeit, amelyeket a fejlesztőknek teljesíteniük kell ahhoz, hogy harmadik fél alkalmazásboltokat kínálhassanak. „A fejlesztői közösség és a fogyasztók várják az App Store alternatíváinak felkínálását. Vizsgálatot indítunk annak biztosítására, hogy az Apple ne akadályozza ezeket az erőfeszítéseket,” mondta Vestager. 

Az Apple eközben nemrégiben a DMA „szabályozási bizonytalanságait” okolta AI funkcióinak Európában való bevezetésének késedelméért. A cég szerint az EU interoperabilitási követelményei veszélyt jelentenek a magánéletre és a biztonságra.

 

 

A cikkhez kapcsolódó linkek:
messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



Baj van a Samsung mobilokkal, lehet téged is érint

Baj van a Samsung mobilokkal, lehet téged is érint

2024.05.03
| PhoneArena
Ismerd meg a legfrissebb Samsung One UI 6.1 frissítés kihívásait és a leállás hátterét a Galaxy S22 készülékeken!
Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

2024.06.09
| Phone Arena
A friss iPhone 16 akkumulátorának híre azt mutatja, hogy az Apple nem vállalja azt a kockázatot, amit az iPhone 15 Pro esetében tett.
A Face ID-s Az Apple iPhone SE 4 ára 200 ezer forint alatt lesz?

A Face ID-s Az Apple iPhone SE 4 ára 200 ezer forint alatt lesz?

2024.05.22
| MacRumors
Az Apple 500 dollár alatti kikiáltási árat céloz meg a közelgő negyedik generációs iPhone SE modelljéért, annak ellenére, hogy a pletykák szerint számos frissítés érkezik a megfizethetőbb készülékhez.
Óriási kedvezménnyel veheted most meg a kamerakirály Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G-t

Óriási kedvezménnyel veheted most meg a kamerakirály Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G-t

2024.05.24
| Szponzorált cikk
Szeretnél egy új telefont? Egy olyan készülékre fáj a fogad, ami nem túl drága, azonban mégis olyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a prémium modellek legjava?

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei